Son 5 ayda 5’i İstanbul’da olmak üzere 6 kadın, yapılan ev baskınlarında öldürüldü. Ölümler için yapılan açıklamalarda “çatışma olduğu” öne sürüldü.  

En son dün İstanbul Gaziosmanpaşa’daki evleri basılan Yeliz Erbay ve Şirin Öter, benzer şekilde öldürüldüler. HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, “İki kadın infaz edildi” dedi.

ÇHD Genel Başkanı Selçuk Kozağaçlı ise baskınlarda görev alan kar maskeli ekiplerin devlet memuru olup olmadığının dahi bilinmediğine dikkati çekerek, “Bu gelenler adli kolluk değildir, yapılan arama değildir, bunlar özel silahlı birlikler ve katletme amaçlı geliyorlar” dedi.

KOZAĞAÇLI: HUKUKSAL NİTELİĞİ YOK

Çağdaş Hukuçular Derneği Genel Başkanı Selçuk Kozağaçlı, “operasyon, harekat, müdahale” gibi kavramların askeri kavramlar olduğunu belirterek, ceza hukukunda düzenlenmiş bir müesseseyi böyle bir askeri kavramlarla açıklamanın yanıltıcı olduğunu söyledi.

Arama yapmak için bir hakim kararı gerektiğini ancak bugün yapılan aramaların bu mevzuata uygun olmadığının belirten Kozağaçlı, “Yapılacak iş bir arama kararıdır, anayasamızın ve mevzuatımızın emri şöyledir; bir evi aramak isteyen kişi bir kişiyi bir delili aramak isteyen kişi kolluk görevlisi savcı bunun için yargıca başvurur. Yargıca neden burayı aramak istediği söyler, meskenler için gece yapılamaz bu arama, gündüz vakti arama emrini cebine gider ve mahkeme kararı kapsamında neyi arayacaksa arar. Bu tamamen ceza hukukuna ait bir müessesedir, bir soruşturma kurumudur. Oysa bugün yapılan kar maskeleriyle, zırhlı araçlarla evlere yapılan saldırıların hukuksal bir niteliği olduğu kabul etmek mümkün değildir bunlar askeri operasyonlardır. Bir tür iç savaşın içerisine yürütülmektedir” dedi.

‘POLİS FİİLİ ÇATIŞMA HALİ YARATIYOR’

Gece yapılan tüm aramaların hukuksuz olduğunun altını çizen Kozağaçlı, polisin yargıç ve savcının yerine karar alarak hareket ettiğini ifade etti.

Kozaçalı, “Türkiye’nin her yerinde özelikle İstanbul’da bu dönem Kürt illerinde mesele iç savaş boyutuna gelmiştir artık. Doğrudan askeri birliklerin tankların kullanıldığı bir seviyede orada. Gece baskınları hukuksuzdur kar maskeli gece baskınları, buradaki öldürmeler, buradaki saldırganlık, dağıtma, kırma onların hepsi hukuk dışıdır. Bunlar tamamen polisin yargıç kararı yerine, savcı soruşturması yerine geçip bir filli çatışma hali yaratmasıdır. Kabul edilemez suçtur bunların tamamı ve hukukla da bir ilgisi yoktur. Bunlar hukuksal bir olay değil” diye konuştu.

‘ÖZEL SİLAHLI BİRLİKLER KATLETME AMACIYLA GELİYORLAR’

Dilek Doğan’ın görüntülerinin ortaya çıkması ile birlikte yapılan baskınlarda polisin açık bir şekilde ruh halinin görülebildiğini söyleyen Kozağaçlı, yapılanların özel devlet güçlerinin ve kontgerillanın politik faaliyetleri olduğunu kaydetti.

Baskınlarda görev alan kar maskeli timlerin devlet memuru olup olmadığının bile bilinmediğine dikkat çeken Kozağaçlı, ayrıca bu uygulamaların rejimi ayakta tutmak için muhalifleri tasfiye etmek amacıyla yürütülen politik askeri etkinlikler olduğunu da belirtti. Bunun ne hukuk ne de polisin görev ve yetkilileri kanunuyla alakası olduğunu söyleyen Kozağaçlı, süs olsun diye bu tip askeri saldırganlıklara karar ve soruşturmaların eklenmeye çalışıldığını ifade etti.

Bunların ayrıntıdan ibaret olduğunu belirten Kozağaçlı, “Gerçekte ortada ne soruşturma var, ne bir mahkeme kararı var, ne bir yasal zorunluluk var. Olan siyasal iktidarın özel silahlı birlikler aracılığıyla paramiliter mi yoksa militer mi onu da bilmiyoruz. Maskeli bu insanlar, devlet memuru olup olmadığını da bilmiyoruz. Bunun aracılığıyla muhalifleri ve kendisi için tehlikeli gördüğü grupları sindirmek üzere yaptığı işler bunlar. Hukukla bir ilgisini kurmaya çalışsalar bile bizim bu ilgiyi reddetmemiz gerektiğine inanıyorum. Bu gelenler adli kolluk değildir, yapılan arama değildir, bunlar özel silahlı birlikler ve katletme amaçlı geliyorlar” diye konuştu.

(direnisteyiz.org'dan derlenmiştir)