Hakkındaki hapis cezaları ve idam tehdidi nedeniyle İran'ı terk ederek önce Türkiye’ye, ardından da Yunanistan’a geçen Kürt muhalif Jalal Piroutkhalkhaneh sınır dışı edilmek isteniyor.

İranlı muhalif, henüz 18 yaşına giren kızı Hawjin Piroutkhalkhaneh ile birlikte 6 Ağustos’ta Selanik kentindeki polis karakoluna siyasi sığınma talep etmek için başvuruda bulundu.

Jalal Piroutkhalkhaneh, hakkında İran rejiminin talebiyle çıkartılan Interpol kararı gerekçe gösterilerek burada tutuklandı ve Diavata Cezaevi’ne sevk edildi.

Piroutkhalkhaneh’ın kızı Hawjin ise serbest bırakıldı.

KÜRTLER KAMPANYA BAŞLATTI

Karınca'dan Çağdaş Kaplan'ın haberine göre, Piroutkhalkhaneh’ın tutuklanması üzerine Yunanistan’da yaşayan İranlı Kürt mülteciler, Piroutkhalkhaneh ülkesine iade edilme girişimine karşı kampanya başlattı.

Bu kapsamda Doğu Kürdistan İnsan Hakları Merkezi Başkanı Shahrokh Hassanzadeh, Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias’a hitaben bir mektup kaleme aldı.

Mektupta, Piroutkhalkhaneh’in İranlı yetkililere teslim edilmesi durumunda “hayati tehlikesinin olduğu ve idam edilmese bile kesinlikle çok uzun bir süre hapis cezasına çarptırılacağı” uyarısında bulunuldu.

Mektupta Dendias’a şöyle seslenildi: “Onu iade etmeyin, onun ve kızının siyasi mülteci olarak kabul edilmesine yardımcı olun.”

KDP-İ DE YUNANİSTAN HÜKÜMETİNİ UYARDI

Jalal Piroutkhalkhaneh için aynı zamanda üyesi olduğu İran Kürdistan Demokrasi Partisi (KDP-İ) de Yunanistan hükümetine bir mektup yazdı.

Partinin dış ilişkiler masası başkanı Koestan Gadan tarafından kaleme alınan mektupta, Piroutkhalkhaneh’ın eşi Najibeh Reshulzade’nin Finlandiya’da bulunduğu ve eşi ile kızının yanına getirilmesi için aile birleşimi talebinde bulunduğu hatırlatıldı.

Piroutkhalkhaneh’in ülkesi İran’ı baskılar nedeniyle altı yıl önce terk etmek zorunda kalarak Türkiye’ye geçtiği belirtilen açıklamada, burada siyasi sığınma talebinde bulunduğu ancak Türkiye’den İran’a iade edilme tehlikesi üzerine Yunanistan’a geçtiği belirtildi.

Piroutkhalkhaneh’in İran’a iadesinin can güvenliğini tehlikeye atacağı belirtilen mektupta şu ifadeler yer aldı: “Piroutkhalkhaneh, cezaevinden çıkartılmalı ve güvenliği sağlanmalıdır. Sınır dışı edilmesi durumunda hapis, kötü muamele ve idamla karşı karşıya kalacak.”