Aralarında Cumhuriyetçi senatör John McCain ve Demokrat Senatör Robert Menendez gibi önde gelen senatörlerin bulunduğu 14 senatör, Amerika Başkanı Donald Trump’a Türkiye’yle ilgili bir mektup yazdı.

Vizelerin askıya alınması kararını desteklediklerini bildiren senatörler, ülkede insan hakları ve hukukun üstünlüğü alanlarında gerilemeler yaşandığını savundu.

Mektupta Türkiye’ye yönelik sert eleştiriler yer alırken vize başvurularının askıya alınması kararı olumlu karşılandı ancak Türkiye halkını daha az etkileyecek bir yönteme geçilmesi tavsiyesinde bulunuldu.

Mektup, İstanbul’daki Amerikan Konsolosluğu çalışanı Metin Topuz’un tutuklanması, bir başka çalışan Mete Cantürk’ün evinde bulunamaması üzerine ailesinin gözaltına alınmasına atıfta bulunularak başlıyor.

Amerikalı senatörler bu gelişmelerin Türkiye’de ‘insan hakları ve demokratik değerlerin erozyonu’ olarak niteledikleri durumun son örnekleri olduğunu belirtiyor.

Mektupta “Türk hükümetinin özellikle diplomatik misyonumuzda görevli personelimiz ve aileleri başta olmak üzere gelişigüzel biçimde insanları rahatsız etmesi ve tutuklaması kabul edilemez” deniyor.

Senatörlerin mektubunda şu ifadeler yer alıyor: “Türkiye’nin stratejik öneme sahip, uzun yıllardır bir NATO müttefikimiz, Ortadoğu ve çevresinde geleneksel bir demokrasi ve istikrar kaynağı olduğunu kabul ediyoruz. Buna karşın son yıllarda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve ittifak halinde bulunduğu kişiler, Türkiye’de hukukun üstünlüğüne karşı artan saldırıları, olağanüstü hal yasalarını kullanarak ifade özgürlüğünü kısıtlamaları, yargı bağımsızlığı ve muhalif görüşlerin bastırılması gibi uygulamalarla Türk demokrasisini ciddi bir erozyona uğrattı. Bunlara ek olarak Türk yetkililer, konsolosluk çalışanlarımız dışında Uluslararası Af Örgütü’nün üst düzey yetkililerini tutukladı ve Wall Street Journal gazetesi muhabiri Ayla Albayrak hakkında da iki yıllık hapis cezası kararı aldı.”

Mektupta Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Washington ziyareti esnasında Türk Büyükelçiliği konutu önünde Erdoğan’ın korumalarının da karıştığı kavgaya da değiniliyor.

Bu konuda, “Dahası Erdoğan kendi zulmünü bizim topraklarımıza da taşıyor. Mayıs ayında aralarında güvenlik görevlilerinin de bulunduğu Erdoğan’ı desteklemeye gidenler, Sheridan Meydanı’nda Erdoğan’ın Amerika ziyaretini barışçı şekilde protesto eden kişilerin üzerine saldırdı. 9 kişinin yaralandığı bu olayın ardından bildiğimiz kadarıyla güvenlik personeliyle ilgili herhangi bir disiplin uygulamasına gidilmedi ya da yönetiminiz tarafından olay kamuoyu önünde kınanmadı” deniliyor.

Senatörler, Amerika’nın Türkiye’deki elçilik ve konsolosluk binalarının güvenliği gerekçesiyle vize başvurularının askıya alınması kararını doğru bulurken bu kararın Türk halkını daha az etkileyecek şekilde değiştirilmesine destek vereceklerini de belirtiyor.

Mektup, “Dışişleri Bakanlığı’nın Türkiye’deki elçilik ve konsolosluklarımızda göçmen olmayan vize başvurularının askıya alınması kararını doğru buluyoruz. Ancak kararın Türk toplumunda bu hizmetlere ihtiyacı olan kişilere etkilerini azaltacak şekilde adımlar atılmasını da destekleriz” diye devam ediyor.

Altında 14 senatörün imzası bulunan mektup, “Cumhurbaşkanı Erdoğan’a Amerika’nın bu tarz davranışları kabul etmeyeceği ve iki ülke işbirliğinin insan hakları ve hukukun üstünlüğü temelinde olması zorunluluğunu hatırlatacak net bir mesaj vermeniz gerektiği konusunda sizi uyarıyoruz” diye son buluyor.