Meme kanseri kadınlarda en sık görülen kanser türüdür. Bu nedenle kadınlar doktoruyla bu hastalığa yakalanma riskini görüşmeli ve düzenli kontrollerini yaptırmalıdır. Özellikle risk grubunda yer alan kadınlarda düzenli taramaları ihmal etmemeliler. Bu kanserin erken dönemde tespit edilmesine ve uygun tedaviyle hastalığın giderilmesinde etkili olur. Erken tespit için kadınların düzenli doktor muayenesine girmesi, evde kendi kendine meme muayenesinin yapılması ve mamografi yapılması gerekir. Kadınların ileri yaşlarda meme kanserine yakalanma oranları arttığından, kontrollerin ihmal edilmeden yapılması önemlidir.

Meme kanseri açısından tarama tetkikleri

Mamografi: Meme kanserinin erken tespiti için, kadınlar 40 yaşından itibaren yılda bir mamografi çektirmelidir. Risk taşıyan kadınlar ise, bu yaştan önce doktorun kararına göre mamografi çektirebilir. Bu tetkik memede olan kitlelerin hissedilmeden önce belirlenmesini sağlar. Bunun yanında kalsiyum birikimleri tespit edilebilir. Bu bir kanser belirtisi olabilir. Doktorun uygun görmesi halinde daha fazla resim çekilebilir, gerekirse biyopsi yapılabilir. Kanserin varlığını tespit etmenin en güvenli yolu biyopsi yapılmasıdır. Mamografi meme kanserinde erken teşhisin en önemli aracıdır. Buna rağmen mamografi bazı durumlarda mevcut kanseri göstermeyebilir. Bunlara karşı dikkatli olmakta fayda vardır. Mamografi sırasında röntgen çekimlerinde olduğu gibi az oranda radyasyon kullanılmaktadır. Bu nedenle doktor kararına göre bu tetkikin yapılması uygundur.

Kendi kendine meme muayenesi: Kadınlar bedenini iyi tanıyorsa, kendi kendilerine yaptıkları meme muayenesi sırasında iki göğüs arasındaki farklılıkları, yaşlanma etkilerini, doğum, adet dönemi, doğum kontrol haplarının etkisini, hormon değişimlerinden kaynaklanan değişimleri hemen fark edebilir. Normalde iki memenin farklılığı son derece doğaldır. Adet döneminden önce ya da adet döneminde göğüslerde farklılık olması da normaldir. Fakat meme kanseri oluşumlarında olağan dışı etkiler söz konusu olacaktır. Rutin doktor ziyaretleri, mamografi çekilmesi gibi etkenlere evde kendi kendine meme muayenesinin eklenmesi gerekir.

Doktor muayenesinde meme muayenesi: Doktor tarafından yapılan meme muayenesinde kadının memesi ayakta, yatarken, otururken ayrı incelemeye tabi tutulur. Kadının kolu kafasının üzerinde olduğunda, kollar vücudun yanına sarkıtıldığında, kollar beldeyken incelemeler yapılır. Bu sırada beklenmedik bir durum tespit edilirse, diğer tetkiklere geçilir. Memede kızarıklık, çukurlaşma gibi etkiler araştırmaları hızlandırır. Bu sırada memede bir akıntı tespit edilirse, bu da önemsenecek belirtiler arasında yer alır. Memede olan kitlelerin tespit edilmesi için, göğsün, koltuk altının ve köprücük kemiğinin kontrol edilmesi gerekir. Lenf bezlerindeki şişliklere bakılır. Yapılan muayene sadece 10 dakika kadar sürer.

Biyopsi: Doktor tarafından teşhisin konulması için, genellikle memeden sıvı ya da doku alınarak biyopsi yapılabilir. Bu radyolog ya da cerrah tarafından yapılır. Mamografi sırasında şüpheli durumların varlığı halinde, biyopsi yapılması gündeme gelebilir. Bu işlem meme kanserine kesin teşhis konulmasını sağlar.