Sanayi üretimi yasa tasarısındaki zeytinliklerle ilgili düzenlemede değişiklik yapılacak.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, zeytinlik alanlara konut, konaklama ve turistik tesis yapılamayacağını açıkladı. Zeytinlik sahaların imara açılmasının önüne geçilecek.

Özlü, bakanlıklarca kamu yararı kararı alınmış yatırımlar için zeytinlik sahalarında yatırım yapılmasına izin verilmesine olanak sağlayan düzenlemeyi, Sanayinin Geliştirilmesi ve Üretimin Desteklenmesi Amacıyla Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısından çıkaracaklarını bildirdi.

Türkiye'de zeytinlikler, Cumhuriyetin ilk yıllarında çıkarılan kanunla koruma altında. Şimdiye kadar 6 kez yasada değişiklik yapılması istendi ancak teklifler her seferinde reddedildi. Son günlerde gündeme gelen son değişiklik teklifi sonrası Türkiye'nin dört bir yandan tepki sesleri yükselmişti.

Yasa çıksaydı 1 dönümde 15'ten az zeytin ağacı varsa o alanlar zeytinlik sayılmayacak. Yaşlı ağaçların bulunduğu zeytinliklerde ağaç sıklığı, dekar başına ortalama 8 - 10. Dolayısıyla zeytinlikler,  termik santrale, toplu konuta, sanayi tesislerine, maden ve taş ocaklarına dönüştürülebilecekti. Avrupa Birliği ülkelerinde ise zeytinlik tanımı dekar başına 2 buçuk ağaç...

Zeytinlik alanlara 3 km mesafede zeytinyağı fabrikası dışında bir şey yapılması yasak. Tasarıyla bu yasağın kaldırılması mümkün olacaktı. Zeytin ağacı kesenlere, hapis cezası yerine daha hafif para cezası verilecekti.