Polis tarafından Haziran 2013'te evden ekmek almak için çıkarken vurulan ve 11 Mart'ta hayata veda eden 15 yaşındaki Berkin Elvan için bugün yüzbinlerce kişi bir araya gelerek, Berkin'e son yolculuğunda eşlik etti.

16 Haziran 2013'te Gezi eylemleri sırasında evinden ekmek almak için çıkarken polisin gaz bombasıyla ağır yaralanan ve 269 gün sonra yaşam mücadelesini kaybeden Berkin Elvan, bugün son yolculuğuna uğurlanıyor.

Berkin Elvan için Salı gününden beri tüm yurtta eylemler yapılıyor. Başta İstanbul ve Ankara olmak üzere onlarca kentte eylemler yapıldı, üniversiteler boykot edildi. Polisin müdahaleleri sonucu şiddetli çatışmalar yaşanırken, en az 250 kişi gözaltına alındı, onlarcası yaralandı.

Bugün de İstanbullular Okmeydanı'ndaki Cemevi önünde toplandılar. Berkin'in cenazesi Salı günü Adli Tıp'tan alınarak Cemevi'ne getirilmişti.



HDP ve BDP'nin de yas ilan ederek seçim çalışmalarını durdururken, KESK ve DİSK grev kararı aldı. Çok sayıda parti, dernek, sendika ve platformun çağrısı üzerine İstanbul'un çeşitli noktalarından insanlar yola çıkarak, Okmeydanı'nda buluştu.

Kitlenin sayısının artması nedeniyle kitle, mahalleye sığmayarak TEM çevre yoluna kadar genişledi. Yaşanan yoğunluk nedeniyle kitle içerisinde yer alan bazı kent sakinleri fenalaştı.



Cemevinin duvarına "Berkin Elvan ölümsüzdür" pankartı ile büyük boy fotoğrafları asıldı. Berkin'i son yolculuğuna uğurlayanlar arasında başta BDP ve HDP'liler olmak üzere siyasi parti ve kurumlardan Sırrı Süreyya Önder, Sebahat Tuncel, Pınar Aydınlar, Ferhat Tunç, Levent Tüzel, Alper Taş, Kemal Bülbül, Tuncay Özkan, Lami Özgen ile Gezi direnişinde hayatlarını kaybeden Ali İsmail Korkmaz'ın annesi Emel Korkmaz ve Ethem Sarısülük'ün ağabeyi Mustafa Sarısülük gibi isimler göze çarptı.  Cemevi'ne çok sayıda siyasi parti, kurum ve dernek tarafından başsağlığı çelengi de gönderildi.



Kitle, siyah kurdelelere bağlanmış havaya kaldırdıkları ekmeklerle Berkin'i anarken, hükümete yönelik tepkilerini sloganlarla ifade etti.  Sık sık Katil AKP", "Katil polis", "Berkin Elvan ölümsüzdür", "Tayyip Bilal'i ekmek almaya gönder", "15'inde bir Fidan Berkin Elvan" şeklinde sloganlar atılıyor. Kitlenin dolup, taşırdığı mahalle esnafı da Salgı günü olduğu gibi bugün de Berkin için kepenk açmadı.



Yerel saatle 12.00'de Berkin Elvan için cemevinde aile üyeleri ve yakınlarının en önde yer aldığı dini tören yapıldı. Törenin ardından Berkin'in tabutu omuzlara alınırken,  kitle tarafından kırmızı karanfiller atıldı. Berkin, halkın omuzlarında vurulduğu yere götürüldü ve burada bir saygı duruşu yapıldı.  Törenin ardından kitle cenazenin defnedileceği  Feriköy mezarlığına doğru kortej halinde yürüyüşe geçti

KİLOMETRELERCE UZUNLUKTA KORTEJ

Kalabalık grup, daha sonra Feriköy Mezarlığı’na doğru yürüyüşe geçti. Kilometrelerce uzunluktaki kuyruk, ağır ağır yürüyerek Şişli'ye ulaştı.



CADDE TRAFİĞE KAPATILDI

Bu arada, kortejin yürüyüşü nedeniyle Halaskargazi Caddesi trafiğe kapatıldı.

Korteje, CHP, HDP ve ÖDP'nin de aralarında bulunduğu bazı siyasi partiler ile sendika ve sivil toplum kuruluşları da katıldı.

Kortejin yürüyüşü sırasında bazı otomobillerin korna çalarak destek verdiği görüldü.

METROBÜS DURAĞINDA EYLEM

Bu arada, bir grup üniversite öğrencisi Okmeydanı’ndaki metrobüs durağında eylem yaptı. “Berkin Elvan ölümsüzdür" pankartı açan grup, çeşitli sloganlar attı.

Öte yandan, cemevindeki tören sırasında Okmeydanı esnafı kepenk kapatırken; alana giriş ve çıkışların yapıldığı yollar, barikatlarla kapatıldı.

CHP VE BDP'Lİ VEKİLLER CEMEVİNDEYDİ

Sarıgül'ün ardından CHP'li vekiller Mahmut Tanal, Erdoğan Toprak, İhsan Özkes, Süleyman Çelebi, Akif Hamzaçebi, Musa Çam, Sedef Küçük, umut Oran, Süheyl Batum, Müslüm Sarı, Aykut Erdoğdu, HDP ve BDP'den Sırrı Süreyya Önder, Sebahat Tuncel, Levent Tüzel Cemevindeydi.

İTÜ'DE SES ÇIKARMA EYLEMİ

 İstanbul Teknik Üniversitesi( İTÜ) öğrencileri, Berkin Elvan için üniversitenin yemekhanesinde 'ses çıkarma' eylemi gerçekleştirdi. Ders yoğunluğundan bazı öğrencilerin arkadaşlarının Berkin Elvan'ın bugünkü cenazesine katılamayacakları söyleyen grup sözcüsü bunun için yemekhanede 1 dakikalık 'ses çıkarma' eylemi yapmak istediklerini söyledi. Bunun üzerine yemekhanede bulunan öğrenciler ellerindeki bardak, çatal ve kaşıkları yemekhanedeki masalara 1 dakika vurarak eylemlerini gerçekleştirdi.

GALATASARAY'DAN BERKİN ELVAN KARARI

Sarı-kırmızılı kulüp, Berkin Elvan'ın cenazesi nedeniyle Divan toplantısını ertelerken, Elvan'ın cenazesine çelenk gönderdi.

Gezi Parkı eylemleri sırasında başına biber gazı kapsülü isabet edip 296 gün hayat mücadelesi verdikten sonra yaşamını yitiren Berkin Elvan'ın cenazesi nedeniyle Galatasaray Kulübü, bugün yapılacağı duyurulan Olağan Divan Kurulu toplantısının tarihini değiştirdi. (Ajanslar, anf)