Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilcisi Erdem Gül’ün Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) ‘hak ihlali’ kararının ardından tahliye edilmesi sonrası Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Karara uymuyorum, saygı da duymuyorum” sözlerine, AYM Başkanı Zühtü Arslan’ın üstü kapalı olarak “AYM’nin kararları herkesi ve her kurumu bağlar” sözleriyle yanıt vermişti.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, gazeteciler Can Dündar ve Erdem Gül ile ilgili "hak ihlali" kararı veren Anayasa Mahkemesi için, "AYM'nin kararının Anayasa ve yasayı ihlâl ettiği açıktır" demişti.

Bu açıklamanın ardından AYM’den yapılan üçüncü açıklamada da “Anayasa’ya titizlikle riayet edildiği” belirtildi.

AYM’nin açıklaması şu şekilde:

“1 Mart 2016 tarihinde bazı gazetelerde ‘iptal kararları’ ile ‘ihlal kararları’nın karıştırılmasından kaynaklanan yanlış değerlendirmeler yapıldığı görülmüştür. Anayasa’nın 153. maddesinin birinci fıkrasında; ‘İptal kararları, gerekçesi yazılmadan açıklanamaz’ hükmü yer almaktadır. Anılan kural, Anayasa Mahkemesi’nin iptal davası ve itiraz başvurusu sonucu vermiş olduğu ‘iptal kararları’ için geçerli olup, bireysel başvuru sonucu vermiş olduğu ihlal kararları yönünden herhangi bir hüküm ifade etmemektedir.

“Sayın Başkan’ın göreve gelmesinden hemen sonra iptal kararlarının gerekçesi yazılmadan açıklanmayacağı, 20.3.2015 tarihli basın duyurusu ile kamuoyuyla paylaşılmış ve belirtilen tarihten bu yana Anayasa’nın anılan hükmüne titizlikle riayet edilmiştir. Öte yandan, Anayasa’nın diğer hükümlerinde ve 6216 sayılı Anayasa Mahkemesi’nin Kuruluşu ve Yargılama Usulleri Hakkında Kanun’da da gerekçesi yazılmaksızın bireysel başvuru kararlarının açıklanmasını yasaklayan bir hüküm bulunmamaktadır. Mahkememizin bugüne kadarki uygulamaları da bu yönde olup tutuklulukla ilgili ihlal kararları gerekçesi yazılmadan kısa karar şeklinde mahkemesine gönderilmekte ve kamuoyu tarafından yakından takip edilen bireysel başvurularla ilgili olarak basın açıklamaları yapılmaktadır.”