Gayrimenkul sektörü ve bu sektörde en çok talebe konu olan konutlara ilişkin fiyat seviyeleri ülkemizde her daim ekonominin en çok ilgi çeken konuları arasında yer almıştır. Özellikle konut fiyatlarına bakılarak pek çok ekonomik göstergeye ulaşılabilir ve sırf bir bölgedeki konut fiyatları üzerinden o bölgenin refah seviyesi ve diğer pek çok özellikleri hakkında bilgi edinilebilir.

Bunun yanında, konut almak isteyenlerin de konut alım süreçlerinde tercih ettikleri şehirdeki bütçelerinde en uygun daireyi bulmaları da onları ciddi manada zorlayıcı bir süreç olarak ortaya çıkmaktadır.

Son dönemde, teknolojide yaşanan devrim niteliğindeki gelişmelerin ardından fiyat araştırması da pek çok farklı alışkanlığımız gibi artık internet üzerinden yaptığımız bir şey. Bugün, sadece konut ve gayrimenkul için değil diğer pek çok şeyin de satın alınması sürecinde yapılan fiyat araştırmaları internet üzerinden yapılmaktadır.

Hal böyle olunca, internet üzerinden konut fiyatı araştırması da bu şekilde ev sahibi olmak isteyen kişilerin en sık tercih ettiği fiyat araştırma yöntemi olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu şekilde yapılacak fiyat araştırmalarında da ülkemizde en çok tercih edilen birkaç farklı konut ilanı platformu bulunmaktadır.

Ev satın alınırken bu platformların hepsi üzerinden yapılacak ilan karşılaştırmaları vakit alacak ve bu karşılaştırmaları yapan kişiler için yorucu bir süreçtir. Pek çok kişi bu karşılaştırmaları da sağlıklı bir şekilde yapamamaktan şikayetçidir.

Bütün bunları görerek bu noktadaki eksikleri kapatma noktasında adım atan yeni bir girişim var: Flatfy. Flatfy ile ev almak isteyen kişiler için yorucu ve sıkıntılı bir süreç olan fiyat araştırması sürecinde gereken karşılaştırmaları sizin yapmanıza gerek kalmamaktadır. Ülkemizin en popüler internet ilan platformlarının tümünde bulunan ev ilanlarını bünyesine alan Flatfy, ilgili aramaya ilişkin tüm ilanları tek bir sayfada kullanıcının karşısına çıkarmaktadır.

Flatfy tarafından kullanıcılara sunulan bir diğer hizmet ise ülkemizin aylık ortalama satılık daire fiyatlarına ilişkin yayınlanan raporlardır. Flatfy tarafından her ay yayınlanan Türkiye ortalama satılık daire fiyatları raporunun en son yayınlananı Kasım ayına ilişkin ortalama satılık daire fiyatları raporu yayınlandı.

Dilerseniz, ev satın almak isteyenlerin en çok merak ettiği soruların başında gelen ülkemizin 10 büyükşehrine ilişkin ortalama satılık daire fiyatları ile ilgili yayınlanan raporlara ilişkin değerlendirmemize bir an önce başlayalım.

· Daire büyüklüğüne göre 10 büyükşehrin ortalama konut fiyatları

Flatfy tarafından yayınlanan ilk rapor, Kasım ayına ait daire büyüklüklerine göre ortalama konut fiyatlarına ilişkin rapordur. Raporda, ülkemizin en büyük 10 şehrindeki konut fiyatları, dairelerin oda sayılarına ve büyüklüklerine göre ayrılarak sunulmuştur. 1 room 1+1 daireyi, 2 rooms ise 2+1 dairelerin ortalama fiyatlarını göstermektedir.

Rapora göz attığımızda ülkemizde ortalama bir çekirdek aile tarafından en çok tercih edilen 2+1 ve 3+1 dairelerin fiyatlarının en ucuz olduğu şehrin Ankara şehri olduğunu görebiliyoruz. Ankara şehrini Kayseri şehri takip etmektedir. Kayseri şehri 1+1 daire fiyatlarında da Gaziantep şehrinden sonra 2’nci sırada yer almaktadır. Ancak, ev büyüklüğü arttıkça Kayseri şehrindeki ortalama satılık daire fiyatları artmaktadır. 4+1 büyüklüğündeki bir dairenin ortalama satılık daire fiyatı bazında Kayseri şehri, en pahalı şehirler arasına yerleşmektedir. 450.000 TL’lik ortalama fiyat ile Kayseri şehri, 4+1 ortalama satılık daire fiyatlarında en pahalı 5’inci şehir olarak karşımıza çıkmaktadır.

Benzer bir durum Gaziantep şehrinde karşımıza çıkmaktadır. 1+1 ortalama satılık daire fiyatlarında en ucuz fiyata sahip olan Gaziantep şehri, 2+1 dairelerde en ucuz 4’üncü şehir ve 3+1 dairelerde ise en ucuz 5’inci şehir iken, 4+1 ortalama satılık daire fiyatlarında ise en pahalı 2’nci şehir olarak karşımıza çıkmıştır. 4+1 satılık daire fiyatlarında İzmir şehrinin ardından 2’nci sırada yer alan Gaziantep şehri, 4+1 satılık daire fiyatlarında İstanbul şehrini dahi geride bırakmıştır.

