Engelli hakları savunucusu ve aktivisti bugün Mimarlar Odasında yaptığı basın açıklaması ile referandumda neden ‘hayır’ diyeceklerinin gerekçelerini açıkladı.

Açıklamada, “Biz Engelliler bu filmi daha önce görmüştük. 2010 yılında yapılan Anayasa değişikliği ile özgürlüklerin artacağı ve yargının bağımsız olacağı iddia edilmiş oysa gelinen süreçte 2013 yılında çıkarılan yasalarla Engelli ve evde bakım aylıklarının kesilmesi ile 10 binlerce Engelli mağdur edilmiştir” denildi.

Avukat Turan Hançerli yaptığı basın açıklamasın da, korku ikliminin engelli camiasında çok daha yaygın olduğunu ve insanların görüşlerini ifade etmekte çekindiklerini söyledi.

Hançerli gelinen süreçte toplumun dezavantajlı grubu olan engellilerin bu korku iklimine rağmen yüksek bir sesle Referandumda ‘hayır’ diyeceklerinin altını çizdi.

Aynı zamanda CHP Parti Meclisi üyesi de olan Hançerli gerekçelerini şöyle sıraladı.

* İnsan Haklarının korunup geliştirilmesinin bir kişi veya grubun lütfu ile olmayacağının, hukukun üstün tutulduğu erkler ayrılığı prensibinin hakim olduğu, demokratik bir Anayasa’nın güvence altına almasıyla mümkün olacağı açıktır.

* Engelliler Yargı ve Milletvekilleri aracılığıyla Hükumetlere seslerini duyurabildiklerini, oysa önerilen Anayasa değişikliği ile bu iki kanalın zayıflatıldığı ve Başkan’a bağlanmasıyla sorunların çözülmesi daha da zorlaşacaktır.

* Önerilen Anayasa değişikliği güncel ve uzun yıllardır çözülmeyi bekleyen, Engelli sorunlarının çözümünü öngörmemekte aksine, farklılıkların yok sayılacağı tek sesli bir Ülke de Engellilerin sorunları artacaktır.

* Biz Engelliler bu filmi daha önce görmüştük. 2010 yılında yapılan Anayasa değişikliği ile özgürlüklerin artacağı ve yargının bağımsız olacağı iddia edilmiş oysa gelinen süreçte 2013 yılında çıkarılan yasalarla Engelli ve evde bakım aylıklarının kesilmesi ile 10 binlerce Engelli mağdur edilmiştir.

* Son olarak Kamuoyuna ifade etmek isteriz ki farklılıklarımız birlikteliğimize engel değildir. Daha özgür ve bağımsız bir Ülke de yaşamak bizim de arzumuzdur. Gelin tek sese karşı tüm farklılıklarımızla sesimizi birlikte yükseltelim.. Bu sese imza atan yüzlerce katılımcının ortak talebidir.

Açıklamanın ardından Engelliler birlikte ‘hayır’ diyerek basın açıklamasını sonlandırdılar.

(Kaynak: Evrensel)