Edirne Cezaevi’nde tutuklu bulunan eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın eşi Başak Demirtaş,  tutuklu ve hükümlülerin ailelerinden kilometrelerce uzak cezaevlerinde tutulmasına ilişkin açıklama yaptı.

Tutuklu ve hükümlülerin ailelerinden uzak yerlerde tutulmasının ‘eziyet’ olduğunu ifade eden Başak Demirtaş, “Binlerce ailenin kilometrelerce uzaklıktaki cezaevlerinde olan yakınlarını ziyaret edecek imkanı yok. Yıllardır çocuklarını göremeyen yaşlı anne babalar var. Bu yol eziyetinin son bulması için siyasetçilerin ve tüm kamuoyunun duyarlı olmasını bekliyoruz” dedi.

Demirtaş'ın annesi Sadiye Demirtaş ve babası Tahir Demirtaş,  Edirne Cezaevi’ne ziyarete gittikleri sırada trafik kazası geçirmişti.

AİHM: TUTUKLULAR UZAK YERE NAKLEDİLEMEZ

Öte yandan, AİHM, tutuklu ve hükümlülerin ikametgahlarından uzak yerlere nakledilmesini hak ihlali sayarak Türkiye’yi tazminata mahkum etmişti.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Abdülkerim Avşar ve Abdülkerim Tekin adlı tutukluların istemleri dışında Kırıkkale Cezaevine nakledilmesi üzerine yaptıkları başvuruyu karara bağlayarak Türkiye’yi tazminata mahkum etti.

Türkiye’nin her iki başvurucunun ‘Aile hayatına saygı yükümlüğünü’ ihlal ettiği kararına varan AİHM, her başvurucu için Türkiye’yi 6 bin euro tazminata mahkum etti.

AİHM, başvurucuların Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) “Özel ve aile hayatının korunmasına saygı yükümlülüğünün” ihlalinin yanı sıra “Talebin gerekçesiz, keyfi biçimde idare tarafından reddedilmesi” konusunda da ihlal kararı verdi.

Abdülkerim Avşar’ın avukatı Sidar Avşar, 2008 yılında Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğüne başvurarak, sağlık ve uzaklık, görüş zorluğu gerekçesiyle müvekkillerinin ikametgahlarına yakın üç ilden birindeki bir cezaevine nakledilmesini istemişti.