Anlaşmalı boşanma davası hakkında merak edilenleri deneyimli Boşanma Avukatı Aydın Aydar ve Avukat Murat Aydar cevapladı.

Anlaşmalı boşanma davası boşanmaya karar vermiş, ancak bu süreçte kavga gürültü istemeyen, medeni şekilde konuşup aralarında her konu hakkında anlaşabilen çiftler için en iyi seçenektir. Çünkü çekişmeli boşanma davalarında taraflar aşırı derecede yıpranabilmekte, bütün özel ve gizli kalması gereken yaşantıları ortaya çıkabilmekte, var ise bu sürecin çocukları üzerinde bırakacağı tahribat, edinilen malların paylaşımının oldukça zorlaşması gibi fazlasıyla stres yüklü bir süreçtir.

Ancak herkesin anlaşmalı boşanması mümkün olmuyor. Başka bir deyişle, anlaşmalı boşanma davası açabilmek için bazı şartlar bulunuyor.

Anlaşmalı Boşanma Şartları

Anlaşmalı boşanma davası açabilmenin ilk şartı, evliliğin en az 1 yıl devam etmiş olması. En az 1 yıl beraber olan taraflar bir protokol yazarak ortak çocuklarının velayetinin kimde kalacağını, nafaka veya tazminat ödenecekse miktar ve ayrıntılarını, evlilik sürecinde edinilen malların kime nasıl verileceğini veya dağıtılacağını, diğer belirlenecek konular da dahil olmak üzere her birinde hemfikir şekilde, tutanak altına alıyorlar. Sonrasında bu protokol mahkemeye sunuluyor ve mahkeme her iki tarafı da “bizzat” dinleyerek boşanma davasının sonucunu belirliyor.

Açılacak bir dava anlaşmalı boşanma davası olarak açılabileceği gibi, halihazırda açılmış olan çekişmeli bir boşanma davası (taraflar arasında fikir birliği sağlanarak) anlaşmalı boşanmaya da çevrilebilir.

Anlaşmalı Boşanmada Hakim Kararı

Ayda ortalama 15 anlaşmalı boşanma davası açtıklarını belirten deneyimli Boşanma Avukatı Aydın Aydar ve Avukat Murat Aydar, "anlaşmalı boşanma davasının ilk duruşmasına tarafların bizzat gelerek protokolde fikir birliği içinde olduklarını beyan etmeleri durumunda ve hâkimin adil bir paylaşıma ve Türk aile yapısına uymayan bir durum görmemesi halinde, eşlerin boşanabileceklerini" iletti. "Bu noktada belirtmek gerekir ki, hâkim protokol metnine müdahale edip değişiklik de yapabiliyor. Karar verilmesi durumunda, gerekçeli kararın tebliğini takiben 2 haftalık zaman zarfında istinaf yoluna başvurulmaz ise karar kesinleşiyor."

Anlaşmalı Boşanma Davası Ne Zaman Sonuçlanır?

Anlaşmalı boşanma davası, zaten tarafların mutabık oldukları düşünüldüğünden genellikle çekişmeli boşanmaya göre çok daha hızlı sonuçlanmaktadır. Yine de net bir süre vermek doğru değildir. Dava açılan bölgedeki mahkemenin ne derece yoğun olduğu süreç açısından önemlidir. Pandemi dönemi şartları, sokağa çıkma yasakları gibi zaruri durumlar da göz önüne alındığında davanın ne kadar süre alacağını önceden kestirmek çok zordur. Ancak ortalama 15 gün sürdüğünü söyleyebiliriz.

Anlaşmalı Boşanma Davalarında Avukat Zorunluluğu Var mı?

Anlaşmalı boşanma davalarında Avukat tutmak hukuki açıdan zorunlu değildir. Fakat hukuk içerisinde yer alan teknik detaylar ve hukuki terimlerin tam ve eksiksiz anlaşılıp yerine getirilebilmesi için uzman bir avukattan yardım almak oldukça önemlidir.