BM'nin Suriye özel temsilcisi De Mistura İran, Rusya ve Türkiye ile eylül ayının başında Cenevre'de bir toplantı gerçekleştirileceğini duyurdu. Toplantıda Suriye 'deki anayasa komitesinin oluşturulması gündeme gelecek.

Astana sürecini başlatan Türkiye, Rusya ve İran, iç savaş ülkesinde çatışmaların durması için garantör olmuştu.

Güney Afrika'daki BRICS toplantısının ardından Almanya, Rusya ve Fransa, Türkiye ev sahipliğinde 7 Eylül'de İstanbul'da bir araya gelecek. Bir sonraki toplantı da Türkiye, Rusya ve İran'ın katılımıyla Tahran'da gerçekleştirilecek.

Rusya'nın Soçi kentinde süren Suriye konulu 10. Garantörler Toplantısı'nın ön görüşmelerinde dün Türkiye, Rusya ve İran, rejim ile muhalefet, alıkonulanlardan az sayıda kişinin serbest bırakılması yönünde uzlaştı.

Türkiye, Rusya, Almanya ve Fransa'nın bir araya geldiği nadir toplantılardan biri olması beklenen 7 Eylül'de yapılacak dörtlü zirvede ABD'nin başlattığı 'ekonomik savaş'a karşı alınacak önlemlerin konuşulması beklenirken, ülkelerin ekonomik yaptırımlara karşılık nasıl hareket etmesi gerektiği, hangi adımların atılabileceği toplantı da gündeme gelecek başlıklar olacak. Suriye'nin yanı sıra İran ile ilgili gelişmeler, mülteci meselesi, ikili ekonomik ilişkiler gibi kritik gündem başlıklarının görüşülmesi planlanıyor.

Bu toplantının yanı sıra, Türkiye, Rusya ve İran'ın Suriye'nin geleceğiyle ilgili konuları görüştüğü zirvenin son ayağı önümüzdeki süreçte Tahran'da gerçekleştirilecek. Tahran'daki toplantıda da bölgesel konuların yanı sıra ABD'nin İran'a yönelik ambargosu masaya yatırılacak.