Halk ozanı Şahsenem Bacı nefes darlığına bağlı kalp yetmezliği nedeniyle bu sabah hayatını kaybetti.

İstanbul'da tedavisi süren Şahsenem Bacı, alzheimer hastalığı ile mücadele ediyordu.

***

Yavuz Bingöl'ün Berkin Elvan ve Recep Tayyip Erdoğan ile ilgili açıklamaları tartışılmaya devam ediyor. Yavuz Bingöl'ün annesi halk ozanı Şahsenem Bacı’nın eski bir konser sırasında söyledikleri sosyal medyada paylaşım rekoru kırdı.

Şahsenem Bacı, yıllar önce Yavuz Bingöl ile verdiği konserde şu ifadeleri kullanmış:

ŞAHSENEM BACI: "OĞLUM SANATÇI BEN HALK OZANIYIM"

"Ülkemizde ve diğer ülkelerde, başlanan ve biten olaylarda halk ozanlarına çok büyük görevler düşmektedir biliyorsunuz. Oğlum bir sanatçı ama ben bir halk ozanıyım. Halkımın dertlerini dile getirmekle zorunluyum. Mecburum. Sizi 80'li yıllara taşıdım. Belki doğru belki yanlış yaptım ama ben bunları söylemek zorundayım. Beni bağışlayın."

ŞAHSENEM BACI KİMDİR?

Şahsenem Bacı, Yavuz Bingöl'ün annesi olan tanınmış bir halk ozanıdır. Muhalif ve coşkulu şarkılarıyla '80 öncesi toplumsal muhalefetin sesi olan bir isimdir.

Halk ozanı Şahsenem Bacı 1943 yılında Kars’ın Sarıkamış ilçesi Boyalı köyünde doğdu. Asıl adı Senem Akkaş’tır.

Erken yaşlarda bağlama öğrenmeye yöneldi. Şiire ilkokul yıllarında başladı.

Önceleri yurt sevgisi, sevda, gurbet, özlem gibi konuları işleyen Şahsenem Bacı daha sonra toplumsal sorunları da dile getirdi.

Küçük denecek yaşlarda evlenip İzmir’e yerleşti. Liseyi dışarıdan bitirdikten sonra Açık Öğretim Fakültesine kayıt yaptırdı. Öğretmen olan eşinin, şiir yazmasını, türkü söylemesini engellemek istemesinden dolayı bir süre sonra eşinden ayrıldı.

Akrabaları arasında Aşık Mustafa gibi Sarıkamış’ın birçok tanınmış aşığı bulunan Şahsenem Bacı, günümüz halk ozanlarından Aşık Veysel, Aşık Mahzuni, Hüdai gibi isimlerden etkilendi. Yaklaşık 1000 şiiri ve 150 türküsü bulunan Şahsenem Bacı, çeşitli aşık şölenlerine katıldı, 1975 yılındaki Hacı Bektaş şenliklerinde birincilik kazandı.

Bugüne dek 5 adet albüm hazırlayan Şahsenem Bacı, şiirlerinin bir bölümünü “Söz Nereye” (1990) adlı kitapta topladı. Sanatçı, Yavuz Bingöl'ün annesidir.

Şahsenem Bacı sol mitinglerde ve gecelerde yaptığı coşkulu konuşmalar ve söylediği şarkılarla tanınıyordu.

Halk ozanı Şahsenem Bacı nefes darlığına bağlı kalp yetmezliği nedeniyle 15 Haziran Çarşamba günü hayatını kaybetti.

İstanbul'da tedavisi süren Şahsenem Bacı, alzheimer hastalığı ile mücadele ediyordu.

YAVUZ BİNGÖL'ÜN KARDEŞİ DE TEPKİ GÖSTERMİŞTİ

Yavuz Bingöl’ün kardeşi Oğuz Bingöl de Facebook hesabından şu ifadelerle tepki vermişti:

"Berkin Elvan'ın annesini yuhalattı çünkü cumhurbaşkanımızın anasına küfrettiler "...

Ah anacım, güzel anacım, yiğit anacım bir gün gelip Alzehimer olduğuna, olan bitenin farkında olmayışına sevineceğim hiç aklıma gelmezdi.”