Ceviz fidanı yetiştiriciliği son yıllarda oldukça öne çıkan ve karlı olduğu bilinen bir yatırımdır. Fakat kendi ceviz bahçelerini kurmak isteyen yetiştiricilerin bu yola baş koyarken en merak ettikleri konular arasında ceviz fidanı fiyatları gelmektedir. Genel kapsamda bakıldığında ceviz fidanı fiyatları yıldan yıla çok değişmese de, dikim sıklığı ve toplu alımlara göre bazı üreticiler indirim sağlamaktadır. Aynı zamanda, tercih edilecek ceviz fidanı çeşidi de fidan fiyatlarında önemli bir unsurdur.

Fernor ve Chandler gibi ceviz fidanları tozlayıcıları ile birlikte dikilmesi gerekilen ceviz türleridir. Bu nedenle Chandler ya da Fernor ceviz fidanı almak istemeniz halinde tozlayıcısı olan Franquette gibi tozlayıcı türler ile birlikte dikilmesi gerekmektedir. Pedro ceviz fidanı ise tam tersi olarak kendi kendini tozlayabilmektedir. Ceviz fidanı satın alırken bu fidanların tozlayıcılarının da fiyatlarının öğrenilmesi faydalı olacaktır.

Ceviz fidanı fiyatları ithal ve yerli çeşitlere değişiklikler gösterir. Yerli ceviz fidanlarına bakıldığında, Şebin, Bilecik, Yalova ve Kaman gibi çeşitler sıralanabilir. Yerli ceviz fidanları genel olarak kıyı bölgeleri haricinde herhangi bir bölgede kolay bir şekilde yetiştirilmeye uygundur. Aynı zamanda Bilecik ceviz fidanı diğer ithal ceviz fidanları gibi ilkbahar aylarındaki geç donlanmalardan etkilenmemektedir. Ceviz fidanı fiyatları yerli çeşitlerde genellikle daha ucuzdur. Fakat yerli çeşitler verim açısından yabancı çeşitlere göre geride kalmaktadır. Öte yandan Chandler gibi yabancı çeşitlerin fiyatları az da olsa daha yüksektir.

Kaliteli Ceviz Fidanı Nasıl Anlaşılır

İyi bir ceviz fidanı nasıl olur sorusuna gelindiğinde ise bol saçak köklerine sahip olan, fidan kökleri zedelenmemiş olan bir ceviz fidanı iyi bir ceviz fidanıdır. Fidan alımı yaparken fidanın ismine doğru olması da oldukça önemlidir. Sağlıklı bir fidan üretiminde fidanın ismine doğru bir şekilde üretimi yapılması ve standartlara uyulmuş olması genel olarak fidanın gövdesinin işaret parmağı kalınlığında olması ile anlaşılabilir. Aynı zamanda fidan alımları yapılırken, üreticisinden alınması önemlidir. Doğru bir üretici her zaman ceviz fidanı türüne ve cevizin ismine uygun standartlarda üretim yaparak, sizlere en doğru ve en iyi fidan satışını yapacaktır.