Türkiye'nin Rusya'dan aldığı ve ABD'yle kriz yaratan S-400 hava savunma sistemlerinin bataryasını gelecek hafta test etmeyi planladığı iddia edildi. Bloomberg ajansı haberi konuyla ilgili bilgi sahibi olduğu belirtilen kaynaklara dayandırırken, eş zamanlı olarak S-400 sistemleri Sinop'a sevk edilirken görüntülendi.

'EKİPMAN VE PERSONEL TEST EDİLECEK'

Bloomberg'e konuşan kaynaklar, Türkiye'nin bataryaları aktive etmeyeceğini belirtti. Buna göre, Karadeniz kıyısındaki bir noktada ekipmanlar ile personel test edilecek.

Sosyal medyaya yansıyan görüntülerde ise S-400 sisteminin radar bileşenleri dahil bazı parçaları Sinop yolunda görülüyor.

İlgili haberler Milli Savunma Bakanlığı tarafından henüz doğrulanmış değil.

STOLTENBERG ANKARA'DAN 'ALTERNATİF ÇÖZÜM' ÇAĞRISI YAPTI

Öte yandan, Türkiye'nin bir NATO üyesi olarak Rus yapımı S-400 sistemlerini almış olması Batı dünyasıyla sorun yaratmaya devam ediyor. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg dün Ankara'dan yaptığı açıklamada Türkiye'yi S-400'lerin konuşlandırılması yerine alternatif çözümler bulmaya çağırmış, "S-400'ler müttefik ülkelerin uçaklarına karşı bir risk oluşturabilir ve Amerikan yaptırımlarına yol açabilir" demişti.

YUNAN BASINININ İDDİAS: 27 AĞUSTOS'TA KULLANILDI

Yunan basını ise önceki gün, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'nun geçen haftaki Yunanistan ziyaretini S-400'lerin tetiklediğini iddia etmişti. Kathimerini gazetesi, Türkiye'nin Doğu Akdeniz krizinin tırmandığı 27 Ağustos’ta, Yunanistan'ın güney Avrupa ülkeleriyle ortak tatbikattan sönen F-16’larını tespit etmesi için S-400'lerini aktive ettiğini öne sürmüştü. Haberde, bu adımın ABD'de alarm yarattığı iddia ediliyordu.