Dünyada olduğu gibi Türkiye’de de estetik operasyon yaptıranların sayısı giderek artıyor. Bu estetik operasyonların başında burun estetiği yani rinoplasti geliyor. Burun estetiğinden sonra en çok tercih edilen ameliyat ise meme estetiği.
 
Estetiğe gerçekten ihtiyacınız olup olmadığını nasıl anlarsınız?
 
Eğer orantısız ve uyumsuz bir görüntünüz varsa estetik ameliyat olmayı düşünebilirsiniz. Ama bu düşünce tek başına sizi ideal bir aday yapmaz. Hem taleplerinizi hem de beklentilerinizi gözden geçirmeniz gerekebilir.
 
Estetik ameliyatlardaki asıl amaç vücudun yapısıyla uyumu ve orantıyı sağlamak olmalıdır. Rinoplasti özelinde değerlendirme yaparsak hasta burnunun görüntüsünden memnun olmadığı için ameliyat olmaya karar verir ve bir estetik plastik cerraha başvurur. Estetik plastik cerrahın deneyimi bu noktada çok önemlidir. Hastayı hayalperest davranmak yerine yüz hatlarıyla uyumlu ve orantılı bir burna sahip olma konusunda yönlendirmelidir. Burun estetiğinde amaç olabildiğince küçük bir burun elde etmek değil doğal ve fonksiyonel olarak işlevselliğini koruyan yüz hatları ile uyumlu bir burun elde etmektir.
 
Burun estetiği olma talebiyle başvuran hastaların bazılarında yüzün uyumunu sağlamak amacıyla başka operasyonlar da önerebiliyoruz. Örneğin hasta yüzündeki orantısızlığın burun ameliyatı ile giderilebileceğini zannediyor ama aslında alın bölgesindeki çıkık duruş yüzündeki orantısızlığın ana sebebini oluşturabiliyor. 
 
Özellikle meme büyütme talebiyle gelen hastalar vücuduyla orantısız büyüklükte göğüslere sahip olmak isteyebiliyor. Memenin sınırlarını zorlayan orantısız ve yanlış uygulamalar hem doğallıktan çok uzak durur hem de silikon implantlar dışarıdan belli olur.
 
Hastanın taleplerini uygulanabilir ve doğal sınırlar çerçevesinde şekillendirmek plastik cerrahın ameliyat öncesinde etkin bir şekilde yönlendirmelerini yaptığı aşamadır. Çoğu durumda hastaların peşin fikirli olmadan estetik cerrahın önerilerini de dikkate alarak talep ve beklentilerini tekrar değerlendirmeleri gerekebiliyor. Estetik ameliyat öncesinde estetik cerrah ile hastanın aynı noktada buluşması çok önemli.
 
Hasta açısından tatmin edici sonuçlar almak için hastanın psikolojik olarak ameliyata kesinlikle hazır olması gerekir. Ne kadar başarılı bir estetik ameliyat olursa olsun eğer hasta görüntüsündeki bu büyük değişikliğe hazır değilse operasyon sonrası mutsuzluk yaşayabilir. Bu nedenle de estetik ameliyatlar için hem vücudun gelişimini tamamlaması açısından hem de psikolojik olarak hazır olmak açısından 18 yaş sınırının beklenmesini öneriyoruz. İstisnai derecede rahatsız edici durumlarda 1 yaş esneme yapılabilir.