İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa’da okuyan ve Esenyurt KYK Erkek Öğrenci Yurdu’nda kalan Burak Başer, bir aylık yurt parasını ödeyemediği gerekçesiyle yurttan atıldı.

Yurt parasını bir hafta geciktirdikten sonra yurttan kovulduğunu söyleyen genç gidecek yeri olmadığı için 10 gün misafir öğrenci olarak yurtta kaldığı sürede, yaşadığı mağduriyeti sosyal medyada paylaştı.

İddiaya göre paylaşımın ardından iki gün yurtta kalmayan Başer’e, tweet attığı gerekçesiyle yurda gelir gelmez eşyalarını toplaması ve yurttan çıkması söylendi.

BAŞER: ÖĞRENCİ DEĞİL MÜŞTERİ OLARAK GÖRÜLÜYORUZ

Evrensel’den Özlem Songül Abayoğlu’na mağduriyetini anlatan Başer, “Yoksulluğun, tweet atmanın suç olduğu bir ülkede yaşıyoruz. Gün geçtikçe depresyon hapı kullanan yaşıtlarımın sayısı artıyor, sıra arkadaşlarım geleceksizlikten intihar ediyorlar. Enes Kara örneği hepimizin hafızasında tazedir. Biz; yoksulluk çekiyor, barınamıyor, geçinemiyor ve eğitim hakkımızdan mahrum bırakılıyoruz. Üstüne üstlük hakkımızı aradığımızda, bir tweet dahi attığımızda cezalandırılıyoruz” diye konuştu.

Gençliğin hakkını araması, adaletsizliklere karşı çıkmasının engellenmeye çalıştığını söyleyen Başer, “Bugün biz öğrenci değil müşteri olarak görülüyoruz. Verilen kredi/burs yetmiyor, ulaşım ve yemek fiyatları pahalı. Bunu kabul edelim ve sesimizi çıkartmayalım istiyorlar” dedi. Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Kasapoğlu’nun "Dünyanın en büyük, en güçlü, en mükemmel, en kapsayıcı yurt altyapısı bizde" cümlesini hatırlatan Başer, “Bakan, bu yurtların parası öğrencide var mı yok mu, burs/kredi yetiyor mu bunları düşünmüyor. Bir lütufmuş gibi bu sene yurt ücretine zam yapmadığını da söylüyor. Ancak ödeyebiliyor mu öğrenci bu parayı, bu soruyu cevaplamıyor” dedi.

“ÖĞRENCİLER BURS/KREDİ İLE GEÇİNEMİYOR”

Bir öğrencinin yurt parasını ödeyememesinin yurttan atılma gerekçesi olamayacağını söyleyen Başer, “Yurttan atıldım, yurda geri alınmak istiyorum. Ancak bunun sadece isteyerek olmayacağını biliyorum. Barınma hakkımı direnerek kazanacağımdan eminim. Gençlik ve Spor Bakanlığı bünyesindeki Kredi ve Yurtlar Kurumu bizim barınma ve ekonomik sorunlarımız çözmek için var. Ancak bugün Bakanın söylediğine göre her 100 öğrenciden 8'i barınamıyor. Bugün tüm öğrenciler burs/kredi ile geçinemiyor, ihtiyaçlarını karşılayamıyor. Benim gibi birçok öğrenci yurt parasını ödeyemediği için yurttan atılıyor. Yani Kredi ve Yurtlar Kurumu barınma ve ekonomik sorunlarımızı çözmüyor” diyerek bitirdi sözlerini.

YURT MÜDÜRÜ: BİLGİ VEREMEYİZ

Konuyla ilgili bilgi almak için KYK Esenyurt Erkek Öğrenci Yurdu’nu aradık. Telefona ilk çıkan görevli ‘Yuttan atılma gibi bir durum yok, müdüre bağlıyorum sizi” dedikten sonra yurt müdürüne durumla ilgili bilgi almak istediğimizi söyledik. Yurt müdürü, “Bilgi vermemiz sakıncalı. Öğrenciyle konuşmuşsunuz zaten. Biz bilgi veremeyiz şu an” dedi.

BURAK BAŞER OTURMA EYLEMİNE BAŞLADI

“Yurttan atıldım yurda geri alınmak istiyorum” dövizi ve “Barınma hakkımız direne direne kazanacağız” sloganlarıyla Esenyurt  KYK Yurdu önünde basın açıklaması yapan Başer, oturma eylemine başladı.

Başer’e vatandaşlar tarafından büyük bir ilgi ve destek gelirken, yurt önünde bulunan polislere halk tarafından tepki gösterildi.

Başer, açıklamasında yurttan atılmasının hukuksuz olduğuna değindi.