Dersim'de bir yılı aşkın süredir kendisinden haber alınamayan Gülistan Doku'yla ilgili gizli kalması gereken bilgileri ifşa ettiği için yargılanan Engin Yücel, ilk duruşmaya katılmadı.

Dersim’de Munzur Üniversitesi öğrencisi Gülistan Doku'nun 5 Ocak 2020'den bu yana kaybolmasında baş şüpheli Zainal Abarakov'un üvey babası polis Engin Yücel, gizli kalması gereken bilgileri ifşa ettiği gerekçesiyle başlatılan idari soruşturma sonucu 21 Ocak’ta meslekten ihraç edildi.

Aynı konuya ilişkin Yücel hakkında açılan davanın ilk duruşması, bugün Tunceli 2’inci Asliye Ceza Mahkemesinde görüldü.

Duruşmaya katılmak isteyen kadınlar, adliyeye alınmazken valilik tarafından pandemi gerekçe gösterilerek bugün duruşması olmayanlar için adliyeye giriş yasağı getirildi.

İFADE ALINMADIĞI İÇİN ERTELENDİ

Sanık Engin Yücel’in katılmadığı duruşmaya, Doku’nun ablası Aygül Doku, babası Halit Doku ve aile avukatları Ali Çimen katıldı.

Hâkim, Engin Yücel’in ifadesi alınmadığı için duruşmayı ileri bir tarihe erteledi.

'EVRAKLARI KAMU GÖREVLİSİ SIFATIYLA ELE GEÇİRDİ'

Duruşma sonrası Öğretmen Evi önünde açıklama yapan Avukat Ali Çimen, Engin Yücel’in Twitter üzerinden Gülistan Doku’nun intihara meyilli olmaya yönelik bazı evrakları paylaştığını söyledi.

Bu evrakı kamu görevlisi sıfatıyla ele geçirdiğini belirten Çimen, “Biliyorsunuz asayiş şubede çalışıyordu, onun evrakını paylaşmıştı. Buna ilişkin bir yargılama yapıldı. Diğer yandan kardeşinin dosyasını takip etmesinden rahatsız olan şüpheliler, Aygül Doku’yu sık sık tehdit ediyorlar. Buradaki asıl amaç faillerin Aygül Doku’nun bu soruşturma dosyasını takip etmemesini sağlamaktı. Yine soruşturma dosyasını ‘insan öldürülme şeklinde düşünülmemesi için’ Gülistan Doku’yu da intihara meyilli biri olarak gösterdi. Buna ilişkin bugün bir yargılama yapıldı. Zaten kendisi duruşmaya katılmadı. Bizim şöyle bir talebimiz oldu. Bu iki suç (gizli bilgileri açıklama ve tehdit), asıl ana dosyayla bağlantılı olduğunu söyledik. Gülistan Doku’nun ana dava soruşturma dosyasını, dosyamız içerisine alınmasını talep ettik. Bunu mahkeme kabul etti. Bizim talebimiz, incelenmeden sonra dosyaların birleştirilmesine yönelik olacak” dedi.

TALİMATLA İFADE ALINACAK

Engin Yücel’in SEGBİS üzerinden hazır edilebileceğini ancak bunun yapılmadığını belirten Av. Çimen, “Aslında kendisi burada hazır edilseydi çapraz sorgusunu yapma imkânımız olacaktı. Talimat üzerinden ifadesini verecek. Bu talimat cevabı geldikten sonra artık dosyamız da karara çıkacaktır” diye konuştu.

ABLA DOKU: GÜLİSTAN KÖPRÜYE GİTMEDİ'

Gülistan Doku'nun ablası Aygül Doku ise Yücel’in basına sızdırdığı “sözde intihar mektubu” ve yine Sarısaltuk Viyadüğü üzerinde yere çömelmiş, bir kadın görüntüsünün servis edilmesiyle, Doku’nun intihar ettiği algısı yaratıldığını söyledi. Ailesinin göstermesi sonucu Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın fotoğraftaki kişiyi Gülistan'a benzetmediğini söylediğini hatırlatan abla Doku, “O çok önemli bir detaydı. Şu ana kadar hiçbir yetkili bize bunu demedi. Bu şu demek oluyor. Gülistan aslında o köprüye gitmedi. Bir cinayete kurban gitti. Yaşasa bir yerden çıkacaktı” diye konuştu.