Dünyayı korkutmaya devam eden ve yayılım hızı çok yüksek olan Corona virüs can almaya hızla devam ederken, uzmanlar da bu küçük canavarın hangi şartlarda aktif olabileceğini, hangi ortamlarda ne kadar süre kalabileceğini ve nasıl yok edilebileceğini araştırdılar. Corona virüs bu bilgilerin ışığında iyice tanınabilir. Düşman hakkında bilimsel bilgilere sahip olan fertler de bu düşmanla nasıl mücadele edeceklerini daha iyi bilebilirler. Bu makale, Corona virüsü öldürmenin yolu konusu üzerine yazılmıştır.

Öncelikle belirtmeliyiz ki bu hastalığa karşı geleneksel ve çok etkili bir silahımız var; Ev tarhanası çorbasıdır. Uzmanlar Corona virüsüne karşı en etkili yöntemin doğru beslenme ve bu yolla bağışıklığı yüksek tutmayı sağlamak olduğunu belirtmektedirler. Ev tarhanası da bunların için de en etkili besinlerden bir tanesidir. Vücudun zayıf düşmesine ve bağışıklığı arttırması ile bilinen bir gida olan tarhanayı anneannelerimizin yaptığı gibi yapmamız gerekiyor ve geleneksel tadı kıvamı yakalayarak içmemiz gerekiyor.

Sıcaklıklar Arttıkça Corona Virüs Salgını Azalacak mı?

Pandemilerin mevsimsel salgınlarla aynı şekilde davranmadığını ileri süren uzmanlara göre, Corona virüs de bir pandemi olarak sadece mevsimsel salgınlara yol açmıyor. Mesela tifo yaz aylarında azar. Grip kış aylarında hızla yayılır. Corona için özel şartlar gerekir. Bunlara göre ne kadar çok kalabalık ortam varsa, o kadar hızlı yayılır. Corona virüs en az 56 derece sıcaklıkta haşat oluyor. Fakat bu sıcaklıkta su insan derisini de kavurabilir. Ultraviyole ışık da Corona virüsü yok eden bir diğer faktör. Bu yöntem sık kullanılan alanları dezenfekte etmekte kullanılabilir. Suyu 56 santigrat dereceye kaynatmakla uğraşmadan, direkt olarak suyu kaynatıp, kapı kollarına, cam masalara, duvarlara metal yüzeylere dökülebilir. Corona virüsün bağıl nem ile ve sıcaklıkla çok yakın bir ilişkisi olduğu ortaya çıkarıldı. Bu virüs 21-23 derecede nemli ortamda 72 saat yaşayabilir. 4 derece sıcaklıkta 28 gün yaşayabilir. Virüsün 25 derecede 5 gün aktif kalacağı da biliniyor. Bu virüs türü, zarflı virüs ailesinden olduğundan çeperi yağ tabakası ile kaplıdır ve 62-71 derece oranında alkol içeren kolonya veya temizlik ürünleri bu virüsü yok edebilir. O halde alabileceğimiz önlemler arasında, kuru ortam oluşturmak, kişisel temizlik, odaları havalandırmak, alkol bazlı ürünlerle temizlik yapmak ya da direkt kaynar su ile metal ve cam yüzeyleri temizlemek yararlı olabilir. Sıcaklık artışı ile virüsün hayatta kalma oranı arasında ters orantı vardır. BBC internet sitesinde yayınlanan makalede, Maryland Üniversitesinin araştırmacılarının belirttiğine göre 5-11 derece ortamda ve bağıl nemin düşük olduğu ortamlarda hızla yayılıyor. Yine uzmanlara göre, D vitamini takviyesi, virüse karşı bağışıklık sistemimizi güçlendirdiği için mümkünse evde pencereleri açmak güneş varsa 10-15 dakika güneşlenmek yararlı olabilir. Bu arada sosyal mesafeye dikkat etmek de alınacak bir diğer önlemdir. Evde de ortak olarak kullanılan cep telefonları tabletler bilgisayarlar, kumandalar her gün 2 defa dezenfekte edilmelidir. Alkol dışında bir temizlik ürünü yok mu diye merak edenler için, yüzde 0,5 hidrojen peroksit de bu virüsü alt edebilir. Yine yüzde 0,1 Sodyum Hipo Klorit maddesi de temizlik için kullanılacak en iyi yöntemdir. Özetleyecek olursak, insanlığı yok etmek üzere sahneye çıkan Corona virüs;

  • Nemden beslenir
  • Soğuk havadan hoşlanır
  • Kalabalık ortamlarda hızla yayılır
  • Nesneler üzerinde 3-28 gün kalabilir
  • Zarflı ( çeperi yağlı) bir virüstür.
  • Kişisel temizliğe önem vermeyenleri sever
  • Öksürük hapşırıkla hemen yayılır
  • Alkol bazlı ürünlere maruz kalırsa ölür

O halde ortak alanlara kaynar su dökerek yüzeyleri temizleyelim. Aile bireyleri ile de 1.5 m mesafeli oturalım. Kesinlikle dışarı çıkmayalım. Dışarıdan evimize giren nesneleri dezenfekte edelim. Sebze meyveleri çok iyi yıkayalım. Sık sık ellerimizi sabunlayarak sıcak su ile yıkayalım. Odaları saat başı havalandıralım. Bahar geliyor ve havalar güzelleşiyor. Bu bizim için avantaj. Eğer kışın ortasında bu salgın başlasaydı çok daha fazla ölüm olacaktı. Bu yüzden sıcak günlere doğru hızla ilerlerken bu süreçte dikkatli olarak ve uzmanların önerilerini dikkate alarak en azından bu yıl için corona virüsünden de kurtulalım.