Saçın yanlardan seyrelmesi, açılması ya da gözle görülür bir şekilde gerilemesi, akıllara hemen saçlarımı mı kaybediyorum? Sorularını getirir. Saçın yanlardan seyrelmesinin farklı birçok nedeni bulunsa da, seyrelme hormonların ve genlerin bir oyunu olarak kellikle sonuçlanan erkek tipi saç dökülmesinin ilk belirtisi olabilir.

Stres, yeme bozuklukları, hormonlar, mevsimler, hava kirliliği, hastalık ya da bağışıklık sistemindeki aksaklıklar saç dökülmesine neden olan faktörlerin başını çekse de, saçın yanlardan seyrelmesi genetik nedenlerden dolayı tetiklenen erkek tipi saç dökülmesinin de ilk belirtisi olabilmektedir.

Saçın Yanlardan Seyrelmesi

Sağlıklı bir saç günde ortalama 100 ila 150 arasında saç teli döker. Saçın seyri içerisinde normal kabul edilen bu dökülme, kimi zaman çeşitli nedenlerden dolayı fazlalaşabilir.

Saçın yanlardan seyrelmesi veya önlerden açılması ile sonuçlanan saç dökülmesi, stres, yeme bozuklukları, hormonlar, mevsimler, hava kirliği gibi nedenlerden kaynaklı gerçekleşiyorsa uygun tedaviler sonucunda saç eski sağlığına yeniden kavuşur ve bu bir kellik belirtisi değildir, saç geri çıkar. Ancak saçın yanlardan seyrelmesi ve açılması, androgenetik alopesi ya da traksiyonel alopesi gibi nedenlerden kaynaklanıyorsa maalesef saç dökülmesi kelliğin habercisi olabilir ve çözüm için en iyi cerrahi yöntem; şakaklara yapılan saç ekimidir.

1. Erkek Tipi Saç Dökülmesi

Androgenetik saç dökülmesi olarak da bilinen erkek tipi saç dökülmesi, genetik yatkınlığı bulunan kişilerde androjen hormonu etkisiyle ortaya çıkan bir dökülme türüdür. Erkeklik hormonu testosteron, dihidrotestosteronuna (DHT) dönüşerek, saçların sağlıklı gelişimini engeller ve saçın önce incelmesine sonra da tamamen dökülmesine neden olur.

Ergenlik sonrası gözlemlenir ve yaşla birlikte artış gösterir. İlk olarak ön saçların açılması, sonrasında şakak bölgesinin gerilemesiyle fark edilen erkek tipi saç dökülmesi, yavaşlatılabilen ancak tamamen durdurulan bir dökülme değildir. Saç bir süre sonra giderek dökülür ve sonunda kelleşme ile noktalanabilen dökülmeler söz konusu olabilir. Neredeyse istisnasız herkeste ilk belirti de saçların yanlardan açılmasıdır. Bazı kişilerde bu açılma giderek artar ve sonunda belirgin bir saç kaybı gözlemlenir. Bazı kişilerde ise yanlarda ve alında hafif çekilme, seyrekleşme; tepe bölgesinde hafif açılma şeklinde ortaya çıkar.

Estetik görüntüyü; dolayısıyla kişinin psikolojisini de etkileyen bu durum, medikal tedavilerle tamamen geçmediğinden, kişi son aşamada cerrahi bir yöntem olan saç ekimine başvurulur. Erkek tipi saç dökülmesinde saç ekimi için saç dökülmesinin tamamen durduğundan emin olmak gerekir.

2. Traksiyonel Alopesi

Traksiyonel Alopesi, saç toplama şekline bağlı olarak saç derisinin gerilmesi sonucu ortaya çıkan bir dökülmedir. Saçın sürekli çok sıkı toplanması traksiyonel alopesinin en temel nedenidir. Saç toplama alışkanlığı ile yakından ilişkili olan traksiyonel alopesi, sıklıkla saç toplama alışkanlığının değiştirilmesinden sonra geçer. Ancak mevcut açılma, kronikleşmiş de olabilir. Bu dökülmenin kalıcı bir hâl aldığının göstergesidir. Kronikleşmiş traksiyonel alopesilerde medikal ve dermo-kozmetik yöntemler denense de kesin çözüm sunulamadığından, özellikle de kadınlar çözüm için saç ekimine başvurur.

Söz konusu dökülme, erkek tipi saç dökülmesi ve kronik traksiyonel alopesiden kaynaklı gerçekleşiyorsa, saçların ilaçlarla ya da dermokozmetik yöntemlerle geri çıkarılması mümkün değildir. Medikal ve dermokozmetik yöntemler, ancak dökülmeyi yavaşlatır, tamamen durdurmaz.

Saçların Yanlardan Seyrelmesi Ne Zaman Başlar?

Traksiyonel alopesilerde, belirli bir yaş aralığı vermek pek mümkün değildir. Kişinin saç toplama alışkanlığı kazandığı dönem farklı dönemlere denk geldiğinden, her kişi için farklı bir zaman aralığından bahsedilir.

Erkek tipi saç dökülmesi ise genelde ergenlik sonrası ortaya çıkar ve yaşla birlikte kademeli olarak artar.

Saç Ektirmeden Saç Çıkar Mı?

Saç stres, mevsimsel, çevresel etkiler gibi nedenlerden dolayı ya da vitamin eksikliği, hastalık, bağışıklık sistemi aksaklıkları sonucunda gerçekleşiyorsa, uygun koşulların ve tedavinin sağlanmasının ardından tekrar çıkmaya ve uzamaya başlar. Dolayısıyla sıklaştırmak ya da daha geniş bir boşluğu doldurmak için saç ektirmeye gerek yoktur.

Yukarıda bahsedildiği gibi erkek tipi saç dökülmesi ya da traksiyonel alopesilerde ise saç, kalıcı olarak döküldüğünden medikal veya dermokozmetik yöntemlerle saçı tekrar çıkarmak mümkün değildir. Özellikle erkek tipi saç dökülmesinde, saç köklerini besleyen yuvalar DHT’nin aşırı salgılanması nedeniyle küçüldüğünden saç büyümesi gerçekleşmez.