Bebeklerin anne memesini doğru tutması başarılı bir emzirmenin altın kuraldır. Çünkü emzirme sürecinde karşılaşılan pek çok sorunun nedeni aslında bebeklerin memeyi doğru tutmamasından kaynaklanır. Eğer ki bebeğiniz memeyi gerçekten iyi bir şekilde tutmaz ise o zaman meme ucunda ağrı ve yaralar olur.

Bebeğiniz yeterli süt almaz. Ayrıca memelerden yeterli süt boşalmadığı için süt yapımı giderek azalır. Yeterli süt olmasını sağlayan esas kural bebeklerin doğru ve düzgün memeyi tutması ve sütü boşaltmasıdır. Memeler ne kadar etkin bir şekilde boşalırsa süt o kadar çok olur. Bu nedenle başarılı bir emzirme ve yeterli süt için mutlaka kendinize uygun doğru emzirme teknikleri, pozisyonu ve tekniğini bulmanız gerekir.

Bebeğinizi başarılı bir şekilde memenize tutturmanız için dikkat etmeniz gereken ip uçları şunlardır:

1-Ten teması Yapın: Emzirme başlamadan önce bebeğiniz ile ten teması yapmaya çalışın. Çünkü ten teması anne bebek bağlanmasını sağlar ve emzirmeyi kolaylaştırır.

2-Açlık İpuçlarını Takip Edin: Bebeğinizin açlık ipuçlarını yakından gözleyin. Aranma, dilini dışarı çıkarma, ağzını açma,  başını çevirme gibi ilk açlık belirtileri başlandığında bebeğinizi emzirin. Ağlama açlığın son belirtisi olduğu için bebeğinizin ağlamasını beklemeden emzirmeye başlayın.

3-Rahat Olun: Kendinizi Rahat hissettiğiniz ortamda ve yerde emzirmeye çalışın. Rahat bir pozisyon seçin. Sırtınızı mutlaka destekleyin ve bebeğinize güven vermek için onu kucağınıza alıp kavrayın. Kollarınıza destek olmak için emzirme yastıklarından yardım alın.

4-Göbek Göbeğe Olun: Bebeğinizi baş ve gövdesini düz bir çizgi olacak şeklinde yan tutun.  Yüzü ve gövdesi size tamamen dönük yani göbek göbeğe olacak şekilde tutmaya çalışın.

5-Yüzü Memeye Dönük Olsun: Bebeğinizin yüzü memeye dönük olsun burnunu meme ucunuzun hizasında tutmaya çalışın (Nose to nipple). Bu tutuş bebeğin memeyi daha iyi yakalamasını sağlar.

6-Başını Bastırmayın: Bebeğinizin başını kontrol etmeniz için kolunuz veya eliniz ile bebeğinizin omzundan desteklemeye çalışın. Eğer başını tutup bastırırsanız bebeğiniz başını geriye doğru iter. Memeyi yakalaması zorlaşır.

7-Memenizi Şekillendirin: Memenizi bebeğinizin ağzına girecek şekilde şekillendirmeniz memeyi tutmayı kolaylaştırır. Memenizi C şeklinde tutturabilirsiniz. Başparmak üstte dört parmak altta olacak şekilde. Bebeğinizi memenin ucunu ağız dolusu tuttututtan sonra meme durumuzua emzirme sırasında memenizi tutturabilirisiniz

8-Ağzını Büyük Açmasını Bekleyin: Memenize şekil verdikten sonra yüzü memenize dönük olan bebeğinizin ağzına memenizin ucunu sürdüğünüz zaman aranma refleksi ile bebeğiniz ağzını açar.

İşte bu sırada ağzını büyük açtığı anda bebeğinizi hemen kendinize doğru yaklaştırın. Memenizi ağız içine yerleştirin. Daha sonra bebeğiniz memeye doğru yerleşti mi kontrol edin.

Bebeğinizin Doğru Yerleştiğinin Nasıl Anlarınız

  • Emzirme rahat olmalı acı vermemeli
  • Bebeğinizin yüzü ve gövdesi size dönük olmalı
  • Meme ucu ve çevresinin girebildiği kadar ağız içine girmiş olmalı,
  • Dudaklar dışa doğru çevrilmiş,
  • Çenesi memeye değmeli
  • Emme sırasında yutkunma sesi duyulmalıdır

Genel olarak bebeğinizin memeye tutması için bu kurallara dikkat ederek bebeğinizi memeye tuttururken değişik pozisyonlar kullanabilirsiniz.

Uzm. Dr. Yelda Mumcu
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı