Artık büyümeye başladın 7-17 yaş arası çocukluk dönemini geride bıraktın. Şimdi 18 yaşındasın. Belki de en güzel yaşlardan birindesin. Kararlarını kendi verebilen hür bir vatandaşsın artık. Her ne kadar ailen bunu kabul etmese de... Büyümeye başlıyorsun yavaş yavaş. 18 yaşın sana sunacağı en büyük ve ileride hayatına büyük ihtimalde yol veren en zorlu seçim ve sınav üniversite seçimi ve meslek seçimidir. Bu yaşta vereceğin karar ekonomi yönünden çokta iyi olmayan ülkemizde iyi bir meslekle kendini kurtarmış olmandır. Bu sözü bu yaşına kadar yeteri kadar sıklıkta duydun zaten.

Şimdi ise ilk hedefin sözün aşamalarını başarıyla geçmiş olmandır. Birçok arkadaşın bu yaşın rehavetine kapılık bu zorlu sınavda elendi zaten. Senin onlardan farkın ise bu rehavete kapılmadan hayatına yön verecek seçimlerde doğru karar verebilmendir. Sınav puanları açıklandığında hangi mesleği istiyor isen çevrendekilerin istediği mesleklere göz yumup kendi isteğin doğrultuda hareket etmen ve okul ve dershane rehber öğretmenlerinden ailenden yardım alarak tercihlerini doğru bir şekilde yapmış olmandır. Emin ol hayat üniversiteyi kazanmanla start vermiş olacak. Bunun bilincinde olup ona göre tercihlerini sıralamandır.

Ve artık tercih sonuçların açıklandı. İyi bir üniversitede istediğin bölümü kazandın. Ailenden ayrılma vakti geldi çattı. Evden kendini dışarıya kendini atmak için can attığın gün geldi. Belki de evinden ailenden kardeşinden ve sevdiğin insanlardan ilk kez bu kadar zaman haftalar belki de aylarca uzak kalacaksın. Dediğim gibi hayat aslında senin şimdi başlıyor. Yanında artık her çağırdığında koşa koşa gelen ailen olmayacak senden çok uzakta olacaklar onlarla ancak kitle iletişim araçları sayesinde görüşebileceksin. Onların yerine yanında yurt ve okul arkadaşların olacak. Hastalandığında veya başın derde girdiğinde ailenden önce onlar yanında olacaklar. Evinde şikâyet ettiğin ne varsa bir süre sonra özlemeye başlayacaksın. Evde dikkat etmediğin en küçük bir eşyayı bile farkından olmadan ne kadar sevdiğini anlayacaksın.

 İlk günlerde yeni bir şehrin derslerin arkadaşların güzelliğine takılıp ailen belki de aklına bile gelmeyecek ama ilerleyen günlerde bunun farkına varacaksın. Üniversitede öğrenciyken belki de en çok özleyeceğin şey anne yemekleri olacak. İster ki en güzel mekânda karnını doyur hiç biri anne yemeğinin yerini almayacak. En küçük örnek verirsek yatağını bile özleyeceksin. Bunun için seçim yapman çok önemli bir konu daha var seçeceğin ve kalacağın yurt. Seçtiğin yurt sana ev rahatını aratmayacak şekilde seçilmiş bir yurt olmalıdır. Bir de erkek öğrenciyseniz bu sizin daha önemlidir. Çünkü bu yaşa kadar tüm ihtiyaçlarınızla anneniz ilgilendi.

Özellikle yemek konusunda yurt seçiminde çok seçici olmalısınız. Yemekler yurt tarafından çıkarılan birçok erkek öğrenci yurdu arasında seçim yapmalısınız. Kazandığınız üniversite Ankara'da ise daha şanslısınız demektir. Çok çeşitli sayıda özel ve devlet üniversitesini bünyesinde barındıran başkentimizde aynı çeşitte özel ve devlet yurtları mevcuttur. Bunlar arasında yurt imkânları ve maddi durumunuzu göz önünde tutarak çocuğunuz için en iyi seçimi yapabilirsiniz. Çok sayıda seçeneğiniz vardır. Bir ön araştırma yapmadan yurt seçimine gitmemenizi tavsiye ederiz. Yurt seçimlerinizde özel yurtlar arasında Ankara'nın gözde yurtlarından olan Ankara erkek öğrenci yurdu çocuğunuz için iyi bir seçim olabilir. Yurt seçiminde dikkat etmeniz gereken ve odalarda fix bulunması gereken ortak kullanım dışı bazı eşyalar vardır bunları göz tutarak o eşyalarında kişiye özel olmasına dikkat ederek seçim yapmanız gerekir. Bu bir kaç belli başlı kriterler şunlardır:

- Yurt binaları sağlam yapılmalıdır ve deprem yönetmeliği kesinlikle olmalıdır.

 - Isınma sistemi olarak seçilen yöntemin en son çıkan ısınma yöntemi olması.

 - 7/24 girip çıkanın izlenebildiği yurdun ortak kullanım alanlarına güvenlik için kapalı devre güvenlik kameraları olmalıdır.

 - Herhangi bir yangın felaketinde odalarda duman dedektörleri bulunmalıdır. Böylece büyük felaketlerin önüne geçilebilir.

- Öğrencilerin açık hava ihtiyaçlarını kolaylıkla karşılayabilmesi için balkonlar Bahçeler olmalıdır.

 - Fix olarak her öğrenciye yatak kıyafet dolabı kitap dolabı 1 adet çalışma masası e ve 1 adet sandalye verilmelidir.

 - Öğrencilerin ihtiyaçlarını söyleyebileceği gece-gündüz yetkililer yurtta bulundurulmalıdır.

 - Odalarda mini buzdolapları yurt içinde çamaşırhaneler kurutma odaları yüzme havuzları ders çalışma odaları ve spor için ayrılan belirli bir bölüm olmalıdır.

 - Odalar her gün düzenli olarak hijyenik bir şekilde temizlenmelidir.

 - Odalarda ise televizyon telefon ve 7/24 kesintisiz internet erişimi ve sıcak su bulunmalıdır.

 - Yangın merdivenleri ve acil aydınlatma sistemleri kesinlikle bulunmalıdır.

 - Elektrik kesintileri için jeneratör mutlaka olmalıdır.

 - Su ihtiyacını karşılayabilmek için depolar olmalıdır.

Ankara erkek öğrenci yurtları ve diğer tüm yurtlarda bulunması gerekenler imkânlar bu maddeler şeklinde olmaktadır. Bütün bunlar ve daha fazla bilgi için www.calapkuluyurtlari.com adresinden sitemizi inceleyebilir yurt tercihinizi gerçekleştirebilirsiniz.