Akıllı cep telefonu üreticileri, çeşitli özelliklere sahip birbirinden farklı modellerle kullanıcılara birçok seçenek sunuyor. Modeller arasında çok sayıda alternatif olması da kullanıcıların cep telefonu almadan önce bazı kriterleri gözeterek kıyaslamalar yapmasını gerektiriyor. Eğer yeni bir telefon alacaksanız bir telefondan beklediğiniz özellikleri belirledikten sonra bütçenize ve zevkinize uygun olan telefon modeline karar verdiğinizde başka bir markanın benzer özelliklerini taşıyan bir modeli aklınızı karıştırabilir ve iki ya da daha fazla markanın sunduğu modeller arasında bir tercih yapmanız gerekebilir. Xiaomi’nin Mi Note 10 modeli ile Samsung Galaxy A71 modeli de aynı segmentte bulunup alıcılar tarafından birbirleriyle kıyaslanan modeller arasında yer alıyor. Farklı iki markanın ürettiği bu modeller, aşağı yukarı aynı özelliklere sahip olsalar da günümüzde teknolojiyi yakından takip eden ve kişisel zevklerini yansıtmak isteyen bilinçli kullanıcıların dikkat ettiği bazı nüanslarla birbirlerinden ayrılıyor. Bu küçük farklar, bir akıllı telefonun tercih edilmesinde çoğu zaman büyük rol oynuyor. Gerek dış görünüşleri gerekse donanım özellikleriyle farklı deneyimler sunan bu iki model, kendi sınıflarının popüler telefonları arasında bulunarak dikkatleri çekiyor. Her ikisi de uzun kullanım süresi sunan güçlü bataryaları, yüksek kalitede fotoğraf ve videolar çeken ön ve arka kameraları ve yüksek performans sağlayan teknik özellikleri ile kendi hayran kitlelerini oluşturmuş bulunuyor. Bu yazıda, performans ve estetik beklentilerinizi karşılayacak nitelikleri bulunan iki modeli tüm özellikleri ile ele alarak karşılaştırdık. Bu sayede, A71 ve Mi Note 10 ile ilgili merak ettiğiniz tüm soruların cevabını bulabilir, iki modelin de teknik ve tasarım özellikleri hakkında bilgi edinebilirsiniz; üstün teknolojik özellikleriyle kullanıcı beğenisine sunulan bu telefonlar arasında, zevklerinize ve kullanım alışkanlıklarınıza en çok hitap eden modele karar verebilirsiniz.

Mi Not 10 ve Galaxy A71 Kamera Karşılaştırması

Samsung’un Galaxy serisinde bulunan A71 ve Xiaomi tarafından geliştirilen Mi Note 10 akıllı telefon modelleri, kendi sınıflarında, kamera özellikleri ile ön plana çıkıyor. Mi Note 10, farklı çekim özellikleri bulunan 5 arka ve bir ön kameraya sahip. Cihazın arka yüzünde ortada bulunan 108 MP ultra yüksek çözünürlüklü kamerası ile 4K çekimlerden 12 kat daha yüksek, 12032x9024 çözünürlükteki görüntüler yakalamanızı sağlıyor ve bununla beraber 1/1.33 inç boyutundaki sensörü mükemmel ayrıntılar yakalayan fotoğraflar sunuyor. Cihazın, 5 MP telefoto kamerası ise 10x hibrit zum özelliği ile fotoğraflarda uzak noktalardaki görüntünün yakınlaştıkça bozulmasını önleyerek en küçük ayrıntıların dahi netliklerini koruyor. Telefoto kameranın altında, ikinci sırada yer alan 12 MP çözünürlüklü kamera, portre modu ile otomatik odaklanma ve yumuşak ışık özellikleri sayesinde muhteşem portre fotoğrafları sunuyor. Diğer arka kameralar, tek tıkla panoramik görüntü yakalayan 20 MP ultra geniş açılı kamera ve mükemmel detayları yakın çekimle fotoğraflayan 2 MP makro kamera da farklı çekim deneyimleri yaşatıyor. 32 MP ön kamera ise selfielerde en çok küçük ayrıntıları bile atlamıyor. Galaxy A71 de farklı çekim özellikleri bulunan dört arka kamerasıyla dikkat çekiyor. 64 MP çözünürlüklü ana kamera düşük ışıkta bile oldukça kaliteli ve net, ayrıca yaklaştırıldıkça kalitesi düşmeyen görüntüler yakalıyor. Otomatik HDR ve yapay zeka desteği, ışık ayarında harikalar yaratıyor. 12 MP ultra geniş açılı kamera, insan gözü genişliğinde fotoğraflar çekerken 5 MP atanmış makro kamera, fotoğraf tutkunlarına, kaliteli yakın çekim deneyimi yaşatıyor. Diğer 5 MP kamera ise canlı odaklı fotoğraflarda uzaklık yakınlık algısıyla gerçeğe yakın görüntüler sunuyor. Son olarak 32 MP yüksek çözünürlüklü ön kamerası ile de kaliteli selfieler çekmenizi sağlıyor. Görüldüğü gibi, her iki model de fotoğraf çekmeyi seven cep telefonu kullanıcılarının beklentilerini karşılamayı vadediyor.

