Van’da 9 Kasım 2011’de meydana gelen ikinci depremde Bayram Otel’in yıkılması sonucu yaşamını yitiren gazetecilerin ölümüyle ilgili davada, Başbakanlık ve İçişleri Bakanlığı’nın soruşturma izni vermediği sorumlular hakkında Danıştay kararı bekleniyor.

3 yıl önce Van’da meydana gelen depremde haber takibinde bulunan gazeteciler Cem Emir ve Sebahattin Yılmaz’ın da aralarında olduğu 24 kişi, 9 kasımdaki ikinci depremde Bayram Otel’in enkazında yaşamını yitirmişti.

AYM’DEN İZİN VAR, BAŞBAKANLIK’TAN YOK

Emir ve Yılmaz’ın ölümleriyle ilgili soruşturma yapılması için dava açılmış, yalnızca otel sahibi Tevfik Bayram’ın yargılandığı davada mahkeme Bayram’a 11 yıl 1 ay 10 gün hapis cezası vermişti. Ailelerin davayı temyize götürmesinin ardından Yargıtay bu cezanın yetersiz olduğuna hükmederek kararı bozdu. Otel sahibi yeniden yargılanacak.

Anayasa Mahkemesi’ne ailelerin bireysel başvuruda bulunmasının ardından, AYM soruşturma izni verilmesi gerektiği yönünde karar verilmişti. Ancak TGS tarafından yapılan açıklamada, İçişleri Bakanlığı ve Başbakanlık’ın, otelde hasar tespiti yapmayan AFAD yetkilileri ile hasar tespiti yapılmayan otel binalarında insanların konaklamasına izin veren dönemin Van Valisi hakkında soruşturma izni vermediği belirtildi. Sorumluların yargı önüne çıkması için Danıştay’ın vereceği karar bekleniyor.

“FITRAT DEĞİL, İŞ CİNAYETİ”

TGS, meslektaşlarını unutmadıklarını ve ölümlerinin ‘fıtrat’ değil, iş cinayeti olduğunu ifade ederek, “Aradan geçen bu 3 yılda, tüm iş cinayetleri davalarında olduğu gibi, cinayette sorumluluğu bulunanları koruyan, kollayan yargı süreçleri acımızı daha da artırdı. Bir kez daha söylüyoruz. Meslektaşlarımızın ölümü kaza, doğal afet, fıtrat, kader değil, iş cinayetidir. Kamu görevlileri de dahil, bu cinayetin tüm sorumluları hesap vermeli, yargılanmalıdır” dedi.

dokuz8haber / Sibel Yükler