ABD’de Fed toplantısı ve faiz kararı öncesinde borsalarda düşüş görülüyor. Dün Avrupa ve Amerikan piyasalarında gerileme görülürken Asya piyasaları Salı gününe düşüşle başladı. Dün Başkan Trump tekrar faiz karşıtı görüşlerini yineleyerek Fed eleştirilerinin sürdürdü. Avrupa’da Brexit ve İtalya’yla ilgili endişeler devam ederken altın fiyatları ise günü yükselişte geçiriyor.

Federal Rezerv bugün başlayacak olan iki günlük toplantısında yarın faiz kararını açıklayacak. Eylül ayı görünümünde üç faiz artışı planladığını belirten Fed’in son dönemdeki gelişmelerle birlikte güvercin bir pozisyon alması sonrası piyasalarda Fed’in faiz artışlarının yavaşlayacağı beklentisini yükseldi. Başkan Trump ise Fed eleştirilerini sürdürürken Fed’in doların güçlü olduğu ve dış dünyadaki karışıklıkların devam ettiği bir ortamda faiz artırmayı düşünmesinin bile inanılmaz olduğunu belirtti. Buna karşın Fed’in yarın faizleri 25 baz puan artırması bekleniyor.

Diğer taraftan Fed Başkanı Jerome Powell’ın geçen ay yaptığı açıklamada faizlerin “nötr” -ekonomiyi ne destekleyen ne de yavaşlatan- seviyenin hemen altında bulunduğunu belirtmesi sonrasında 2019’da daha güvercin bir duruş sergileneceği yorumları yapılmıştı. Piyasaların yarınki faiz artışını halihazırda fiyatladığını belirten ekonomistler, dikkatlerin asıl olarak Fed’in 2019 para politikasına dair vereceği sinyallerde olacağını belirtiyor.

TD Ameritrade Baş Piyasa Stratejisti JJ Kinahan insanların faizlerin yükselmesinden endişe duyduğunu belirterek, diğer taraftan faizlerin sabit bırakılmasının ekonomik yavaşlama endişelerini doğrulayacağı için piyasaları daha da tedirgin edeceğini belirtti.

Altın Cuma günü dolar endeksindeki hızlı artış sonrasında 1.232 dolara kadar gerilemişti ancak hafta başında Amerikan piyasalarındaki zayıflıkla birlikte dolar endeksinde görülen düşüş sonrasında tekrardan yükselişe geçti. Doların altı ana para birimi karşısındaki değerini ölçen dolar endeksi 11:40 itibariyle 96,96 seviyesinde bulunurken ons altın 1.248,46 dolardan işlem görüyor.

JPMorgan Asset Management Baş Küresel Stratejsiti David Kelly Financial Times’daki açıklamasında, bu düşüşün geçen haftalardaki düşüşle aynı sebepten olduğunu belirterek Amerikan ve dünya ekonomisinin yavaşlayacağına dair endişelerin piyasalarda gerilemeye neden olduğunu söyledi.

Amerikan 10 yıllık tahvil getirisi ise 2,83’e kadar düşerken 2 ve 10 yıllık tahvil getirisi arasındaki spread 0,16 seviyesine bulunuyor. Geçen haftalarda kısa ve uzun tahvil getirilerinin arasındaki spreading çok azalması hatta ters dönmesi sonrasında Amerikan ekonomisinde resesyon beklentileri artmıştı.

Avrupa tarafında Brexit belirsizliği devam ediyor. 11 Aralık’ta yapılması planlanan  Brexit oylaması parlamentodan geçme ihtimalinin düşük olması sonrasında ertelenmiş ve Başbakan Theresa May AB yetkilileriyle daha iyi bir anlaşma için görüşmeye karar vermişti ancak AB Komisyonu bu konuda taviz vermeye sıcak bakmadığını belirtti. Yeni oylama ise Ocak ayının üçüncü haftasında gerçekleştirilecek. Anlaşmanın halihazırda parlamentodan geçmesi ise mümkün görünmüyor.

İtalya’da ise Brüksel’le yapılan görüşmede bütçe açığının önceki %2,4 yerine %2’ye düşürülmesi önerildi. AB Komisyonu bunun doğru bir adım olduğunu ancak henüz yeterli görülmediğini belirtti. Bunun üzerine İtalyan hükümetinden bir dizi yeni lüks tüketim vergisi uygulaması getirileceğine ve bütçe açığı önerisinin AB Komisyonu’nu tatmin edecek bir seviyeye çekileceğine dair açıklamalar geldi. İlerleme kaydedilse de İtalya’da bütçe konusu ve çıkmazda olan Brexit ile birlikte Avrupa bölgesinde belirsizliklerin bir süre daha devam edeceği öngörülüyor.