Bunun nedeni olarak, bu bölgelerde yaşayan insanların barınma alışkanlıkları gösterilebilir. Özellikle, ülkemizin doğu bölgelerindeki aileler batı bölgelere kıyasla daha geniş ailelerdir. Dolayısıyla, bir evde daha çok insanın yaşadığı doğu bölgelerinde daha büyük evlere olan talep daha fazladır. Gaziantep örneğinde bu durum bariz bir şekilde görülebilmektedir. 1+1 satılık daire fiyatlarında 10 büyük şehir içerisinde en ucuz şehir olan Gaziantep’in 4+1 satılık daire fiyatlarında ise en pahalı 2’nci şehir olmasının sebebi tamamen bölgedeki insanların barınma alışkanlıkları ile alakalıdır.

İzmir şehrinde 4+1 satılık daire fiyatlarının en pahalı olmasının sebebi olarak ise, İzmir’in turistik bir yer olması ve yazlık dairelerin İzmir emlak piyasasında büyük bir yer kaplaması olarak gösterilebilir. Yazlık daireler genelde dubleks veya tripleks dairelerdir ve nispeten geniş olması beklenir. Bu nedenle, İzmir şehrinde geniş dairelere olan talep İstanbul’dan daha fazladır. İstanbul şehrinin bir çalışan şehri olması nedeniyle daha büyük dairelere olan talep daha düşüktür. Zira, insanların büyük bir çoğunluğu İstanbul gibi bir şehirde vakitlerini işyerlerinde geçirmektedir.

· Kasım ayı karşılaştırmalı ortalama satılık daire fiyatları

Flatfy tarafından yayınlanan bir diğer rapor ise mevcut ayın bir önceki ay ile karşılaştırıldığı karşılaştırmalı ortalama satılık daire fiyatları raporudur. Yukarıda yer alan rapordaki turuncu sütunlar Kasım ayını, diğer sütunlar ise bir önceki ay olan Ekim ayı daire fiyatlarını temsil etmektedir. Bir önceki raporda yer alan aynı şehirlere ilişkin fiyatların yer aldığı rapora göz gezdirerek bir aylık bir süreçte ülkemizdeki ortalama satılık daire fiyatlarının ne yönde değiştiğini görebiliriz.

Rapora göz attığımızda; dikkati çeken hususlardan biri 2 şehrimizdeki ortalama satılık daire fiyatlarının düşmüş olduğudur. Konya ve seviyesinde bir düşüş yaşanan listede, Gaziantep şehrindeki satılık daire fiyatları sabit kalmış ve diğer şehirlerimizde ise artış yaşanmıştır.

Bursa ve Konya şehrinde yaşanan bu düşüşün nedeni olarak, Türkiye genelinde hükümet tarafından uygulanan enflasyonla mücadele programının etkili olduğu düşünülebilir. Ancak, bu programın diğer şehirlerde çok fazla bir etki gösterdiğini söylemek en azından konut fiyatları seviyesinde çok mümkün görülemiyor.

Ekim ayından Kasım ayına en yüksek artışın olduğu büyükşehrimiz ise Antalya şehri olmuştur. Bu duruma Antalya şehrinin bir turist şehri olması ve yaz sezonunun bitmesiyle birlikte genel olarak konutların ucuz olacağının düşünüldüğü kış aylarına girilmesi ve bu aylarda ucuz konut almak isteyen kişilerin oluşturduğu talebin neden olduğu söylenebilir.

Görüldüğü üzere; ülkemizin en büyük 10 şehri arasında en ucuz konut fiyatlarına sahip şehrin ise Ankara olduğu görülmektedir. Ankara şehrinin bu ucuzluğunun nedeni olarak ise şehrin büyük yüz ölçümü ve Ankara’daki yerleşimin merkeze uzak yerlere de yapılması neden olarak gösterilebilir.

· Flatfy nedir?

Flatfy, bir emlak arama motorudur. Dünyanın 37 farklı ülkesinde hizmet vermekte olan Flatfy ile aradığınız gayrimenkule ilişkin ilana tek bir tıkla kolay bir şekilde ulaşabilirsiniz. En popüler ilan platformlarında yaptığınız aramaya ilişkin tüm ilanları tek bir sayfada kullanıcılarına sunan Flatfy ile her türlü gayrimenkule ilişkin arama yapmanız mümkündür. Örneğin; şeklinde yaptığınız bir arama sonucunda en çok arama yapılan ilan platformlarında Samsun şehrine ilişkin tüm satılık daire ilanlarına ulaşabilirsiniz.

Flatfy platformunun en önemli özelliklerinden birisi ise kullanıcı dostu ara yüzüdür. Bu sayede, kullanıcısını gereksiz detaylarla boğmayan Flatfy platformunda yapacağınız aramayı kolay bir şekilde yapabilir ve hemen istediğiniz sonuca ulaşabilirsiniz.

Flatfy internet platformunun uluslararası tecrübesi ve kurumsal yapısı ile sunduğu raporlar sayesinde gayrimenkul piyasasına ilişkin her türlü bilgiye de kolay bir şekilde erişebilirsiniz.