Ercan Jan Aktaş / Demokrat Haber Fransa

Demokratik İşçi ve Gençlik Dernekleri Federasyonu (DİDF)' nun Paris'te Mehmet Durmaz moderatörlüğünde gerçekleştirdiği "Türkiye'de ve Ortadoğu'da Son Gelişmeler" konferansında gazeteci Fehim Taştekin ve EMEP'in kurucu başkanı, siyasetçi Levent Tüzel katılımcılar ile bir araya geldi. Yoğun ilginin olduğu konferansta Fehim Taştekin; “Türkiye'nin içi dışı birbirine benzedi. Tayyip Erdoğan hem içeride hem dışarıda Kürtler ile savaşı temel aldı. Suriye ve Irak'ı kapsayan anti-Kürt bir koridor oluşturmayı hedefledi. Rusya ve ABD ile pazarlıklar bunun üzerine şekillendi. Mavi Vatan projesi de bunun bir parçası oldu, Yunanistan, Mısır gibi ülkeleri karşısına aldı. Ancak işler istediği gibi yürümedi. Hem Suriye, hem Libya, hem de Afganistan’da istediklerini alamadı” diye konuştu.

“ABD AFGANİSTAN’DA YAPTIĞINI YAPARAK SURİYE’DEN ÇIKACAK MI?”

“Bugünlerde ABD Afganistan’da yaptığını yaparak Suriye’den çıkacak mı? Temel soru budur şimdi” diyen Taştekin şöyle devam etti: “ABD’nin çıkması ile Türkiye Kürtlerin yalnızlaşacağını düşünüyor. ABD ise Kürtlere 'biz buradayız' diyor. Ancak ABD 'büyük savaşlara son' siyaseti ile alanlardan çekiliyor. Çekildiği alanları başka şekillerde doldurmaya devam ediyor. Ortadoğu’da da bu kapsamda bir değişim içinde. Suriye’de bir normalleşme sürecine çok yönlü girildi. Bu gelişme Erdoğan'ın Suriye’de tamamen kaybetmesi anlamına gelir. İdlib’de bu süreç başlamıştır. Türkiye Suriye’nin yeniden inşa sürecinde ekonomik olarak var olmak, işbirliği yaptığı islami grupları Suriye’de iktidara ortak yapmak ve Kürtlerin hiçbir şekilde kazanım edinmemesini istiyor. Kürt siyasetçiler de ABD’nin Ortadoğu’daki politikalarını biliyorlar elbette. Kürtler üçüncü yol ile yol almak istediler. ABD’ye zaman zaman fazla güvendiler. Planlarını büyüttüler. Bu da Rusya ve Türkiye’yi tetikledi. Şu anda Rusya’nın ne yapacağı çok önem arz ediyor.“

“COVİD BİR YERDE İŞÇİ VE EMEKÇİ HASTALIĞI OLDU”

Uzun zamandır Türkiye'de siyasetin hep skandallar ile devam ettiğini belirten EMEP'in kurucu başkanı, siyasetçi Levent Tüzel de sözlerini şöyle sürdürdü: “Türkiye’de Covid’ten kaynaklı sorunlar büyük oranda devam ediyor. Covid bir yerde işçi ve emekçi hastalığı oldu. Sorunlara cevap üretemeyen iktidar ha bire yeni 'düşman' birey ve örgütler buluyor. Konut/barınma meseleleri, eğitimdeki sıkıntılar büyüyerek devam ediyor. Her alanda çürüme devam ediyor. Tek adam rejimi din sosu ile devam ediyor. Din ve milliyetçiliği köpürterek ayakta kalmaya çalışıyor. HDP üzerindeki baskılar devam ediyor. Seçime doğru kapatma durumu gelişebilir. Kürtlerin verecekleri oylar üzerinde tartışmalar devam ederken, Kürtlerin eşitlik ve özgürlük talepleri görünmüyor. İktidar normal olmayacak yeni bir seçim için yoğunca çalışırken karşısındaki burjuva muhalefeti de basiretsiz bir siyasetle devam ediyor. Tehlikenin çok da farkında görünmüyor. 2013 tarihinde iktidar açısından bir kırılma yaşandı. O tarihten itibaren faşizan uygulamalar büyüdü. EMEP olarak da amacımız iktidara karşı ciddi rahatsızlıklarda buluşan kesimlerin bir araya gelişini sağlamaktır.”