Hükümet cephesinden farklı seslerin çıkmasının nedenini siyasi yelpazede aramak, büyük bir hata. Siyaset ve Rant ekseninde bakmak ise yarı yarıya doğru.

Asıl nedeni anlayabilmek için Ekonomiye bakmak, bütün bu kavga ve kargaşaları anlamak için yeterli olacaktır.

Ekonomi yolunda değil ve teğet geçti laflarının fizanda kalacağı, bir döneme giriyoruz(içindeyiz). Cumhurbaşkanı kendi doğruları ve egoları doğrultusunda davranırken, Başbakan ve eşrafı ise ekonomiyi kurtarma yörüngesinde politikalar ve pratikler geliştirmeye çalışıyor.

Ülkemizde boşanmaların birincil nedeninin ekonomi olduğunu unutmayalım.

Başbakan ve eşrafı için, tek çıkar yol piyasaların çok altı rakamlara petrol bulmak, bunu da ancak Kürt bölgelerinden edinebilirler. Aksi takdirde petrol fiyatlarının yükselmesi ile ülke ekonomisi tepe taklak olacaktır.

Siyaseti, Cumhuriyetçi ve Muhafazakar statüko arasına sıkıştırılmış bir ülkede % 10 oy oranına ulaşmış bir HDP bu siyasi sıkıştırılmayı kırıyor ve olası bir krizin(devaluasion vs.) bu iki statüko açısından, kendi lehlerine kullanılmasının önünü kesiyor. Halka üçüncü bir yol-alternatif sunuyor.

AKP’nin dış politikası vs. nedeniyle İhracat geriliyor ve borç hukuku üstüne kurulu özel sektör, kredilerini geri ödeyemiyor ve ek kredi için hükümete baskı yapıyor. Tayyip beyde faizlerin düşürülmesi için TCMB ye baskı yapıyor.

Müsiad’dan geçtiğimiz yıl Tüsiad’a "Sizin sırtınızda oksijen tüpleri var, battınız mı çıkabiliyorsunuz, bizde ise yok biz battık mı çıkamıyoruz’’! öz eleştirisi benim için çok önemliydi.

Bu iki statüko ve sermayedarlarının genel görünümünü ifade eder.

Müsiad ülke sermayesinin ancak % 25 ini ifade ederken, Tuskon ve Tüsiad ise %75 lik bir dilim kaplar. Devletinde bir şirket gibi işletildiği varsayılırsa, bu oran %65-70 Müsiad ve Devlet eksenine döner.

Ama bunların hiçbiri batan bir ekonomide avantaj değildir. Asıl avantaj, Halkın vereceği tepki ve onun kanalize olacağı siyasi güçtür.

4 Bakanın aklanmasından sonra AKP’nin Demokrasiye, Adalete ve Hukuka dönecek hali yoktur. Ekonomik olarak da avantajları bulunmadığından, 8 Hazirandan itibaren büyük bir kargaşa yaşayacaklarını rahatlıkla söyleyebiliriz.

AKP son beş yıldır, durumu kotarmak için hareket ederken, Devleti ve kurumlarını çok kötü işleyen bir şirket haline sokmuş ve TCMB olası bir krizde Devleti korumak için Faiz frenini boşaltmamış. Ekonomik gidişatın çok kötü olduğunu denklere etmiştir.

Bu kapsamda Akp’nin kendini ve ülkeyi soktuğu bataktan çıkması çok zordur- hatta olanaksızdır diyebilirim.

Bu durumu kurnaz adam davranışı ile özetleye biliriz. Kurnaz adam kurnazlığından dolayı, önce çevresine zarar verir, sonrada kendisine.

Sonuçta AKP ülkeyi hiçbir şeyin düzeltilemeyeceği bir duruma sokmuştur.