Hrant Dink suikastının aydınlatılmaması, Adalet Bakanlığı önüne siyah çelenk bırakılarak protesto edildi. Bakanlığın önüne aynı zamanda, Hrant'ın öldürüldüğünde delik olan ayakkabısı da bırakıldı. Hrant'ın dostları, AKP Hükümetine, "Sizden adalet beklemiyoruz" diye seslendi.

ANKARA- ESP, BDP, SDP, EHP, Sosyalist Parti, İşçilerin Sosyalist Partisi, DHF, ÇHD, Ankara Düşünceye Özgürlük Girişimi, AKA-DER, Alınteri, Mücadele Birliği Platformu, Devrimci 78'liler Federasyonu, Partizan ve TÖP'ün de aralarında olduğu çok sayıda siyasi parti ve demokratik kurum, Adalet Bakanlığı önüne yürüdü.

Yüksel Caddesi'nde toplanan grup, Ermenice, Kürtçe ve Türkçe sloganların yazılı döviz ve pankartlar taşıdı. Meşalelerle yürüyüşe başlayan grubun önü Karanfil Sokak'ta polis barikatı ile kesilerek yürüyüşe izin verilmedi.

Polisin yaptığı "yaptığınız yasalara aykırıdır, yürüyüşünüze izin vermeyecektir" anonslarına karşı eylemciler, "Emniyet güçlerini uyarıyoruz. Yaptığınız yasalara aykırıdır. Kurduğunuz barikatla kardeşlik yürüyüşünü engelliyorsunuz. Hani bu ülkede demokrasi vardı. Hemen barikatı kaldırın" şeklinde yanıt verdi. Grubun, yürümekte kararlı olduğunu ifade etmesi üzerine polis barikatı kaldırmak zorunda kaldı. Kitlenin Güven Parktan geçmesine izin vermeyen polis, yürüyüş kolunu eylemlere kapalı olan Kızılay Meydanı'na yönlendirdi.

Yolu trafiğe kapatarak Adalet Bakanlığı önüne yürüyen grup, "Katillere inat kardeşimsin Hrant", "Katil devlet hesap verecek", "Bıji bıratiye gelan" şeklinde Kürtçe, Türkçe ve Ermenice sloganlar attı.

'PLANLI, PROGRAMLI, DÜNYANIN GÖZÜ ÖNÜNDE ÖLDÜRÜLDÜ'

Kurumlar, Dink'in öldürüldüğü gün ayağında olan delik ayakkabıyı ve siyah çelengi Adalet Bakanlığı önüne bırakarak aradan geçen 4 yıla rağmen adaletin sağlanamamasını protesto etti. Dink anısına saygı duruşunda bulunulduktan sonra, Kürtçe, Türkçe ve Ermenice basın açıklamaları yapıldı.

Açıklamayı Türkçe okuyan Barış Aslan, "Soykırım mirası üzerinden yükselen devlet aygıtı, planlı, programlı, bütün dünyanın gözlerinin önünde Hrant'ı katletti" dedi.

Aslan, 4 yıllık yargılama sürecinde "açılım", "ileri demokrasi", "adalet", "üstünlerin hukuku değil, hukukun üstünlüğü" söylemlerinin ne kadar iki yüzlü ve sahtekarca olduğunun gözler önüne serildiğini belirtti. Rakel Dink'in, "bir bebekten katil yaratanlar, katilden de çocuk yaratmaya çalışıyor" sözlerini hatırlatan Aslan, "Taş atan çocuklar hapis yatmaya devam ederken, Hrant'a kurşun atan Ogün Samast "çocuk" kategorisine sokulup salıverilmeye çalışılıyor" dedi.

AKP hükümetine seslenen Aslan şunları söyledi: "Sizin adaletiniz yok, demokrasiniz sahte, insan hakları söylemleriniz palavra. Sizden adalet de beklemiyoruz." Açıklamanın ardından kitle, YKM önüne yürüyerek, eylemi sona erdirdi.

Öte yandan, ÖDP, EMEP, Birgün Gazetesi çalışanları, TMMOB'un da aralarında olduğu kurumlar, Birgün Gazetesi'nin önünden Yüksel Caddesi'ne yürüdü. Burada bir açıklama yapılarak, Hrant Dink için adalet istendi.

ETHA