Cumartesi Anneleri, 27 Mayıs 1995'te saat 12.00'de yaklaşık 20-30 kişi bir araya gelerek 21 Mart 1995 yılında gözaltına alınarak 55 gün işkence edildikten sonra katledilen ve cesedi kimsesiz mezarlığına gömülen Hasan Ocak'ın akıbetini sormak için toplandı. O günden bu yana her Cumartesi günü Galatasaray meydanında oturma eylemleri düzenleyerek, gözaltında kaybolan yakınlarını ve faili belli olan siyasi cinayetlere kurban giden yakınlarının faillerini arıyorlar. 

Cumartesi anneleri mücadele referansını, isimlerini Arjantin'de cunta yönetimin kaybettiği çocuklarının faillerini aramak için Plaza del Mayo meydanında başlattıkları mücadeleden alan Arjantinli annelerin direnişinden alır.

Mücadele eden annelerin temel talepleri: 'kayıpların devlet arşivlerinde kayıtlı akıbetlerinin açıklanması, faillerin yargılanması, Türk Ceza Kanunu'nda zorla kaybetme suçunun insanlığa karşı suç kapsamında zaman aşımına uğramayacak şekilde düzenlenmesi ve Türkiye'nin Birleşmiş Milletler Gözaltında Kayıplar Sözleşmesi'ni imzalamasıdır.' (http://tr.m.wikipedia.org/wikiCumartesi_Anneleri)

Bir çok hükümet değişti, mücadele bitmedi

Cumartesi anneleri verdikleri mücadele tarihinde 4 Cumhurbaşkanı, 11 hükümet, 7 Başbakan, 17 adalet bakanı, 18 İçişleri bakanını geride bıraktı. Tüm yıldırma politikalarına rağmen yağmur çamur dinlemeden mücadele abidesi oldular.

Kendilerinden sonra gelenlere mücadele referansı oldular. Örneğin Biz barış aktivistleri ve Roboski aileleri Roboski katliamının birinci yıl dönümünden sonra Roboski'de daha örgütlü nasıl mücadele edebiliriz sorusunu sorduğumuzda hiç uzağa gitmemize gerek kalmadan Cumartesi annelerinin mücadele tarzını referans alarak yola koyulduk ve Robiski'de 147. Haftasını göreceğimiz perşembe değerlendirmeleri doğdu. Tabii hak ve adalet mücadelesi veren birçok kesime de örnek olmuşlardır.

Cumartesi anneleri mücadele adına hepimize yol göstermeye devam ediyor. Kapitalist yabancılaşma insanoğlunun gördüğü en büyük saldırı türüdür. Sık sık o yüzden yolumuzu şaşırdığımız olur. O zamanlarda bizim, mücadele edenlerin tekrar mücadele hattımızı düzeltmemiz için kıblemiz Cumartesi anneleri olur.