Boğaziçi Üniversitesi’nde Etiler’de öğrencilere yönelik 100’e yakın öğrencinin gözaltına alındığı polis müdahalesinin ardından bir müdahale de rektörlük binası çevresinde protestolarını sürdüren öğrencilere oldu. İkinci müdahalede de çok sayıda öğrenci gözaltına alındı.

Boğaziçi Üniversitesi’nde AKP’li Melih Bulu’nun kayyım rektör olarak atanmasına karşı devam eden protestolarda yaklaşık 100 öğrencinin gözaltına alındığı müdahalenin ardından bir müdahale de üniversite içerisinde bulunan öğrencilere geldi. Rektörlük binası çevresinde oturma eylemi yapan öğrencilere üniversiteyi ablukaya alan polislerin gerçekleştirdiği müdahalede de çok sayıda öğrencinin gözaltına alındığı belirtildi.

Gün içinde üniversitenin özel güvenlik görevlilerinin müdahale ettiği çadırların bulunduğu alana yerel saatle 21.30'da giren polis, "Saat 21.00 itibarıyla sokağa çıkma yasağı başlamıştır" anonsu yaptı.

Ardından öğrencilerin kampüsten yaptığı canlı yayınların bir kısmını sonlandıran polis, oturma eylemi yapan öğrencilere müdahale etti. Öğrenciler polis tarafından kapılara doğru çıkarılırken, sosyal medya platformlarına canlı yayın yapanlar başta olmak üzere bazı öğrenciler gözaltına alındı.

Güney Meydan'daki öğrencilerden alınan bilgiye göre öğrenciler polislerin, "slogan atarsanız hepinizi gözaltına alırız" sözleri üzerine ironik bir şekilde çıkardıkları "şşş" sesleriyle kapıya doğru yürüdü.

Üniversiteden ayrılan öğrenciler mahallelerde ara sokaklarda alkış ve sloganlar eşliğinde eylemlerini sürdürdü.

Gözaltına alınan öğrencilerin Vatan'da bulunan İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldüğü öğrenildi. 

KESKİN NİŞANCILAR YERLEŞTİRİLDİ

Boğaziçi öğrencilerinin sosyal medyada oluşturdukları "Boğaziçi Direnişi" adlı hesaptan paylaşılan bir videoda polisin protesto öncesinde çatılara keskin nişancılar yerleştirdiği görüldü. Videoyla paylaşılan mesajda "Güney Kapı'nın karşısındaki binaların çatısında keskin nişancılar bekliyor!" denildi.

VALİLİKTEN AÇIKLAMA

Öte yandan İstanbul Valiliği, Boğaziçi Üniversitesi'ndeki rektör protestolarına ilişkin "Rektörlük binasını ablukaya alan göstericilerin, emniyet müdahalesiyle dağılmaları sağlanmıştır" açıklaması yaptı.

Valilikten yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı: "Boğaziçi Üniversitesi Rektörlük binasını ablukaya alan ve aralarında öğretim üyeleri ile LGBT Kulüp üyesi öğrencilerin de bulunduğu bir grup göstericiye, üniversite özel güvenlik görevlileri tarafından eylemin sona erdirilmesi ve dağılmaları yönünde uyarılarda bulunulmuştur. Yapılan uyarılara itibar etmeyen göstericiler İl Emniyet Müdürlüğü ekiplerimizin müdahalesiyle dağılmaları sağlanmıştır."

Kaynak: MA