Elektrik tüketimi, mekanik sayaçlarda tek tarife üzerinden, elektronik sayaçlarda ise 3 tarife üzerinden fiyatlandırılıyor.

Mekanik sayaçlarınızı elektronik sayaçlarla değiştirmeniz durumunda çok yüksek oranda tasarruf sağlamanız mümkün olabiliyor.

Ancak bunun için sadece sayacınızı değiştirmeniz yetmiyor. Elektrik kullanımındaki yoğunluğu 22:00 ile 06:00 saatleri arasına kaydırmanız gerekiyor.

ÜÇ ZAMANLI FATURALANDIRMA, ANCAK ABONENİN BAŞVURUSU HALİNDE

Elektrik dağıtım şirketleri, 10 yılını dolduran sayaçları, aboneye haber vermeden elektronik olanlarıyla değiştirerek bedelini taksitle faturaya ilave ediyor.

Üç tarifeli ücretlendirmeyle de tüketimin 24 saatlik zamanda dengeli dağıtımını hedefliyorlar. Ancak, halk arasında 'akıllı sayaç' olarak bilinen üç zamanlı faturalandırmayı, sadece abonenin başvurusu halinde uyguluyorlar. Aksi halde gün boyunca harcanan elektriğin tek fiyat üzerinden hesaplandığı kilovatsaati 0,357 TL olan klasik tarife geçerli oluyor.

TÜKETİMİNİZ PUANT DÖNEMİNDEYSE SAKIN ÜÇ ZAMANLI TARİFEYE GEÇMEYİN

Eğer akıllı sayacınız olmasına rağmen tek tarifeli ödeme yapıyorsanız üç zamanlı tarifeye geçebilir ve tasarruf sağlayabilirsiniz. Ancak, elektrik tüketiminizin çoğunluğu 17.00-22.00 arasındaki puant dönemindeyse ve bunun önemli bir bölümünü gece dönemine kaydıramıyorsanız sakın üç zamanlı tarifeye geçmeyin, geçtiyseniz tekrar tek tarifeye dönün. Yoksa faturanız düşmek yerine daha da artacaktır. Çünkü akıllı sayaç kullanmanın tasarruf sağlaması için yüksek elektrik tüketiminizi 22.00-06.00 saatleri arasındaki gece tarifesine kaydırmanız gerekiyor.

PUANT TARİFESİ GECE TARİFESİ FİYATININ 4 KATI

Elektronik sayaçlar, üç zamanlı tarifeye göre çalışabiliyor. 06.00-17.00 arasında gündüz, 17.00-22.00 arasında puant ve 22.00-06.00 arasında gece tarifesi işliyor. Buna göre en pahalı elektrik puant tarifesinde. Bu saat dilimindeki harcamanın kilovat/saati 0,531 TL. Gündüz tarifesi 0,335 TL, gece ise sadece 0,194 TL. (Bu fiyatlar yer ve döneme göre değişebilmekte)

Bulaşık ve çamaşır makinası ve diğer elektrikli ev aletleri saat 22.00'dan sonra kullanılırsa ödeyeceğiniz elektrik bedeli puant dönemine göre yüzde 75 azalıyor.

Tüketimin en pahalı olduğu zaman aralığı ise, elektriğin en çok tüketildiği 17.00 ile 22.00 arası. Bu saatleri kapsayan puant tarifesindeki birim fiyatı, akşam 22 ile sabah 6'yı kapsayan gece tarifesi fiyatının 4 katı.

Tabii bir de diğer elektrikli aletlerinizi ve ampullerinizi de elektrik tasarrufu sağlayanlardan seçmeniz toplam elektrik tüketiminizin ve faturalarınızın düşmesine yardımcı olacaktır.