Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Bölge Temsilciliği, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Ankara Şubeler Platformu, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Ankara İl Koordinasyon Kurulu, Ankara Tabip Odası (ATO) ile Ankara Serbest Muhasebeci Ve Mali Müşavirler Odası (ASMMMO), 1 Mayıs Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü’ne ilişkin ortak basın toplantısı düzenledi.  
 
Sosyal medya hesapları üzerinden yapılan açıklamada konuşan DİSK Ankara Bölge Temsilcisi Tayfun Görgün, 1 Mayıs’ta hayatını kaybeden tüm işçi ve emekçileri anarak sözlerine başladı. Görgün, “Emeğine, onuruna sahip çıkanları, sınıfsız ve sömürüsüz bir dünya için mücadele edenleri salgınla karşı amansız bir mücadele vermek için görevleri başında olan başta sağlık emekçiler olmak üzere; tüm işçi ve emekçileri selamlıyoruz” dedi.
 
YENİ BİR TOPLUMSAL DÜZEN 
 
Görgün, işçi ve emekçilerin bu yıl 1 Mayıs’a sınıfsız bir dünya ve yeni bir toplumsal irade haykırışı ile girdiğini söyledi. “Yeni bir toplumsal düzen istiyoruz” diyen Görgün, şunları söyledi: “1 Mayıs’ta her yılki gibi fizikken olmasa da, umutla dayanışma ile yine bir aradayız. 10 yıldır gezegenimizdeki tüm dünya halklarına sınırsız bir emek ve doğa sömürüsü, savaşlar, ekonomik krizler, artan eşitsizlik ve yoksulluk dışında başka hiçbir şey sunamayan bu düzen, küresel salgınla büyük bir uygarlık krizi yaşıyor. Ortak hastalığımız kapitalizm, insanın, doğanın ve yaşamın üzerine çöküyor. Salgın koşullarında bile zorunlu olmayan işlerde fabrikalarda, atölyelerde, kamu kumu ve kuruluşlarında, şantiyelerde zorunlu ve gerekli önlemleri almadan bizleri çalıştıran bu düzen, bizi üretimdeki herhangi bir araç gereçten farksız görmüyor. Artık daha net görüyoruz ki; insani ihtiyaçlarımız için üretmiyoruz. İnsanca yaşamak için üretmiyoruz. Toplumun geniş kesimlerine daha iyi bir yaşam için üretmiyoruz. Sadece ve sadece sermayeni bu akıl dışı düzenin çarkları dönsün diye üretiyoruz. İşte 2020’nin bu 1 Mayıs’ı bu gerçekliğin en çıplak hali ile görüldüğü ve bunun karşısından işçi sınıfının başka bir dünya ve yeni bir toplumsal düzen iradesini dünya çapında haykırdığı bir kırılma anı olarak tarihe geçecek.”
 
HER BALKON 1 MAYIS
 
1 Mayıs kutlamaları için Ankara Valiliği’ne başvuruya, “1 Mayıs’ta değil 30 Nisan’da ve sadece beş kişilik bir katılımla basın açıklaması dışında başka bir şeye izin verilmeyeceği” şeklinde cevap verdiklerini aktaran Görgün, Valiliğin dayatmasını kabul etmediklerini söyledi ve ekledi: “Bu tutumu kabul etmeyerek, beş kişilik sınırlı bir katılımla anma ve açıklama yapmayacağız. Bu dayatmanın salgın ve sağlık ile bir ilişkisini olmayacağını çocuklar bile anlar. 1 Mayıs uluslararası bayramdır, engellenemez, karantinaya alınamaz. Her balkon 1 Mayıs alanı, her pencere bir meydandır diyoruz. 1 Mayıs akşamı saat 21.00’da balkonlarımızda olacağız ve 1 Mayıs marşını söyleyeceğiz” dedi.