Tüm sağlık çalışanlarına selamlarını ileten Erdoğan, sağlıkçıların, 2 yıldır süren korona virüsü (Covid-19) sürecinde, meşakkatli ve son derece sancılı günler geçirdiklerini ifade etti.

Duvar’ın haberine göre Erdoğan, “Haftalarca evlerine gidemeyen, çocuklarının yüzünü göremeyen, sevdikleriyle ancak telefon ekranından hasret gideren kardeşlerimiz oldu. Yine bu salgın döneminde Murat Dilmener, Cemil Taşçıoğlu ve Feriha Öz gibi saygın hocalarımızın da aralarında yer aldığı pek çok bilim insanımızı, ülkemizin yetiştirdiği değerlerimizi kaybettik” diye konuştu.

'MUHALEFETİN ENGELLEMEK İÇİN UĞRAŞTIĞI TESİSLER DÜNYADA ÖRNEK ALINIYOR'

Salgın sürecinin kaliteli, yaygın ve erişilebilir sağlık hizmetleriyle güçlü sağlık altyapısına sahip olmanın önemini hatırlattığını belirten Erdoğan, “Allah'a hamdolsun, son 20 yılda sağlığa yaptığımız yatırımların karşılığını geride bıraktığımız 2 yılda katbekat fazlasıyla alma imkanı bulduk. Ülkemizin farklı şehirlerinde açtığımız toplam 25 bin 298 yataklı 19 şehir hastanemiz insan hayatının söz konusu olduğu bu kritik dönemde çok önemli roller üstlendi. Muhalefetin engellemek için gece gündüz uğraştığı bu modern tesisler salgın tarzı kitlesel hastalıklarla mücadelede dünyada örnek alınan kurumlar haline dönüşmüştür” dedi.

“Sadece salgın döneminde 16 bin 159 yataklı sağlık tesisinin inşaatını tamamlayıp devreye alarak büyük bir başarıya imza attık” diyen Erdoğan, “İsraf, ne gerek var diye eleştirilen sağlık projelerimizin tamamı bu süreçte onbinlerce vatandaşımızın hayatının kurtulmasına vesile oldu” ifadelerini kullandı.

'KENDİ AŞIMIZI GELİŞTİREREK DÜNYADAKİ KONUMUMUZU PERÇİNLEDİK'

Türkiye'nin, Covid-19 aşısına ilk ulaşan ülkeler arasında yer aldığını söyleyen Erdoğan, “Sadece aşı teminiyle yetinmedik aynı zamanda kendi yerli aşımızı süratle geliştirerek dünyadaki konumumuzu daha da perçinledik. Yerli aşımız TURKOVAC bugün kendi vatandaşımız yanında dünyanın farklı köşelerindeki milyonlarca insana da şifa kaynağı oluyor. Kuruluşunu gerçekleştirdiğimiz Türkiye Aşı Enstitüsü ve Klinik Araştırmaları Merkezimizle, yani yeni hıfzıssıhhamızla bu alanda nitelikli çalışmalar yürütüyoruz” şeklinde konuştu.

'BİLİM İNSANLARI PANDEMİDEN ZİYADE ENDEMİ OLARAK TANIMLANMAYI UYGUN BULUYOR'

Sağlık sisteminin gücü, tedbirlerin etkinliği ve yaygın aşılamanın da etkisiyle vaka, hastaneye yatış ve vefat sayılarında ciddi düşüş yaşandığını belirten Erdoğan, şöyle devam etti:

“Bilim insanları mevcut tablonun pandemiden ziyade bir endemi olarak tanımlanmasının daha uygun olacağını ifade ediyor. İnşallah önümüzdeki günlerde bu gerçekler temelinde kapsamlı bir durum değerlendirmesi yapacak, Bilim Kurulumuzun da tavsiyeleri doğrultusunda alınan kararları milletimizle paylaşacağız. Salgın şartlarının hafiflemesiyle birlikte ameliyatlardan tetkik ve tahlillere, görüntülemeden standart poliklinik hizmetlerine kadar hastanelerimizdeki hizmetlerin de tekrar rayına girdiğini görüyoruz. Salgın ülkemizin gündeminden çıktıkça sağlık hizmetleriyle ilgili vatandaşlarımızdan gelen serzenişler zamanla daha da azalacaktır.”

