Geçen Mayıs ayında tutuklanan Alman vatandaşı gazeteci ve çevirmen Meşale Tolu'nun adli kontrol şartıyla tahliye edilmesine karar verildi.

“Terör örgütü propagandası yapmak” ve "terör örgütüne üye olmak” iddialarıyla geçen Mayıs ayında tutuklanan Alman vatandaşı çevirmen ve gazeteci Meşale Tolu bugün ikinci kez hâkim karşısına çıktı.

DW’den Burcu Karakaş’ın haberine göre, mahkeme heyeti duruşmada savcının tüm tutukluların serbest bırakılması talebine uydu. Mahkeme heyeti, Meşale Tolu ve diğer 5 tutuklu sanığın tahliyesine karar verdi. Sanıklar adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Adli kontrol şartı nedeniyle Tolu'nun Türkiye dışına çıkması mümkün görünmüyor.

Mahkeme heyeti, cezaevinde geçirdikleri süre göz önünde süre ve suç vasfının değişme ihtimalinin de bulunması gerekçesiyle sanıkların serbest bırakıldığı kararını aldı.

Tolu'nun Ekim ayındaki ilk duruşmada tahliye talebi reddedilmişti. Alman haber ajansı dpa'ya konuşan Tolu'nun babası Ali Rıza Tolu, kızının bugünkü duruşmada serbest bırakılacağını umduğunu söylemişti.

İstanbul 29. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülecek olan duruşması aralarında Türkiye'deki Almanya Büyükelçisi Martin Erdmann'ın da bulunduğu Alman yetkilileri de izledi.

Davaya 26 Nisan'da devam edilecek.

DAVADA 18 SANIK YARGILANIYOR

Davada, Tolu ile birlikte 18 sanık yargılanıyor. Sol eğilimli Etkin Haber Ajansı (ETHA) için çalışan Tolu, Marksist-Leninist Komünist Parti (MLKP) üyelerinin cenaze ve anmalarına katıldığı gerekçesiyle "terör örgütü propagandası yapmak" ve "terör örgütüne üye olmakla" suçlanıyor. Tolu'nun 15 yıla kadar hapis cezası isteniyordu.

Tolu Bakırköy Kadın Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'nda tutuluyordu. Nisan ayı sonunda evine düzenlenen polis baskınıyla gözaltına alınan Tolu, "terör örgütü üyeliği” suçlamasıyla 6 Mayıs'ta tutuklanmıştı.

Tolu'nun cezaevinde kalan üç yaşındaki oğlu kısa süre önce ailesine teslim edilmişti. Alman vatandaşı olan Tolu, ilk duruşmada hakkındaki iddiaları reddetmişti.

Alman hükümeti Tolu'nun serbest bırakılmasını talep ediyordu. Adil bir yargılama talep eden Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, Ekim ayındaki ilk duruşma öncesinde Tolu’nun serbest bırakılmasını istemişti.

Kaynak: Deutsche Welle Türkçe