(30 Aralık’ta Şırnak karayolunda patlayıcı arama tarama faaliyetinde bulunan ve askerlerin güvenliğini sağlayan 20 yaşındaki Er Nevzat Akyol, yoldan geçen bir aracın çarpması sonucu ‘şehit’ oldu.

‘Şehit’ Nevzat Akyol için memleketi Kayserinin Akkışla ilçesinde askeri cenaze töreni düzenlendi.

Cenaze töreninden önce, tören alanında yapılan yol çalışması dikkat çekti. Nevzat Akyol, çamurlu yollardan uğurlandığı askerden mıcır döşenmiş yoldan ‘şehit’ olarak döndü. Sırf, kendisi gibi askerler, genç bedenini taşırken, çizmeleri çamur olmasın diye…)

Nazım’ın şiirindeki gibi, ‘23 Sentlik asker*’ onlar Mister Dalles…

1953’ten beri…
Sizden saklamak olmaz, Mister Dalles, ‘hayat pahalı biraz bizim memlekette’. Ama sadece onlar gibi 23 Sentlik askerler ve onların ana-babaları için. Yoksa ayakkabı kutularında para sakladığı iddia edilenler için değil.

Onlara biçilen değerle Mister Dalles, ‘mesela iki yüz gram et alabilirsiniz, koyun eti, Ankara'da 23 sente.’ Ya da Mister Dalles, 1953’ten beri fiyatı değişmez, hep 23 senttir; ‘yirmi yaşlarında bir tane insan’. 

Bilir misin Mister Dalles, o yirmi yaşlarında 23 sentlik askerlerin şekli şemali nasıldır:

‘erkek, 
ağzı burnu, eli ayağı yerinde, 
üniforması, otomatiği üzerinde, 
yani öldürmeğe, öldürülmeğe hazır, 
belki tavşan gibi korkak, 
belki toprak gibi akıllı 
belki gençlik gibi cesur, 
belki su gibi kurnaz’

Ve bilir misin Mister Dalles, ‘belki ömründe ilk defa denizi görecek’, o yirmi yaşındaki 23 sentlik asker…

Çünkü onun 23 sentlik ailesinin deniz seyretmek, seyrederken keyifle çay içmek için vereceği fazladan 1 senti bile olmamıştır 1953’ten beri.

Ve ‘satarlar size bu askerlerin otuz beşini birden’ Mister Dalles. Onlar çoktur nasıl olsa, ha 35, ha 75. ‘Vatan sağ olsun’ diye ardı arkası kesilmez 23 sentlik askerlerin bizde 1953’ten beri.  

Öyle ya da böyle Mister Dallas,

‘sizin dilde anlamı pek de belli değilken henüz, 
zulüm gibi, 
hürriyet gibi, 
kardeşlik gibi sözlerin, 
dövüştü zulme karşı o, 
ve istiklal ve hürriyet uğruna’ o 23 sentlik askerler 1953’ten beri.  

‘O, tornacı Hasan, köylü Mehmet, öğretmen Ali'dir’ Mister Dallas ve askere gitmeden önce yürüdüğü ‘çamurlu’ topraklar, öldükten sonra tabutla geldiğinde mıcırla döşenmiştir kendisi için düzenlenen cenaze töreninden hemen önce: Kendisi gibi 23 sentlik askerlerin çizmeleri çamur olmasın da, törene gelen beylerin, beyefendilerin göz zevki bozulmasın diye.

922 yılının 9 Eylül’ünden beri Mister Dalles,  ‘fakir, cesur, çalışkan’ benim milletim. Ve fiyatı değişmez, hep 23 senttir…

Askere gider 23 senttir, döner gelir 23 sent. Anasının ağıdıyla, babasının gözyaşı da 23 senttir Mister Dalles…

Hatta ana babasına verilen teselli bile 23 senttir…

____________________________________________________________

*(23 Sentlik Asker-Nazım Hikmet Ran’a aittir)