'İLK MÜJDE BAYRAMDAN SONRA GENEL KURULA GELECEK'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, sağlıkta şiddetin engellenmesi ve mali iyileştirmelerle ilgili açıklamayı hatırlatarak, ilgili çalışmaların devam ettiğini söyledi.

Erdoğan, “İlk müjdemiz, sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin, bu tür suçların katalog suç kapsamına alınarak önüne geçilmesine yönelik bir yasal düzenlemeydi. Komisyon aşaması biten bu teklif inşallah bayramdan sonra Genel Kurula gelerek, milletvekillerimizin takdiriyle kanunlaşacaktır” dedi.

'SABİT EK ÖDEMELER BORDROYA YANSITILACAK, HAK KAYBI ÖNLENECEK'

“İkinci müjde”nin Mesleki Sorumluluk Kurulu olduğunu anımsatan Erdoğan, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

“Bu düzenlemeyle, mesleki faaliyetleri sebebiyle doktorlara açılacak tazminat davalarının önce Sağlık Bakanlığı bünyesindeki bir kurulda değerlendirilmesini sağlayacak yeni bir mekanizma oluşturuluyor. Yeni düzenleme, şayet doktorun kasıtlı ihmaline dayanmayan bir tazminat kararı söz konusuysa, vatandaşımızın mağdur olmaması için bunu da devletin üstlenmesini öngörüyor. Şiddetle aynı kanun teklifi kapsamındaki bu düzenleme de inşallah bayram sonrası Genel Kurul gündemine gelecek.

Üçüncü müjdemiz, sağlık çalışanlarının mali haklarıyla ilgili iyileştirmelerdi. Sabit ek ödemeleri bordroya yansıtılacak sağlık çalışanlarımızın bu sebeple herhangi bir hak kaybına uğramamaları da temin edilecektir. Dördüncü müjdemiz, lisans mezunu hemşirelerimizin 3600 ek gösterge kapsamına alınması başta olmak üzere mali iyileştirmelerin emekliliğe de yansıması konusuydu. Sağlık çalışanları dışında da önemli bir kesimi ilgilendiren 3600 ek gösterge meselesini yıl bitmeden neticelendirmekte kararlı olduğumuzun altını burada bir kez daha çizmek istiyorum.”

“Beşinci müjdemiz, aile hekimlerimizin ücretlerinde artış yapılmasıydı” diyen Erdoğan, “Bu hususta da bakanlıklarımızın ve kurumlarımızın çalışmaları yakında bitiyor. Böylece sağlık çalışanlarımız bu yaz aylarından itibaren her bakımdan daha huzurlu ve daha rahat şekilde hayatlarını sürdürebilecekler” şeklinde konuştu.

'BÜYÜK TÜRKİYE'NİN İNŞASINDA EN ÇOK SİZLERİN DESTEĞİNE İHTİYAÇ DUYUYORUZ'

Sağlık çalışanlarının sorunlarını kendi sorunları gibi gördüklerini söyleyen Erdoğan, “Biz bugüne kadar ne muhalefet gibi popülizme tevessül ederek afaki söylemlere sarıldık ne de insanımızın sıkıntı yaşamasına seyirci kaldık. Günü kurtarmaktan ziyade 85 milyonun tamamının istikbalini garanti altına almayı hedefledik” ifadelerini kullandı.

“Büyük ve güçlü Türkiye” için sağlıkçıların desteğine ihtiyaçları olduğu ifade eden Erdoğan, “Büyük ve güçlü Türkiye'nin inşasında en çok sizlerin desteğine ihtiyaç duyuyor, en çok sizlere güveniyoruz. Tüm kamu personelinin neredeyse 3'te 1'ini oluşturan sağlıkçılarımıza 'ordu' derken lafın gelişi söylemiyoruz. Ülkemizin dört bir yanında günün 24 saati vazife başında olan ve sayıları 1,3 milyon kişiye ulaşan sağlık çalışanlarımızın verdiği güvenle, hayatın diğer alanlarına dört elle sarılıyoruz” dedi.