Türkiye’de evden eve nakliyat sektörü ne kadar büyük? Bu sorunun cevabını netleştirecek henüz resmi bir rakam elde edemedik. Nakliyat sektörü kayıt dışı iş yapılan en büyük sektörlerden birisidir. Bir kamyon 2 hamal ile iş yapan binlerce kayıt dışı nakliyat çalışanı bulunmaktadır.

Nakliyat sektörünün ne kadar canlı bir sektör olduğuna gelin hep birlikte bir göz atalım. Adrese Dayalı Nüfus Araştırması sonucuna göre iç göç istatistiklerinde 2012 yılında toplam 2,3 Milyon kişi şehirlerarası göç etmiştir. Bu rakam 2011 de 2,4 Milyon, 2010 da 2,4 Milyon ve 2009 da 2,2 Milyon olarak tespit edilmiştir. TUİK’in Nüfus ve Konut Araştırmasına, 2011 göre ise Türkiye de ortalama aile büyüklüğü 3,8 kişidir. Her yıl yaklaşık 600,000 aile şehirlerarası göç ettiğini bu elde ettiğimiz rakamlara bakarak söyleyebiliriz.

Şehirlerarası göç edenlerin tamamı aile bütünlüğü için olmamaktadır. TUİK raporuna göre göç edenlerin 55% iş aramak, 22% eğitim, %13 tayin ve iş değişikliği ve 7% evlenme boşanma nedeniyle göç etmektedir. Göç edenlerden eğitim ve evlenme, boşanma nedeniyle oluşan göçler bireysel düzeyde gerçekleşmektedir. Göç edenlerin üçte birinin bireysel göç ettiğini varsayarsak 400,000-450,000 aile toplu olarak göç etmektedir.

Şehirlerarası göç eden kişiler nakliyat pazarına yıllık ortalama 800 milyon ile 1 milyar tl para kazandırmaktadırlar. Bu hesap sadece şehirlerarası nakliyat hizmeti için hesaplanmış olup bu işlemin 3 katı kadar işlem de şehir içi nakliyat alanında yaşanmaktadır. Şehir içi nakliyat sektörünün de yıllık 900 milyon lira nakliyat pazarına canlılık getirdiği söylenmektedir. Bütün bu rakamların yekûnunu aldığımızda Türkiye de evden eve nakliyat sektörünün büyüklüğü yaklaşık olarak 1,5 Milyar TL ile 1,9 Milyar TL olmaktadır.

Nakliyat sektöründe bu kadar yüksek paranın dönmesinden dolayı birçok kişi kendi aracı ile nakliyat sektörüne girişmektedir. Küçük bir kamyonet ve 2 taşıma elemanı ile nakliyat hizmeti vermektedir. Nakliyat işi ciddi bir iştir. Bu yüzden nakliyat hizmeti alırken mutlaka kurumsal, sektörün öncüsü olmuş köklü firmaları tercih etmelisiniz. Nakliyat hizmetini profesyonel boyutta yapan firmalarla çalıştığınız taktirde nakliyat hizmetini kusursuz bir biçimde alır mağdur olmazsınız. Aksi taktirde merdiven altı çalışan firmaların sizi nakliyat konusunda mutlu etmesi mümkün değildir.

İzmir evden eve nakliyat firması olarak nakliyat sektörünü ele aldığımızda küçük bir örneklem olarak değerlendirebiliriz. Bu işi yapmaya talip birçok firmanın varlığından haberdarız. Sektörün en iyisi olmak için çok sağlam nakliyat ekipleri kurulmaktadır. Cihazlarını son teknolojik ürünlerden seçtmektedirler. Cihaz ve çalışanların şirket bünyesine katarak nakliyat maliyetlerini düşürmektedirler. Böylece müşterilerine her daim uygun fiyat vererek nakliyat hizmetlerini hesaplı hale getirmektedirler.