Dersim’de askeri operasyonlar nedeni ile çıkan yangın devam ediyor. Hozat ile Ovacık ilçeleri arasında bulunan Aliboğazı, Değirmendere, Zoğar, Zenge, Koçeri, Bozan, Koskozulca, Dündül, Dereköyü ve Çakmaklı bölgelerinde 16 gün önce başlayan yangın sürüyor. Bu bölgelerde çıkan yangına Dersim, Ovacık ve Hozat’tan giden gönüllüler müdahale etti. Gönüllüler yangının yayılmaması için tırmık ve küreklerle hat oluşturdu. Bu çalışma ile yangının daha fazla ilerlemesi durduruldu ancak yanan alan ile ilgili bir şey yapılamadı. Havadan müdahale edilmediği yangın hala devam ediyor.

YANGIN 5 GÜNDÜR DEVAM EDİYOR

Remzi Budancir'in Artı Gerçek'te yer alan haberine göre Hozat ile Ovacık ilçeleri arasında bulunan alandaki yangın ile ilgili çalışma yapılırken bu defa Bali mezrasında yangın başladı. Bölgede yürütülen operasyonlar nedeni ile yaklaşık 5 gün önce başlayan yangın Geyiksuyu, Sin ve Bali bölgelerinde devam ediyor. Orman İşletme Müdürlüğü'nün müdahale etmediği yangını gönüllü bir ekip kısıtlı imkânlar ile kontrol altına almaya çalışıyor. Ancak bölgenin dağlık olması, yangın söndürme araçlarının yetersiz olması ve katılımın az olması işi zorlaştırıyor. Yangın ise devam ediyor. 

Tunceli Baro Başkanı Barış Yıldırım yangına müdahale edilmemesinin suç olduğunu söyledi. Yıldırım, “Takip ettik, yangına müdahaleye izin verilmiyor. Gönüllüler çalışıyor. Onların da yapabileceği pek bir şey yok. Yangına müdahale edilmesi için kanuni dayanakları da yazarak, Orman Genel Müdürlüğü’ne resmi başvuru yaptık” dedi.

“ORMANLARIN GÖZETİMİ DEVLETE AİTTİR”

Başvuru dilekçesinde yangının Eğriyamaç Köyü ile Dikenli Köyü kırsalında devam ettiğini belirten Yıldırım, yangına müdahale edilmesinin devletin sorumluluğunda olduğunu gösteren yasal dayanakları sıraladı: “Anayasa’nın “A. Ormanların korunması ve geliştirilmesi” kenar başlıklı 169. Maddesine yer veren Yıldırım, “Devlet, ormanların korunması ve sahalarının genişletilmesi için gerekli kanunları koyar ve tedbirleri alır. Yanan ormanların yerinde yeni orman yetiştirilir. Bütün ormanların gözetimi Devlete aittir. Devlet ormanlarının mülkiyeti devrolunamaz. Ormanlara zarar verebilecek hiçbir faaliyet ve eyleme müsaade edilemez. Ormanların tahrip edilmesine yol açan siyasi propaganda yapılamaz; münhasıran orman suçları için genel ve özel af çıkarılamaz. Ormanları yakmak, ormanı yok etmek veya daraltmak amacıyla işlenen suçlar genel ve özel af kapsamına alınamaz” hükmü bulunmaktadır. 6831 sayılı Orman Kanunu’nun 69. maddesinde: “Madde 69 – (Değişik: 19/4/2018-7139/14 md.) Orman idaresi, orman yangınlarını önlemek ve söndürmek maksadıyla her türlü hizmeti yapar veya yaptırır…” hükmü bulunmaktadır.”

“YANGINA HAVADAN MÜDAHALE EDİLMELİ”

Türkiye’nin Avrupa Yaban Hayatı Koruma Sözleşmesi'ne taraf olduğunu hatırlatan Yıldırım, şu talepte bulundu: Ülkemizin de taraf olduğu Avrupa’nın Yaban Hayatı ve Yaşama Ortamlarını Koruma Sözleşmesi’ne göre korunan flora ve fauna türlerinin bulunduğu sahalar tahrip edilemez. Bu kapsamda halihazırda Tunceli ili Eğriyamaç Köyü ile Dikenli Köyü kırsal alanlarında devam etmekte olan orman yangınlarının söndürülmesi için ivedi olarak gerekli iş ve işlemlerin icrasını bu kapsamda yangına havadan müdahale edilmesini Tunceli Barosu olarak talep ederiz.”

“YANGIN ALANINDA BELEDİYELERİN BİR ARACI BİLE YOK”

Gönüllüler arasında yer alan Hozat eski Belediye Başkanı ve HDP Parti Meclisi Üyesi Cevdet Konak, yangının yangın Geyiksu’ya bağlı Müşkirek köyü, Bali mezrasında devam ettiğini söyledi. Devam eden yangına kurumların ve Orman İşletmesi'nin bir müdahalesinin olmadığını belirten Konak, “Dersim merkez ve çevreden gelen 20-30 kişilik gönüllü bir ekip kendi imkanları ile yangına müdahale ediyor. Gönüllülerin imkanları kısıtlı. Kendi imkanları ile yangının önünü almaya çalışıyorlar, yangın başka yere sıçrayıp genişliyor. Havadan müdahale edilmesi gerekiyor. Yangın bölgesine hiçbir belediyenin aracı ya da küreği girmiş değil. Hiçbir belediye yangına müdahale etmiyor. Tepeye çıkıp bir fotoğraf çekiyorlar ya da birisi aşağıya inip görünüp kayboluyor. Yani hiçbir bir belediye yangına müdahale etmiyor” dedi.