Cestel deniz (marin) tutkalı havanın nemi ile reaksiyona giren tek bileşenli bir yapıştırıcıdır. Tutkalın kuruma hızı havanın nemi ve sıcaklıkla doğru orantılıdır. Sıcak hava ve yüksek nemde yapıştırıcı hızlı kurur. Deniz tutkalı, marin, ahsap, mobilya ve tekstil sektöründe sıklıkla kullanılmaktadır.

Birçok yapıştırıcı suya karşı çok dayanıklı değildir. Marin Tutkalı ise suda çözünmez ve suyun hidroliz etkisinden etkilenmez. Bu yüzden denizcilik sektöründe sıklıkla kullanılır. Deniz tutkalının poliüretan yapıda olması, oluşturduğu film tabakasının esnek ve uygulandığı yüzeye çok iyi yapışmasını sağlar. Esnek yapıştırıcı darbelere karşı dayanıklılık sağlar. Sarsıntılarda yapıştırdığı yüzeylerde ayrılmaz.

Tek bileşenli tutkalların en büyük dezavantajları kurudukları zaman, çok fazla hava baloncuğu oluşturmalarıdır. Baloncuk, tutkalının yapışma kabiliyetini zayıflatır. Cestel Kimya tutkallarında baloncuk oranı minimum seviyelerdedir. Böylelikle yapışma kabiliyeti ve dayanımı diğer deniz tutkallarına göre daha yüksektir.

Poliüretan bazlı yapıştırıcılarda serbest izosiyanat fonksiyon grupları bulunmaktadır. Bu fonksiyon grupları havadaki nem yani su ile reaksiyona girerek polimerleşir. Polimerin molekül kütlesi artarak katılaşır. Reaksiyonu bitmiş yani kuruyan bir yapıştırıcının kalitesi formulasyonu oluşturan bileşenlere bağlıdır. Her üründe olduğu gibi ucuz bileşenler formulde kullanılarak maliyet ucuzlatılabilir. Ucuzlatılan yapıştırıcı çoğu zaman iş görür fakat bu uzun süreli olmayabilir. Çoğu zaman uygulayıcı tarafından yapılan işin kalitesi zamana yayılarak ölçülmez. Kaliteli bir tutkal çok uzun zaman yapıştığı bölgeden ayrılmaz. Birçok üründe olduğu gibi kalite formulasyonda kullanılan bileşenlerin özellikleriyle ilgilidir.  Fiyat ucuzlatmak için çoğu zaman sıvı ve katı dolgular formule eklenir. Bu dolguların amacı ürünün kalitesini artturmaktan çok, fiyatı ucuzlatmaktır. Eklenen dolgular fiyatı da düşürür, kaliteyi de. Yapıştırıcı seçerken ürünün formulayonun da %100 reaktif bileşen olması gerektiğine önem verin. % 100 reaktif bileşen içeren bir tutkal da ucuzlatıcı dolgu yoktur. Bu da ürünün kalitesinin düşük olmayacağını gösterecektir. Sıvı veya katı dolgulu bir marin tutkalında, yapışma kuvveti ve sıcaklığa dayanım dolgusuz bir yapıştırıca göre daha düşük olacaktır.

Tek bileşenli poliüretan tutkallar havanın nemi ile içindeki hızlandırıcın da etkisiyle reakisyona girer. Bu yüzden ambalajı açılan bir ürünün kısa bir zamanda tüketilmesi önerilir. Ağzı açılan bir ürün, hava alacagı için reaksiyon başlamış olacaktır.