Hasta yatağı diğer yataklardan farklı olarak üretilen bir yatak türüdür. Hasta yatakları normal yataklardan farklı olarak elektrikle çalışan kumandalı bir motora sahiptir. Elektrikle çalışan bu kumandalı motor sayesinde hasta yatağının hareket mekanizması sağlanır.  Hasta yatakları ayrıca yan korkuluklardan ve başlıklardan oluşmaktadır. Hasta yatakları hastalar için özel üretildiği için normal yataklara göre daha çok parçaya sahiptir.

Hasta yataklarının yan korkulukları hastanın güvenliği için üretilmiş bir parçadır. Yan korkuluk sayesinde hasta yatağında düşme tehlikesi yaşamaz. Ayrıca yan korkuluklar abs yani antibakteriyel özelliğe sahiptir. Bu da hastayı bakterilerden korur ve hastanın hasta olmasına engeller. Hasta yatağının bir diğer parçası da başlıklardır. Başlıklar hastanın uyurken ya da dinlenirken rahat bir şekilde yatmasını sağlar. Başlıklar da yan korkuluklar gibi abs yani antibakteriyel özelliğe sahiptir.

Hasta yatağının motor sayısı, yan korkuluk şekli, başlık şekli hasta yatağının modeline göre değişiklik göstermektedir. Hasta karyolası iki motorlu, üç motorlu ya da dört motorlu olmak üç farklı motor sayısına sahiptir. İki motorlu hasta yatağı baş ve ayak kısmını hareket ettirmektedir. Üç motorlu hasta yatağı ayak ve baş kısmını hareket ettirmesinin yanı sıra, yukarı aşağı hareketi de yapmaktadır.  Dört motorlu hasta yatağı ise diğer motorlu yataklardan farklı olarak eğim özelliğine sahiptir.

Hasta yataklarının yan korkulukları da farklı modellerden oluşmaktadır. Hasta yataklarının yan korkulukları plastik, demir ya da alüminyum olabilir. Genellikle dört motorlu hasta yataklarında sadece plastik yan korkuluk, üç motorlu ve iki motorlu hasta yataklarında alüminyum, demir ya da plastik yan korkuluk olabilir. Başlıklar ise iki motorlu hasta yataklarında demir ya da plastik, üç motorlu hasta yatakları ya da dört motorlu hasta yataklarında ise plastikten oluşmaktadır.

Hasta yatağının ev tipi olan tamamen farklı bir türü vardır. Bu hasta yatağı yan korkuluklar ve başlıklar dahil tamamen ahşaptan oluşmaktadır.  İki motor ile çalışmaktadır. Bir diğer farklı hasta yatağı ise lazımlıklı hasta yatağıdır. Bu yatak da tuvalet ihtiyacını gideremeyen hastalarımız için özel üretilmiştir.