Bir web sitesi açacaksınız bunun için önce domain belirleyip domainin boşta oluş olmadığını belirlemeniz gerekir. Eğer istediğiniz domaine ait bir web sitesi yok ise bu kesin olarak o domainin boşta olduğunu göstermez. Birçok kişi domaini satın alır ve bir site açmaz. Bu durumda site görüntülenmediği için bazı kişiler bu domainlerin satın alınabileceğini sanırlar. Ancak bu doğru değildir.

Bir domainin durumu anlamak için öncelikle domain sorgulama işlemi yapılması gerekir. Domain sorgulaması birçok whois sitelerinden yapılabildiği gibi hosting ve domain satışı yapan firmaların internet sitelerinden rahatlıkla yapılır. Böylece domain boşta ise işleme devam edip satın almanız mümkündür.

Örnek olarak hosting.com.tr sitesinden domain sorgulaması yaptığınız zaman domain boşta değil ise kim almış butonu çıkarır. Buna tıklarsanız domainin kim tarafından, ne zaman aldığınızı detaylı olarak görebilirsiniz. Ayrıca bu sayfada domainin bitiş tarihini de görmek mümkündür.

Domain boşta ise size müsait yazısını gösterecek ve satın al butonunu çıkaracaktır. Bu butona basıp işlemlere devam edebilirsiniz. Son olarak kredi kartı ile ödemesini de yaparsanız artık o domain size aittir.

Domain aldığınız zaman web sitesi olarak bir şey ortaya çıkmayacağını unutmayın. Bu sadece bir tescil işlemidir. Domain almak demek bir web sitesi çalışacak demek değildir. Web sitesinin çalışması için hosting almanız gerektiğini unutmayın.