Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Almanya'da heykeli tartışmaların ardından apar topar kaldırıldı.

Almanya’nın Wiesbaden kentindeki Birleşik Almanya Parkı'na bir sanat festivali çerçevesinde yerleştirilen altın renkli üç metrelik Tayyip Erdoğan heykeli ülkeyi karıştırmış, bazı yayın organları 'Erdoğan karşıtları ve yandaşları birbirine girecek' derken, bazıları da iki ülke arasında kriz çıkacağını savunmuştu.

Üç ay kalması planlanan heykel tepkiler üzerine kaldırıldı.

Heykelin Wiesbaden Biennale isimli sanat festivalinin bu yılki teması olan ‘Kötü Haber’ başlıklı sloganı altında düzenlenen etkinlikler çerçevesinde konulduğu açıklandı.

Yaklaşık 4 metre boyutundaki heykel, 2 Eylül'de bitmesi planlanan festivalin başlamasından kısa süre önce konulunca tartışmalar da başladı.

Sağ eliyle bir yeri işaret ediyor şeklinde çalışılmış heykeli gören birçok kişinin belediyeyi aradığını belirten Wiesbaden Şehir İdaresi, “Şaşıran ve kızan çok sayıda vatandaştan telefon alıyoruz. Bunun bir sanat festivali için yapıldığını bilmiyorlar” dedi.

Tepkiler üzerine açıklama yapan Şehir Tiyatroları'ndan Uwe Eric Laufenberg, heykelin ifade özgürlüğü içerisinde yer aldığını söyleyerek, “Erdoğan'ı tartışmak için heykeli kurduk” dedi. "Bu her yerde böyledir. Sanat tartışmak, farklı fikirleri ortaya koymak için var. Bunu anlamak her zaman kolay değildir. Fakat demokraside tüm fikirlere katlanmak zorundasınız” dedi.

Polis, salı akşamı Erdoğan taraftarları ile karşıtlarının heykelin çevresinde tartıştıklarını belirtti. Polis tartışmaların olaysız kapandığını açıklarken, gazetelerde Zabıta Müdürü Franz'ın "Sözlü atışmalar zamanla itiş kakışa dönüştü ve bıçaklı kişiler de görüldü" şeklindeki sözlerine yer verildi.

Festivalle ilgili uzun değerlendirmeler yaptıklarını söyleyen Wiesbaden Belediye Başkanı Sven Gerich ise bunun bir siyasi tartışmaya yol açacağını sanmadıklarını ve sadece sanat özgürlüğü olarak gördüklerini söyledi.

Alman basını heykelin, Erdoğan yandaşları ile karşıtları arasında bir eylemi ateşlemesi ve Türkiye ile Almanya arasında yeni bir kriz çıkarmasından endişe edildiğini yazdı.

Kaynak: Artı Gerçek