Elazığ Sivrice’de meydana geln 6,8 büyüklüğündeki depremde büyük hasar gören yerlerden biri de Çevrimtaş Köyü oldu. Depremde Çevrimtaş’taki 13 haneden 4’ünün enkaza döndüğü köyde 2 kişi vefat etti. Kalan 9 ev de kullanılamaz hale geldi. Depremin merkez üssü Sivrice’den Çevrimtaş’a giden tali yolda da deprem sonucunda meydana gelen heyelan yüzünden köye ulaşım zorlaştı.

AFAD’ın verilerinin yer aldığı haritada mor noktada, merkez üssü Sivrice olan 6,8 büyüklüğündeki deprem gösteriliyor. Çevrimtaş Köyü ise üssün güneyinde yer alıyor.

Mezopotamya Ajansı’ndan Bilal Güldem ve Özgür Paksoy’un haberine göre, artçı depremlerinde merkez üssü olan köydeki 13 haneden 4’ü, tamamen enkaza dönerken diğer haneler de kullanılamaz hale geldi. Enkaz altında kalan Zeki Ertaş ve Ramazan Ertaş hayatını kaybetti. Haberde belirtildiğine göre, 2007 yılında köyde meydana gelen depremde evi hasar gören Ramazan Ertaş, aynı evde önlem alınmadan yaşamaya devam ediyordu.

MUHTAR: KIRSAL KESİMLERDEKİ İNSANLARA YARDIMCI OLSUNLAR

Neredeyse kimsenin kalmadığı köyde, yardım için gelen askerler ve AFAD ekipleri bulunuyor.  Jandarma Özel Hareket Yüzbaşı, depremin meydana gelmesiyle birlikte zor şartlar altında bir saat sonra köye ulaştıklarını ve AFAD ekipleriyle birlikte enkaz altında kalan köylüleri kurtardıklarını anlattı.

Evi hasar gören köy muhtarı Ramazan Alparslan ise meydana gelen deprem ardından  asker ve AFAD ekiplerinin depremden dört saat sonra köye geldiklerini, enkaz altında kalan köylüleri de kendi imkanlarıyla çıkardıklarını söyledi.

Alparslan, deprem ardından yaşananları şöyle anlattı: “Deprem olunca dışarıya çıktık, aşağı mahalleye gittik. Orada Zeki Ertaş göçük altında kalmıştı. Komşularımızın yardımıyla ses verdiği için onu kurtarabildik. Yaşar Güçlü’yü kepçe yardımıyla çıkardığımız zaman vefat etmişti. Ramazan Ertaş’ı da çocuklarıyla birlikte göçükten çıkardık. Orada 4 ev yıkıldı. Geriye kalan da tahrip oldu. Ramazan Ertaş vefat etti. Burada da 3 ev yıkıldı, başka köylerde de Turgut Özdemir, Yılmaz Kartalkaya ile annesi Ferinaz’ı da evlerinden aldık.”

Alparslan, “2007’de Nisan ayında deprem oldu. AFAD ekipleri ve askerler, heyelanın yolu kapattığı gerekçesiyle geç geldiklerini söylediler. Burada zaman kaybımız oldu. Zaman kaybı yaşanmasaydı, belki bu kadar ölüm yaşanmazdı” dedi.

Çok sayıda hayvanın enkaz altında bulunduğunu aktaran Alparslan, köydeki bütün evlerin hasar gördüğünü ve can güvenliklerinin bulunmadığını söyledi. Yetkililere seslenen Alparslan, “Bizlere verdikleri çadırlarda yaşayamadık. Bu çadırlarda yaşmak kış koşullarında zordur. Bakanlardan isteğimiz; kırsal kesimdeki insanlara yardımcı olsunlar. Buradaki insanlar çok kısa zamanda ev ve ahır yapamaz. Çadır yerine konteynır verilirse, en azından can güvenliğimiz olur. Hayvanlarımız olmazsa biz geçimimizi sağlayamayacağız.”