TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkanı AKP'li Üstün, cezaevinde tutuklulara dayatılan "çıplak arama" işkencesini, "AB mevzuatında var" diyerek savundu.

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu, AKP Sakarya Milletvekili Ayhan Sefer Üstün'ün başkanlığında toplandı.

Komisyon, Ankara Çocuk ve Gençlik Kapalı Cezaevi, Antalya'daki cezaevleri ve Kırıkkale F Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevi ile Ankara Numune Hastanesi Hasta Mahpus Bölümü'nde yapılan incelemelere ilişkin raporları kabul etti.

CHP'li Veli Ağbaba, cezaevlerinde tutuklulara istedikleri televizyonu izleme, istedikleri gazeteyi okuma imkanının verilmediğini belirtti.

Çıplak aramanın Türkiye cezaevlerinin bir gerçeği olduğunu belirten Ağbaba, "Hala çıplak arama uygulamasının olması hükümet politikasıdır. Bundan vazgeçilmelidir. Çıplak aramalara son verilmelidir" dedi. Ağbaba, iletişim özgürlüğünün tutuklulara sağlanması gerektiğini söyledi.

İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Ayhan Sefer Üstün Ağbaba'nın, Antalya'daki cezaevinde tecavüz iddiasıyla ilgili ifadelerin yer aldığı rapora atıfta bulunarak, "Olmamış bir olayı olmuş gibi göstermek hem kendimize hem ülkemize ve hem de o insanlara haksızlık olur" dedi.

Gelen rivayetleri tahlil etmeden raporlaştırmanın uygun olmadığını söyleyen Üstün, çıplak aramanın kanunlarda ve AB mevzuatında da yerinin olduğunu, "olmasın" demenin güvenlik açısından mümkün olmadığını savundu. Bu aramanın insan haklarına, onuruna daha da uygun hale getirilebileceğini dile getiren Üstün, son dönemde bazı cezaevlerinde ameliyat elbisesi altında bu aramanın yapıldığını ve bu uygulamanın yaygınlaştırılması gerektiğini söyledi.

CHP'li Ağbaba, Kırıkkale Cezaevi raporu görüşülürken, cezaevinde tırnak makası yutan ve ağzını diken bir tutuklunun kaldığını belirterek, o mahkumun cezaevinde değil hastanede kalması gerektiğini söyledi. Ağbaba, cezaevine Kürtçe tercüman ayda bir geldiği için, tutuklulara gelen Kürtçe mektupların hemen verilemediğini, tercüman gelip tercümesini yaptıktan sonra verildiğini kaydetti. 

(etha)