Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) İzmir Şubesi Yönetim Kurulu, enerji fiyatlarına ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Türkiye'nin, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) ülkeleri arasında enerji fiyatları en çok artan ülke olduğuna dikkat çekilen açıklamada, son 16 yılda elektrik, gaz ve yakıt dahil olmak üzere enerji fiyatlarının ortalama 3 katı artış gösterdiği belirtildi.

Açıklamada, elektrik dağıtım bölgelerinin özelleştirilmesinin bu artışlardaki etkilerine de dikkat çekildi. Ayrıca faturalarda gizlenmesi hazırlığı yapıldığı ifade edilen ‘dağıtım bedeli’nin de yine 2009'dan bu yana 5 kat arttığı vurgulandı.

OECD ÜLKELERİNDE YÜZDE 75, TÜRKİYE`DE YÜZDE 307 ZAM

OECD'nin 2015'i baz yılı 100 alarak gerçekleştirdiği Enerji Endeksi çalışmasına göre; 2003 yılında 36,6 değerine sahip olan Türkiye'nin endeks değerinin Mayıs 2019'da 148.8'e çıktığı ifade edilen açıklamada, "İlk AKP hükümetinin kurulduğu 2003 yılından bu yana Mayıs 2019 itibariyle elektrik, gaz ve yakıt dahil olmak üzere ortalama enerji fiyatları 3 katı aşkın artış gösterdi.

Aynı dönemde OECD ortalamasında artış yüzde 75 düzeyinde kalırken, Türkiye`de ise zam oranı yüzde 307 olarak gerçekleşti" denildi.

AKP İLE BİRLİKTE ZAMLAR GELDİ

Türkiye'nin açık ara zam şampiyonu olduğu sıralamada, en yakın rakibi Letonya'nın aynı dönemdeki fiyat artışlarının yüzde 168 düzeyinde gerçekleştiği belirtilen açıklamada, “Avrupa Birliğini (AB) oluşturan 28 ülkedeki fiyat artışları yüzde 77 ile OECD ortalamasının biraz üstünde şekillenirken, aynı dönemde ABD`de ise enerji fiyatları yüzde 65 oranında artış gösterdi. OECD ülkeleri içinde Güney Kore aynı dönemde yüzde 31 ile en az zam yapılan ülke oldu. Japonya ise yüzde 35 ile sondan ikinci sırada yer aldı. Endeksin yıllar içindeki gelişimine bakıldığında 2003 yılında en alt sırada olan Türkiye'nin, hızlı bir tırmanışla OECD ortalamasını yakalayarak, geçtiği görülüyor. Veriler, AKP'nin iktidar olduğu son 16 yılda enerji fiyatlarının düzenli bir biçimde artış gösterdiğine işaret etmektedir" denildi.

YÜZDE 15'LİK SON ZAM HENÜZ YANSITILMIŞ DEĞİL!

Elektriğe yapılan son yüzde 15’lik zammın yansımasıyla Türkiye'nin endeks değerinin bir kez daha artacağı da işaret edildi.

Bu duruma dair ise, "AKP iktidara geldiği 2003 yılından bu yana uyguladığı enerji politikalarıyla ülkemizi, enerji yoksulluğu ve pahalı enerji gerçeğiyle karşı karşıya bırakmıştır. Elektrik başta olmak üzere doğalgaz ve akaryakıt zamlarıyla giderek daha pahalı enerji kullanan ülke konumuna geldiğimiz açıkça ortadadır" ifadelerine yer verildi.

‘ÖZELLEŞTİRME VE PİYASALAŞTIRMA UYGULAMALARINA SON VERMELİ’

Yaşanan zamların ardında özelleştirme ve piyasalaştırmaya dayalı enerji politikalarının yapıldığına dikkat çekilen açıklamanın devamında şunlar kaydedildi: "Elektrikte 12.7 milyar dolarlık özelleştirme yaptık" güzellemelerinin kamuoyuna sunulan elektrik dağıtım bölgelerinin özel sektöre devir işlemlerinin başladığı 2009 yılından bu yana, enerji fiyatlarındaki artış ivmelendiğini söyledi. Özelleşen dağıtım şirketlerine aktarılan dağıtım bedelinin de faturalar içindeki payı, düzenli zamlarla artırıldığını belirten açıklamada, "Kısacası dağıtım özelleştirmeleri faturayı uçurdu. Özelleştirme bedelleri için uluslararası finans kuruluşlarından döviz bazlı aldıkları kredileri ödemekte zorlandıkları ifade edilen dağıtım şirketlerine, kârlı bir yapı sunulmasının toplumsa maliyeti çok ağır olmuştur.  Günümüzde temel bir insan hakkı olan enerjiye erişim; kamu hizmeti ilkesi kapsamında sağlanmalıdır. Enerjinin ucuz, kaliteli ve kesintisiz bir şekilde sunulması temel vatandaşlık hakkıdır. Özelleştirme ve piyasalaştırma uygulamalarında son vererek, kamunun yeniden inisiyatif aldığı bir yapıya dönüş sağlanmalıdır. Enerji alanının şirketlerin kârlarını artırma temelli yönetilmesi anlayışına son verilerek, bir an önce kısıtlı kaynaklarımızı en iyi şekilde değerlendirecek, kamu yararını esas alan siyasi ve ticari müdahalelerden uzak bir yapı kurulmalıdır."

Kaynak: Artı Gerçek