Modern teknolojinin en büyük artısı nedir biliyor musunuz? Onu kullanmak için nasıl çalıştığını bilmemize gerek yok. Ancak bazen bir şeyin nasıl çalıştığını öğrenmek istediğinizi kabul etmelisiniz. Örneğin, küçük bir akıllı telefonun gigabaytlarca veriyi nasıl kolayca aktarıp alabileceği, bir Blu-ray diskin nasıl çalıştığı veya arkadaşlık sitelerinin ve uygulamalarının bazen ilişkiler için aday bulmada nasıl bu kadar iyi olduğu gibi.

Odaklanmak istediğimiz arkadaşlık hizmetlerinin ilkeleridir. Bize inanın bu konu ilk bakışta göründüğünden çok daha ilginç. Başlamak gerekirse, işte kısa bir tarih.

1995 yılında Harvard Üniversitesi'nden küçük bir meraklı grup, dünyanın ilk bilgisayar tabanlı arkadaşlık hizmetii Match'i yarattı. Şu anda arkadaşlık hizmetleri ile kastettiğimizden çok farklıydı. İnsanlar üç dolar ödedi, bir ankete girdi ve bir dizi soruyu yanıtladı. Daha sonra bu cevaplar bilgisayara girildi, ardından sistem bunlara göre potansiyel olarak uyumlu kişileri seçti.

Elbette Match, pek kullanışlı, hızlı,  anlaşılması ve kullanılması kolay bir hizmet değildi. Ama işe yaramıştı ve asıl mesele budur. Daha da önemlisi, temel prensibi esasen birçok modern arkadaşlık siteleri ve uygulamalarının çalışmalarına dahil edilmiştir. Ne olursa olsun, sonraki yıllarda, arkadaşlık hizmetleri algoritmaları büyük ölçüde gelişti.

Arkadaşlık siteleri sizin için mükemmel eşleşmeyi nasıl buluyor

Belki de en iyisi, belirli arkadaşlık hizmetlerinin örneklerini kullanarak mevcut çift seçim algoritmalarını göz önünde bulundurmaktır. Muhtemelen dünyanın en popüler arkadaşlık uygulaması olan Tinder ile başlamalıyız. Tinder'ın temel ilkeleri, sıradan kaydırma ve konum mekaniği üzerine kuruludur. Akıllı çift seçimi açısından bu en gelişmiş platformdur. Ancak sınıflandırma daha karmaşıktır. Yeni başlayanlar için sistem, Super Hot bölümünden ortakları aktif olarak sunar ve ayrıca onları sınıflandırmada daha yükseğe yerleştirir. Nedeni basittir — mümkün olduğunca çok sayıda yeni kullanıcıyla etkileşim kurma arzusu. Ve "eskiler" gerçekten umut verici tanışmalar için premium özellikler için ödeme yapmak zorundadır. Hatta birçoğu, en azından bir süreliğine daha yüksek bir puan almak için kullanıcılara hesaplarını periyodik olarak silmelerini ve yeni bir hesap başlatmalarını tavsiye ediyor.

Badoo ve Mamba, Tinder ile genel benzerliğine rağmen, kullanıcılara karşı biraz daha dürüsttür. Ücretli işlevler uygulamak için henüz kullanıcıların puanını düşürme girişiminde bulunmamıştır. Buradaki eşleştirme algoritmaları basit ama oldukça etkilidir. Sistemin arkadaşlık için ideal adayları bulmaya çalıştığı bir dizi parametre belirlersiniz:

  • Cinsiyet ve yaş

  • Konum

  • İlgi alanları

  • Arkadaşlık amacı

Bu arada, belirleyici faktör hedeflerdir. Eşleşme gerçekleşirse, Badoo ve Mamba sohbete başlama şansı sunacaktır. Aksi takdirde etkileşim gerçekleşmeyecektir. Bugün bu siteler, klasik arkadaşlık siteleri ve uygulamalarından daha çok sosyal ağları andırıyor. Burada ilginizi gösterebilir, mesaj gönderebilir, diğer sosyal ağlara bağlanabilir vb. yapabilirsiniz.

Bu makalenin başında 1995 Match algoritmasının birçok modern arkadaşlık sitesi tarafından kullanıldığını söylediğimizi hatırlıyor musunuz? Bunun en çarpıcı örneklerinden biri OkCupid. Prensip benzerdir: anketteki soruları cevaplarsınız, sistem cevaplarınızı analiz eder ve bunlara dayanarak potansiyel bir çift seçer. Ancak, her şey çok daha ilginç ve daha karmaşık. Zamanınız kısıtlıysa cevaplayabileceğiniz 10 temel soru vardır. Ancak en doğru aday seçimi için anketin tamamına daha fazla özen göstermeye değer. 500 kadar soru içerir. Ne kadar dürüst cevaplar verirseniz, sistem o kadar doğru potansiyel partnerler bulacaktır. Ayrıca, belirli bir konunun önem derecesini ayarlayabilirsiniz — bu aynı zamanda algoritmaya da yardımcı olur. Sonuç olarak, OkCupid sizin için bir aday listesi seçecek ve bunların başında %90'ı size uyması muhtemel adaylar olacak.

