Akademisyen, yazar ve yayıncı Ragıp Zarokulu’nun, İnsan Haklara Makemesi’ne yaptığı başvuru sonuçlandı.

Mahkeme, Zarakolu davasında, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) “güvenlik ve özgürlük hakkı”nın düzenlendiği 5. maddesi ile ifade özgürlüğünü güvence altına alan 10. maddesinin ihlal edildiğine hükmedildi.

AVUKAT MOLU: İHAM İÇTİHADI İLK KEZ TCK 314’E UYGULANDI

İHAM’ın kararını, insan hakları hukukçusu ve avukat Benan Molu, sosyal medya hesabından duyurdu. Molu, karara ilişkin şu değerlendirmede bulundu:

-İHAM, BDP siyaset akademilerinde ders verdiği için KCK davasında tutuklanan Ragıp Zarakolu’nun başvurusunda BDP’nin yasal bir siyasi parti olduğunu, akademide ders vermenin suç sayılamayacağını söyleyerek, özgürlük ve güvenlik hakkı ile ifade özgürlüğünün ihlaline karar verdi.

-KCK davalarıyla ilgili 5/1 ve 10. maddeden çıkan ilk ihlal kararı. Dahası, bu delillerin TCK 314 (örgüt üyeliği) için yeterli olmadığını söyleyerek tutuklamanın keyfi olduğuna, ifade özgürlüğü bakımından ise kanunilik şartını taşımadığına karar verdi.

-İHAM’ın son yıllarda TCK 220/6-7, 301 ve 312 ile ilgili geliştirdiği içtihadı, ilk kez 314’e de uygulanmış oldu…

5 AY TUTUKLU YARGILANMIŞTI

Ragıp Zarakolu, 27 Ekim 2011’de, dönemin Barış ve Demokrasi Partisi’nin siyaset akademisine yönelik yürütülen soruşturma kapsamında gözaltına alınmıştı.

BDP siyaset akademisinde ders verdiği için tutuklanan Zarakolu hakkında KCK üyeliği iddiasıyla dava açılmıştı.

Zarakolu, 10 Nisan 2012’de tahliye edilmişti.

Davası İstanbul 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde süren Zarakolu, tutuklanmasına ilişkin somut delil olmadığını belirterek, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne başvurmuştu.