Dış Yapı ve Tasarım Özellikleri

İçinde bulundukları segmentin en çok tercih edilen akıllı telefonları arasında yer alan Mi Note 10 ve Galaxy A71 modelleri göz alıcı tasarımlarıyla da beğenileri topluyor. Mi Note 10 siyah, beyaz ve yeşil; A71 ise siyah, gümüş ve mavi renk seçenekleri ile satış stantlarını süslüyor. Mi Note 10’un 6.47 inç büyüklükteki çentikli ve kavisli Amoled ekranı, 2340x1080 çözünürlüğe sahipken Galaxy A71’in de 6.7 inçlik sonsuz görüntü sunan 2400x1080 çözünürlüklü Süper Amoled infinity-O ekranı bulunuyor. Her iki ekran da FullHD+ görüntüyü destekliyor ve kapasitif özellikli bu ekranlar Gorilla Glass 5 ile korunuyor. İki modeli birleştiren bir özellik de ekran içi parmak izi okuyucusu ile şifrelenmeleri. Parmak izi okuyucunun ayrı bir modül olmayıp ekran içine yerleştirilmesi, bu telefonları minimal bir tasarımla benzerlerinden ayırıyor. Bunun yanında, Galaxy A71 çentiksiz ekranıyla, estetik açıdan, üst sınıf modellerle benzerlik gösteriyor. Cihazın arkasındaki dörtlü kamera kurulumu, L şeklinde yerleştirilmiş ve kurulumun ortasında bir flaş bulunuyor. Samsung Galaxy A71’in en dikkat çekici tasarım özelliklerinden biri de arka yüzeyindeki prizma deseni; bu desen, cihaza serinin önceki modellerinden farklı bir görünüm kazandırıyor. Xiaomi Mi Note 10’un arka kameraları ise alt alta konumlandırılmış. Bu dizaynda, yukarıdan aşağıya doğru, telefoto kamera, portre kamerası ve ana kamera bir stant üzerinde bulunurken bunların altında, geniş açılı kamera ile makro kamera bağımsız olarak yer alıyor. Kameraların yanında ise iki adet flaş bulunuyor. Bu kamera sistemi, Mi Note 10’un gösterişli tasarımını da destekliyor. Mi Note 10, 157.8 mm yükseklik, 74.2 mm genişliğe; 9.67 mm kalınlık ve 208 g ağırlığa sahip. Galaxy A71 ise 163.6 mm x 76.0 mm x 7.7 mm boyutunda ve 179 g ağırlığında bulunuyor. Bu da İki cihaz arasında, artı ve eksileri bulunan bazı boyut ve ağırlık farkları olduğunu gösteriyor.

Teknik Özellikleri Açısından Karşılaştırma

Yeni nesil teknoloji ürünü Xiaomi Mi Note 10 ve Galaxy A71, üstün performans vadeden teknik özellikleriyle de gözde modeller arasındaki yerini koruyor. Bu telefonlar, güçlerini Qualcomm’un Snapdragon730 işlemcisinden alıyor. Mi Note 10, MIU 11 işletim sistemini kullanırken A71’de Android 10 işletim sisteminin kullanıldığı görülüyor. İki cihaz da 128 GB dahili hafızaya sahip olmakla beraber, Galaxy A71’in 8 GB ve Mi Note 10’un ise 6 GB RAM kapasitesi bulunuyor. Yüz tanıma ve ekran içi parmak okuyucuları, kameralardaki yapay zeka desteği, 4K video kayıt ayrıcalığı sunmaları, kavisli kapasitif ekranları ve FullHD+ görüntü kalitesi sunmaları bu iki modelin ortak özellikleri arasında bulunuyor. Mi Note 10’da 5260 mAh ve Galaxy A71’de 4500 mAh gücünde batarya kullanılması, Xiaomi’nin daha güçlü bir pile sahip olduğunu göstermekle beraber, pil gücü açısından da iki cihaz arasında çok büyük bir fark bulunduğu söylenemez. Her iki cihaz da kablosuz bağlantılar arasında Wi-Fi ve Bluetooth bağlantı desteğine sahip ve ikisi de çift SIM kart kullanımını sağlıyor. Kızılötesi bulundurması ise Mi Note 10’u Galaxy A71’den ayırıyor. Ayrıca Xiaomi’nin bu modeli, Google hesabına kayıtlı bulunan kartlarla ödeme ve para aktarımı yapmayı kolaylaştıran Google Pay uygulamasıyla da destekleniyor. Samsung’un ve Xiaomi’nin bu modelleri sensör yönünden de oldukça zengin görünüyor; Mi Note 10’da Ekran içi parmak okuyucu, ivme ölçer, ekran içi ortam ışığı sensörü, elektronik pusula, Jiroskop, ve lazerli odak sensörü bulunurken Galaxy A71’de de ekran içi parmak izi sensörü, ivme ölçer, hall sensörü, cayro sensörü, Jeomanyetik sensör, RGB sensörü ve mesafe sensörü bulunuyor. Bu karşılaştırmanın da gösterdiği üzere Xiaomi’nin ve Samsung’un yeni nesil teknoloji ürünleri, bu akıllı telefonlar, benzer özellikler taşımakla beraber küçük fakat birçok kullanıcı için önemli olan nüanslarla birbirlerinden ayrılıyor. Bunun yanında ele alınan fiziksel ve teknik özellikleri, her ikisinin de üstün performans ve tasarım sunan modeller olduğunu kanıtlıyor.