Diğer siteler ve uygulamalarla karşılaştırıldığında, Hinge oldukça güçlü bir şekilde öne çıkıyor. Her şey geliştiricilerin kullandığı çift arama teknolojisi ile ilgili. David Gale ve Lloyd Shapley tarafından 1962'de oluşturulan algoritmaya dayanmaktadır. Buradaki amaç, eşit sayıda erkek ve kadın için hepsinin mutlu bir evlilik için bir çift bulabilecek olmasıdır. Gail-Shapley algoritması Web'de birkaç kez açıklanmıştır. Bu konuyla ilgileniyorsanız, araştırmanızı tavsiye ederiz — bununla ilgili birçok ilginç şey bulunuyor. Tinder ve OkCupid geliştiricileri de aynı algoritmayı kullandıklarını iddia ediyorlar ancak nesnel olarak konuşursak, yalnızca Hinge'de takip edilebilir.

Neden tüm algoritmalar hata yapar?

Bazen arkadaşlık siteleri ve uygulamaları, güçlü bir ilişki geliştirebileceğiniz birini bulmayı başarır. Ama her zaman değil. Bu tür hataların nedeni nedir?

  1. Algoritmaların kendi kusurları. Nobel Ödüllü Gale-Shapley algoritması bile mükemmel değildir. Ve daha da basit versiyonlar çok daha az doğal olarak.

  2. Kullanıcılar tarafından hedef belirlemedeki yanlışlıklar. Kişi her zaman ne istediğini bilemez, bu nedenle en iyi algoritma bile onun için mükemmel eşleşmeyi bulamayabilir.

  3. Hatalar, yalanlar ve ihmaller. Tüm kullanıcılar anketleri dürüstçe yanıtlamaz ve profillerini kendi hakkında doğru bilgilerle doldurmaz. Bu durumda, kusurluluk için algoritmaları suçlamak mantıksızdır — ne tür bir insan istediğinizi bilmemektedirler.

Elbette gelecekte tüm bu algoritmalar geliştirilecek ve yenileri mutlaka çıkacaktır. Ama yine de onlara %100 güvenmemelisiniz. Onları sağlayıcı değil yardımcı olarak düşünün.

Bazen rastgeleliğe güvenmeye değer

Algoritmaların işleyişindeki hatalar nedenleri ne olursa olsun çevrimiçi arkadaşlık formatı hakkındaki izleniminizi büyük ölçüde bozabilir. Bazen her şeyin olabildiğince basit, anlaşılır ve kullanışlı olmasını istersiniz. Ve bu durumda, sohbet ruletleri, arkadaşlık siteleri ve uygulamalarına en iyi alternatif haline gelir.

Sohbet ruletinin işleyişi, tam veya tama yakın rastgelelik üzerine kuruludur. Burada karmaşık algoritmalar ve anlaşılmaz teknolojiler mevcut değildir. Yüksek doğrulukta arama parametreleri ayarlamak için ihtiyacınız olan her şey:

  • Cinsiyet ve konum

  • İlgi listesi

  • İletişim dili vb.

Ayrıca, sistemin onlar için sohbet partnerleri seçtiğine bağlı olarak her kullanıcının bir karma derecesine sahip olduğu sohbet ruletleri de vardır. Aynı zamanda çok basit olmasına rağmen oldukça verimli bir algoritmadır.

Rastgeleliğe algoritmalardan daha fazla güveniyorsanız sohbet ruletini mutlaka deneyin. Chatrandom, Chat Rulet Türkiye, Chatroulette, Omegle, ChatHub’ı keşfetmenizi öneririz. Ama isterseniz alternatif seçenekleri deneyebilirsiniz. Günümüzde bu seçeneklerden fazlasıyla mevcut. Ve her birinin kendine has özellikleri vardır.

Son olarak şunu söylemek istiyoruz. Arkadaşlık siteleri ve uygulamalarında eşleştirme algoritmaları ne kadar mükemmel olursa olsun yalnızca onlara güvenmeyin. Bazen tamamen rastgele bir çevrimiçi tanışma, güçlü bir ilişkiye dönüşebilir. Ve arkadaşlık sitelerinde ve uygulamalarında en gelişmiş algoritmalarla bile uzun aramalar genellikle kesinlikle sonuç vermez.

Farklı seçenekleri deneyin, tecrübe edin, farklı sitelerde ilginç insanlar arayın ve zevkle tanışın. Size web'de keyifli tanışmalar ve harika insanlar diliyoruz.