1972 yılında butik bir hukuk bürosu olarak kurulan Wiklundkurucuk hukuk bürosu, yaklaşık 50 yıldır oldukça geniş bir alanda avukatlık ve danışmanlık hizmeti veriyor. Hukuk bürosunun faaliyet alanları arasında bilişim hukuku, boşanma hukuku, ceza hukuku, icra hukuku, idare hukuku, iş hukuku, spor hukuku, yabancılar hukuku, vatandaşlık ve göçmenlik hukuku, reklam hukuku gibi birçok alan yer alıyor. Şirketler hukuku da Wiklundkurucuk hukuk bürosunun hizmet verdiği alanlardan biri oluyor. Şirketler hukuku, Türk Ticaret Kanunu ve Türk Borçlar Kanunu’nda düzenleniyor. Ayrıca bu iki kanun dışında Sermaye Piyasası Kanunu, Rekabet Kanunu gibi kanunlar da ticari hayata ilişkin kurallar getiriyor. Dolayısıyla şirket kuruluşu, tasfiyesi, şirketlerin faaliyetlerini yürütürken dikkate alması gerekenler, yönetim kapsamında uyulması gereken kurallar şirketler hukuku kapsamında detaylandırılıyor. da şirketler hukukunun önemli düzenleme alanlarından biri oluyor. Birleşme ve devralmalara ilişkin düzenlemeler, birden fazla şirketin yeni bir şirket altında bir araya gelmesini ve var olan bir şirketin devralınmasını içeriyor.

Birleşme ve Devralma Süreçleri

Birden fazla şirketin yeni bir kuruluş şeklinde birleşmesi için şirketler hukukunda şartlar belirtiliyor. Buna göre, şahıs şirketleri, başka şahıs şirketleri ile birleşebiliyor. Ayrıca devrolunan sıfatını taşımak kaydıyla şahıs şirketleri sermaye şirketleri ya da kooperatiflerle de birleşebiliyor. Düzenlemelere göre kooperatifler ise, kooperatifler ve sermaye şirketleri ile birleşmeye konu olabiliyor. Kooperatifler devralan sıfatı ile şahıs şirketleri ile de birleşme yapabiliyor. Diğer taraftan, limited ya da anonim şirketler gibi sermaye şirketleri, devrolunan sıfatı ile kolektif veya komandit gibi şahıs şirketleri ile birleşemiyor. Bu durumda sermaye şirketlerinin devralan sıfatı ile birleşme işleminde yer alması gerekiyor. Şirket birleşmelerine ilişkin birleşme sözleşmelerinin Türk Ticaret Kanunu’nda belirtilen şartları taşıması gerekiyor.

Devralmada ise mevcut bir şirketin bünyeye katılarak işletilmeye devam edilmesi durumu söz konusu oluyor. Devralınmak istenen firmanın piyasada saygınlığının bulunması, sürekli müşterilere sahip olması, markalarının ya da patentlerinin bulunması devralmanın avantajlarını artırıyor. Ayrıca devralma genel olarak yeni bir şirket kurmaya göre daha az maliyetli bir işlem oluyor.

Birleşme ve devralmalar özel durumların varlığı halinde rakabet hukuku kapsamına da giriyor. Piyasadaki rekabet dengesinin korunması konusunu önemli hususlardan biri yapıyor. Özel şartların varlığı halinde rekabet kurulundan izin alınması gereken birleşme ve devralmalar hakkında tebliğ hükümleri de önem kazanıyor.

Alanında Uzman Avukat Kadrosu

Wiklundkurucuk avukatlık bürosu alanında uzman kadrosu ile şirket birleşme ve devralmaları konularında şirketiniz için hukuki danışmanlık veriyor. Siz de şirketler hukuku, birleşme ve devralma işlemleri ile ilgili hukuki destek arıyorsanız, Wiklundkurucuk hukuk bürosu ile hemen iletişime geçin.