Anayasa Mahkemesi (AYM) milletvekilliği düşürülen HDP’li Ömer Faruk Gergerlioğlu'nun bireysel başvurusunu sonuçlandırdı. Oy birliğiyle alınan karara göre Gergerlioğlu’nun “Siyasi faaliyette bulunma ve ifade özgürlüğü ihlal” edildi.

Kararın, ilk cezayı veren mahkemeye gönderilmesinin ardından tahliye beklenirken gözler "kesin hüküm" gerekçe gösterilerek milletvekilliğini düşüren Meclis’e çevrildi.

Duvar’dan Nergis Demirkaya’nın haberine göre, hukukçular CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu hakkında AYM’nin "hak ihlali" kararı sonrası milletvekilliğine iade edilmesiyle ilgili süreci hatırlatırken aynı durumun Gergerlioğlu için de geçerli olacağı görüşünde.

Meclis Başkanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre de -yeni bir gelişme yaşanmazsa- süreç Berberoğlu kararının ardından yaşanan durumla aynı olacak.

Meclis Başkanlığı kaynakları Gergerlioğlu ile ilgili AYM kararı için, "Berberoğlu süreci ile teknik olarak aynı. Benzer bir süreç gibi düşünülebilir. Ama gerekçeli kararı görmek gerek" değerlendirmesinde bulundu.

MECLİS İŞLEMİ SAVUNUYOR 'ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ ŞART' DİYOR

Berberoğlu ve Gergerlioğlu hakkında kesinleşen mahkeme kararlarının okutulmasıyla ilgili süreç işletilirken Meclis Başkanı Mustafa Şentop’a, AYM’ye yapılan bireysel başvurular hatırlatılıp bu başvuru sonuçlarının beklenmesi gerektiği çağrısı yapılmıştı.

Ancak Şentop, Anayasa’nın 84. maddesine dikkat çekerek bunu yapamayacağını savundu.

Anayasanın "Milletvekilliğinin düşmesi" başlıklı 84. maddesinin ikinci fıkrasında "Milletvekilliğinin kesin hüküm giyme veya kısıtlanma halinde düşmesi, bu husustaki kesin mahkeme kararının Genel Kurula bildirilmesiyle olur" deniliyor.

Şentop da bu maddeye dayanarak hem Berberoğlu hem de Gergerlioğlu’nun AYM başvurusu sonuçlarını beklemeden milletvekilliklerinin düşmesinin yolunu açtı.

Her iki milletvekili hakkında kesinleşen hükümler Genel Kurul’da okutularak milletvekillikleri düşürüldü.

Meclis kaynakları Gergeroğlu ile ilgili AYM kararının ardından da yaptığı işlemi savundu. Söz konusu anayasa düzenlemesinde “kesin hüküm” vurgusuna dikkat çekilerek bunun da Yargıtay kararı olduğuna dikkat çekildi. Yetkililer sürecin işleyişinde hukuki bir hatanın olmadığını savunurken, “Burada kanunda bir boşluk var. Anayasa kesin hüküm diyor. Bu madde düzenlenirken AYM başvuru süreci yoktu. Eğer bu konulursa kesin hükmün bekletilmesi için bir gerekçe olur, ama bunun için anayasa değişikliği gerekiyor” değerlendirmesi yaptı.

YEREL MAHKEME KARARI BEKLENECEK

Meclis Başkanlığı Gergerlioğlu ile ilgili gerekçeli kararı gördükten sonra, yerel mahkemenin vereceği kararı bekleyecek. Yerel mahkeme kararı yeniden yargılama ve ardından yargılamanın durması yönünde olursa Meclis Başkanlığı da bu kararı Meclis Genel Kurulu’nda okutarak Gergerlioğlu’nun yeniden milletvekilliğini kazanmasını sağlamış olacak. Ancak bu noktada daha önce Berberoğlu hakkında AYM’nin aldığı ilk “hak ihlali” kararına yerel mahkemenin uymadığı hatırlatılıyor. Bu nedenle “yeni bir gelişme olmazsa” Berberoğlu’nun yeniden milletvekili olmasıyla ilgili sürecin aynısının yaşanacağı değerlendirmesi yapılıyor. Meclis kaynakları, “Süreç nasıl gelişecek bir görelim. 2. defa aynı uygulama olursa o zaman Anayasa değişikliği konuşulabilir" yorumu yapıyor.

HDP Kocaeli Milletvekili Gergerlioğlu, sosyal medya hesabından yaptığı bir haber paylaşımı nedeniyle “terör örgütü propagandası” suçlamasıyla 2 yıl 6 ay hapis cezası aldı. Ceza Yargıtay tarafından onaylandı. 7 Mart 2021 tarihinde kesin hükmün Meclis Genel Kurulu’nda okunmasının ardından Gergerlioğlu’nun milletvekilliği düştü. Gergerlioğlu, 2 Nisan'da evinden gözaltına alınarak tutuklandı.