Uluslararası Af Örgütü, 15 Mayıs Dünya Vicdani Retçiler Günü nedeniyle yazılı bir açıklama yaptı.

Yaklaşık iki yıl önce Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) düşünce, vicdan ve inanç özgürlüğü haklarına saygı gösterilmesi yükümlülüklerinin bir parçası olarak, bireylerin vicdani ret haklarına da saygı gösterilmesi gerektiği yönünde karar aldığını açıklayan Af Örgütü, "Buna rağmen üç Avrupa ülkesi olan Türkiye, Azerbaycan ve Ermenistan hala bu hakkı tanımıyor. Artık bu ülkelerin de vicdani ret hakkını tanımasının tam zamanıdır" dedi.

Ermenistanlı bir Yehova Şahidi olan Vahan Bayatyan davasında AİHM'in Bayatyan lehine ve Ermenistan devleti aleyhine karar verdiğine dikkat çeken Af Örgütü, açıklamasında şunları kaydetti:

"AİHM, 2006 yılındaki Ülke-Türkiye davası kararında, yasaların askerlik yapmayı reddeden vicdani retçilerin sürekli bir şekilde kovuşturmaya uğramasını ve mahkum edilmesini engelleyecek şekilde değiştirilmesini istedi. Türkiye bu kararı uygulama konusunda da başarısız oldu."

Af Örgütü, Azerbaycan'ın da "alternatif sivil hizmet kanunu"nun geçiktirilmesine gerekçe olarak Ermenistan'la aralarında çözülmeyi bekleyen Karabağ sorununu gösterdiğini kayretti, "Ermenistanlı yetkililer de bu çözülmemiş sorunu aynı şekilde gerekçe olarak kullanmakta" dedi.

Açıklamada, şu çağrı yer aldı:

"Uluslararası Af Örgütü Türkiye, Azerbaycan ve Ermenistan hükümetlerine gecikmiş sorumluluklarını ve taahhütlerini yerine getirme ve askerlik hizmetine karşı vicdani ret hakkını tanıma çağrısında bulunuyor. Uluslararası Af Örgütü, aynı zamanda, askerlik hizmetine alternatif sivil hizmetin de tamamen sivil olması ve süre bakımından cezalandırılmaması çağrısında da bulunuyor. Türkiye, Azerbaycan ve Ermenistan devletleri askerlik yapmayı vicdani ya da dini nedenlerle reddettiği için hapsedilen herkesi hemen serbest bırakmalıdır." (ETHA)