6 Aralık günü neler olmamış ki.

1931 yılının 6 Aralık günü, sanatının zirvesine çıkmış ve “sanat güneşi” olarak adlandırılan Zeki Müren doğmuş. 2012 yılından itibaren “Sanat müziği günü” olarak kutlanmaya başlanmış doğum günü.

1981 tarihinde “kılık kıyafet yönetmeliği” adlı yasa Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girmiş, okullara türban ve sakal ile giriş yasaklanmış.

1981’in 6 Aralık’ında, Milli Güvenlik Konseyi yönetimi sona ermiş ermesine de giderayak son yasasını da çıkarıp yürürlüğe koyarak gitmiş! Çıkardıkları son yasayla, “kendi dönemlerini kötüleyen veya küçük düşüren” her türlü yazı beyan sözlü beyan yasaklanmış!

Dünyaya baktığımızda, yaşamı etkileyen olaylar oldukça fazla.

Kızılderili olarak adlandırılan ve Amerika kıtasının gerçek sahibi olan yerlilerin milyonlarcasını katlederek gerçek bir soykırıma imza atan Kuzey Amerika yönetimi, 6 aralık 1862 tarihinde, kendilerine yapılan haksızlıklara ve şiddete karşı ayaklanan Kuzey Dakota yerlilerinin isyanını kanlı bir şekilde bastırmış, tutuklanan ve idama mahkum edilen 303 yerliden 39’unun idam kararını onaylamıştı. İdamlar 26 Aralık tarihinde infaz edilmişti. Bu idamlar Amerika yönetiminin uyguladığı en büyük toplu öldürme olarak tarihe geçmişti. (Sioux isyanı)

Yine aynı Amerika, yıllarca uyguladığı ve yüz binlerce insanın ölümüne, milyonlarca insanın yurdundan olmasına neden olan köleliği yasaklayan maddeyi 6 Aralık 1865 tarihinde Anayasasına ekledi.

Anayasasına “köleliği yasaklayan” maddeyi eklemesine rağmen, beyaz olmayan insanlar günümüzde bile ırkçı davranışlara maruz kalmakta, beyaz – siyah ayrımı hala sürmektedir.

1877 6 Aralık’ta Washington Post gazetesinin ilk sayısı yayınlanmış.

1917 6 Aralıkta ise Finlandiya bağımsızlığını ilan etmiş, aynı gün Kanada/Halifax’ta bir cephaneliğin patlamasıyla kentin yarısından fazlası harabeye dönmüş, 1.900 den fazla insan da hayatını yitirmişti.

6 Aralık 1921 yılında, İngiliz Milletler Topluluğu’na bağlı dominyon olarak kurulan Serbest İrlanda devleti, bir yıl sonra, 6 Aralık 1922 tarihinde tam bağımsız bir devlet olarak yaşamına devam etti.

6 Aralık 2008 tarihinde, Yunanistan’ın başkenti Atina’da polisin silahından çıkan yasal mermilerle yaşamını kaybeden 15 yaşındaki Epaminondas Korkoneas'ın ardından tüm Yunanistan’a yayılan bir isyan başlamıştı. Bizde yaşanan Taksim Gezi parkında kesilmek istenen birkaç ağaç nedeniyle başlayan ama içeriğinde iktidara tepki olan protestolar gibi, Yunanistan’daki isyanda da, ölen kişinin bahanesiyle başlamış, asıl nedeni yaşanan ekonomik krize tepki olan bir isyandı.

İsyanlar, olaylar, ölümler, katliamlar, soykırımlarla dolu dünyadaki bilinen, tarihe geçmiş önemli olaylardı aktardıklarım. Sadece bir güne ait olaylar! Kalan 364 günde de değişik bir durum yok aslında.

Zemherinin başlangıcı olan Aralık ayının 6’sı beni daha farklı ilgilendiriyor!

6 Aralık’ta yaşanan diğer önemli olayların yanına yazılacak bir diğer önemli ve unutulmayacak olay ise, yirmi iki yıl kadar önce, Diyarbakır’da olmuştu.

Yıllar önce bu günün sabah saatlerinde, yumuk gözlü küçük bir varlık ilk nefesini almıştı dünyada. Sonu gelmez farklı bir heyecan yaratmıştı yakınlarına. Dünyanın nüfusu 1 artmış, bir kişi daha katılmıştı yaşam savaşına!

Daha ilk günlerde başlayan yaşam savaşını, annesinde damla süt bırakmayarak başarmış, hayata tutunmuş, yürümeye, konuşmaya, gülmeye başlamış, sevimliliği ile kendisini sevdirerek yaşam içerisinde önemli yerler elde etmeyi başarmıştı.

Henüz çatal, kaşık kullanmayı öğrenmeden, önündeki makarna tabağına küçük elleriyle dalarak yemek yemesini seyretmenin zevkini yaşattı.

Bisiklet sürmeyi ve yüzmeyi söktü okumadan önce.

Akrepten korkmaz, kuştan korkardı!

Kendisini sokan akrep yaşamını yitirmiş, bir miktar gözyaşı ile atlatmıştı.

Aralık 6’sı işte bu kadar önemliydi benim için.

Bir insan gelmişti dünyaya.

Yüreğimin yarısını kaplayacak olan bir insan.

İkinci evladım, ciğerim, canım, yaşama nedenlerimin yarısı, sarıldığımda “dünyayı fethetmiş” duygusu yaşatan güzel kızım.

Dilan’ım.

Yaşam senin için düşündüğün, hayal ettiğin, istediğin ve umduğundan daha güzel olsun, senin için.

Sağlıklı, huzurlu ve mutlu yaşa.

Yaşam için bir değer ol ki yaşam senden vazgeçmesin.

Asla zemheriye düşmesin yüreğin.

Gülistanına diken girmesin.

Ne kadar varsa iyiliğe dair dilek ve temenni, hepsini sana sunuyorum. Eksik bıraktığım varsa ihtiyarlığıma ver, kusur sayılmasın.

Yüreğimle kucaklıyorum canım.

İyi ki doğdun, iyi ki varsın, iyi ki kızım, canım, yüreğimin yarısı, yaşam nedenimsin.

Seviyorum seni, çok…